Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δολοφονία του Παύλου σε 43΄

Το πάνελ της συζήτησης. Από αριστερά οι ομιλητές Γ. Μπασκάκης, Χρ. Παπαδοπούλου, Ελ. Τομπατζόγλου, Στ. Λεβίδης και το Υποπτο Μούσι (omniatv) που συντόνισε τη συζήτηση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δολοφονία του Παύλου σε 43΄

  • A-
  • A+

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου, οι δραματικές στιγμές εκείνης της νύχτας ζωντάνεψαν λεπτό προς λεπτό σε ένα βίντεο που για πρώτη φορά συνδύασε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, τα σήματα των αστυνομικών προς το κέντρο, τις κλήσεις προς το κέντρο του ΕΚΑΒ και το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Μετά από αίτημα της οικογένειας Φύσσα το 2017, η διεπιστημονική ομάδα του εξειδικευμένου ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που μελετά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς, αξιοποίησε το υλικό που ήδη υπήρχε στη δικογραφία και μέχρι τώρα δεν είχε αναλυθεί επαρκώς.

Το βίντεο διαρκεί 43 λεπτά και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δικαστήριο παρά την ένσταση της υπεράσπισης, να μη συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα, την οποία απέρριψε η έδρα.

Οπως σημείωσε εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου ο Στέφανος Λεβίδης, στο βίντεο καταγράφεται η συντεταγμένη άφιξη του τάγματος εφόδου από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία των αστυνομικών.

Επιτακτικό μήνυμα

Το υλικό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί τυχαίας συμπλοκής και αναδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, υπογράμμισε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα.

«Σε λιγότερο από 20 λεπτά η Χ.Α. κινητοποίησε το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Νίκαιας», είπε η δικηγόρος και αναφέρθηκε διεξοδικά στις κλήσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών από τη στιγμή που η παρέα του Παύλου έφτασε στο «Κοράλλι».

Τα τηλεφωνήματα ξεκινούσαν από τον ιεραρχικά κατώτερο και έφταναν μέχρι τον περιφερειάρχη Λαγό.

Αμέσως μετά συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης έλαβαν το επιτακτικό μήνυμα: «Ολοι τώρα Τοπική. Οσοι είστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

«Οσοι έλαβαν το μήνυμα γνώριζαν ότι πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί», τόνισε η Ελ. Τομπατζόγλου και σημείωσε ότι οι κλήσεις «αραιώνουν» όταν είναι σε εξέλιξη το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσε το συγκροτημένο πλέον τάγμα εφόδου και «σιωπούν» τα λεπτά που πραγματοποιείται η δολοφονία.

Η ταχύτητα με την οποία ενεργοποιήθηκε ο εγκληματικός μηχανισμός της οργάνωσης εξηγείται από τη δομή της, συνέχισε η δικηγόρος και επισήμανε ότι ο Παύλος ήταν στοχοποιημένος, γεγονός που προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες μιλώντας μεταξύ τους ομολογούν ότι τον ήξεραν.

Για την αδράνεια των αστυνομικών μίλησε η Χρύσα Παπαδοπούλου, επίσης δικηγόρος της οικογένειας, και έθεσε τα εξής ερωτήματα: γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν και άλλους χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακιά, γιατί δεν απέτρεψαν τη δολοφονία αν και έφτασαν έγκαιρα στο σημείο και ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης και της δολοφονίας;

Σύμφωνα με τη κ. Παπαδοπούλου, η ανοχή των αστυνομικών στη δράση των χρυσαυγιτών ενίσχυσε το αίσθημα ασυλίας τους· «γι’ αυτό και αισθάνονται άνετα να επιτεθούν μπροστά στην αστυνομία, γι’ αυτό και ο Ρουπακιάς λέει “είμαι δικός σας” στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν».

Το ψέμα του Αρχηγού

Στην αποτυχημένη επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας από την ηγεσία της Χ.Α. αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης, σημειώνοντας την «εξαιρετικά αποκαλυπτική διαδοχή των κλήσεων μετά το έγκλημα που αποτυπώνει πολύ καθαρά την απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας με βάση την οποία λειτουργεί η Χ.Α. και συνδέει ευθέως τον Ρουπακιά με τον Μιχαλολιάκο».

Υλικό από κάμερες, καταθέσεις και ηχητικά αρχεία συνδυάστηκε και προέκυψε η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων

Ο Γ. Μπασκάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «χοντροκομμένο», όπως το χαρακτήρισε, ψέμα του Αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης που στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη μέρα.

«Το αρχικό ψέμα του Μιχαλολιάκου προδίδει και την ενοχή του. Αλλωστε και ο ίδιος ο Λαγός έχει παραδεχτεί ότι ενημερώθηκε από τον Πατέλη για τη δολοφονία και άρα, όταν μιλούσε με τον Μιχαλολιάκο, ήξερε», είπε ο δημοσιογράφος που ερευνά την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, για την οποία κλήθηκε και κατέθεσε στη δίκη της Χ.Α.

Αναφερόμενος στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ο Γ. Μπασκάκης είπε ότι «είναι η καρδιά της Χ.Α., το τάγμα-μοντέλο στο οποίο έπρεπε να μοιάσουν και τα υπόλοιπα» και απαρίθμησε δηλώσεις ηγετικών στελεχών που εξυμνούσαν τη δράση του.

Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, η τοποθέτηση του δημοσιογράφου για την κλιμάκωση των επιθέσεων της Χ.Α. τον Σεπτέμβριο του 2013: «Εκείνο τον Σεπτέμβρη η οργάνωση είχε αποθρασυνθεί πλήρως και ζούσε μέρες εθνικοσοσιαλιστικού παροξυσμού, νόμιζε ότι ήδη όδευε προς την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος που ονειρεύεται».

Μάγδα Φύσσα: «Να σώσουμε έστω και ένα παιδί»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι σ’ αυτή τη δίκη δεν κατηγορείται ένας, εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, να ακουστεί η δίκη. Εμείς δεν θα βρούμε δικαίωση, ο Παύλος δεν θα γυρίσει, αλλά έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά με το να είμαστε στον δρόμο», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, σε δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η απολογία Ν. Τσορβά βάζει «ταφόπλακα» στην Τοπική Νίκαιας
Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Φύσσα, Νίκος Τσορβάς, ομολόγησε ότι βρισκόταν στο σημείο του εγκλήματος την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Φύσσα και παραδέχτηκε ότι τον γνώριζε φυσιογνωμικά.
Η απολογία Ν. Τσορβά βάζει «ταφόπλακα» στην Τοπική Νίκαιας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έκανε κατά τη χθεσινή απολογία του ο Θανάσης Τσορβάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχεται την παρουσία του στο σημείο του εγκλήματος.
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
Στην απολογία του ο Γ. Σκάλκος, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσπάθησε να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορούμενούς του αλλά επιβεβαίωσε τελικά τον οργανωμένο χαρακτήρα της...
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Ρουπακιάς δεν ήταν «περαστικός»
Με την παραδοχή του πως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν ταμίας στην Τ.Ο. Νίκαιας, ο κατηγορούμενος Ι. Αγγος διαψεύδει περίτρανα τον Νίκο Μιχαλολιάκο που ισχυριζόταν πως «ο Ρουπακιάς ήταν ένας περαστικός από...
Ο Ρουπακιάς δεν ήταν «περαστικός»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάγδα Φύσσα: Με το έτσι θέλω ένα τάγμα εφόδου σκότωσε τον Παύλο
Συνέντευξη-ποταμός της μητέρας του Παύλου που η δολοφονία του αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.
Μάγδα Φύσσα: Με το έτσι θέλω ένα τάγμα εφόδου σκότωσε τον Παύλο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν ξεχνιέται όποιος πεθαίνει, πεθαίνει όποιος ξεχνά»
Χιλιάδες κόσμου, κυρίως νέοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα και πλημμύρισαν τη Δραπετσώνα τιμώντας τη μνήμη του αντιφασίστα μουσικού που πριν από πέντε χρόνια...
«Δεν ξεχνιέται όποιος πεθαίνει, πεθαίνει όποιος ξεχνά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας