• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 35.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 36.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 36.5°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.1°C / 35.5°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 35.5°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 31.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 36.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 33.3°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  24%
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σφραγίδα-φάντασμα του Αρχηγού

 • A-
 • A+
Εγγραφο που έστειλε ο Μιχαλολιάκος σε Πορτογάλους ομοϊδεάτες του διαψεύδει τον ισχυρισμό του Φίρερ της Χρυσής Αυγής με τον οποίο επιχείρησε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του καταστατικού της Οργάνωσης.

Μεταξύ πολλών άλλων επιχειρημάτων που κατά καιρούς σκαρφίστηκε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του Καταστατικού της, έχει προβάλει και τον ισχυρισμό ότι η σφραγίδα που φέρει το ντοκουμέντο δεν έχει σχέση με τη γνήσια σφραγίδα του «κόμματος» (βλ. «Το κρυφό Καταστατικό της Χρυσής Αυγής», «Εφ.Συν.», 29.9.2013).

Η θέση αυτή διατυπώθηκε ενυπογράφως από τον ίδιο τον Αρχηγό, με την ένσταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, διά των δικηγόρων του:

«Λόγω του γεγονότος ότι η πολιτική κίνηση ονομάζετο ήδη από το 1983 Λαϊκός Σύνδεσμος, η σχετική σφραγίδα έφερε τον τίτλο “Λαϊκός Σύνδεσμος” και όχι “Χρυσή Αυγή - Αγχιβασίην”, όπως φέρει το πλαστό έγγραφο. Προς τούτο προσκομίζω αντίγραφο εγγράφου του 1991, ιδίας χρονικής περιόδου με αυτής που ισχυρίζεται ο μάρτυρας (οψίμως), ότι δήθεν του απεστάλη το σχετικό έγγραφο, από την οποία προκύπτει ότι η σφραγίδα έφερε τον τίτλο “Λαϊκός Σύνδεσμος - Κεντρική Διοίκηση”».

Εγγραφο στην ένσταση Μιχαλολιάκου

Πράγματι, συνημμένο στην ένσταση Μιχαλολιάκου ήταν ένα έγγραφο της οργάνωσης με σβησμένο το περιεχόμενο. Το έγγραφο φέρει στο επάνω μέρος την ονομασία (Χρυσή Αυγή) και το έμβλημα της οργάνωσης (τον ρούνο Wolfsangel –λυκοπαγίδα που έφεραν οι δολοφονικές μονάδες των Ες Ες και ειδικά η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των Ες-Ες [4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division], εκείνη που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και το Δίστομο).

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 5.11.1991 και υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά. Η σφραγίδα του εγγράφου έχει το ίδιο έμβλημα και τον τίτλο «Λαϊκός Σύνδεσμος - Κεντρική Διοίκηση».

Το σύνολο των επιχειρημάτων που περιλάμβανε η ένσταση του Μιχαλολιάκου έχουν ήδη απαντηθεί (βλ. «Εφ.Συν.» 30/6/2018), ενώ και το δικαστήριο τελικά την απέρριψε και προχώρησε στην ανάγνωση του επίμαχου Καταστατικού. Αλλά ο ισχυρισμός ότι η σφραγίδα της οργάνωσης ήταν τότε διαφορετική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλύπτει τον τρόπο υπεράσπισης της υπόδικης ηγεσίας της ναζιστικής οργάνωσης.

Εδώ δεν έχει καμιά σημασία το ποια ήταν και πότε υιοθετήθηκε η γνήσια σφραγίδα της Χρυσής Αυγής. Ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος είναι έτοιμος να αλλάξει το όνομα, τα σύμβολα και τα συνθήματα της οργάνωσης. Είναι αστείο να επιχειρεί κάποιος να αναζητήσει συνέπεια στα έγγραφα και στις σφραγίδες τους, λες και πρόκειται για κάποιο επίσημο φορέα ή ένα κανονικό κόμμα.

Ομως παρ’ όλα αυτά, διαθέτουμε σήμερα ένα απολύτως αξιόπιστο στοιχείο, με το οποίο αποδεικνύεται ότι την κρίσιμη περίοδο που στάλθηκε το Καταστατικό αυτό στο περιοδικό «Σχολιαστής» (αρχές 1988), η σφραγίδα που χρησιμοποιούσε ο Αρχηγός ήταν ακριβώς αυτή που φέρει αυτό το Καταστατικό.

Πρόκειται για μια προσωπική επιστολή του Ν. Μιχαλολιάκου, με ημερομηνία 8.7.1988, με την οποία ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής απευθύνεται στην πορτογαλική ακροδεξιά οργάνωση «Νεαρή Επανάσταση» (Jovem Revolução), αναφέρεται στη σχέση των δύο οργανώσεων και την ανταλλαγή των εντύπων τους.

Πού βρέθηκε αυτό το έγγραφο; Περιλαμβάνεται σε μια σειρά ντοκουμέντων της Jovem Revolução, τα οποία έχει δημοσιεύσει στο προσωπικό ιστορικό αρχείο του ο Πορτογάλος ερευνητής Ζοζέ Πασέκο Περέιρα (José Pacheco Pereira) και είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο.

Ο κ. Περέιρα είναι εξέχων πολιτικός αναλυτής, ιστορικός και συγγραφέας, ενώ έχει διατελέσει και βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος PSD. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Μιχαλολιάκος στέλνει τους «ναζιστικούς» του χαιρετισμούς στους Πορτογάλους ομοϊδεάτες του («with our best NS greetings») και βάζει ως διεύθυνση αλληλογραφίας την προσωπική του κατοικία.

Εκεί όπου η υπόθεση καταντά ιλαροτραγωδία, είναι αν δώσει κανείς προσοχή στο έγγραφο του 1991 με την υπογραφή Παππά που κατέθεσε ο Μιχαλολιάκος μαζί με την ένστασή του στο δικαστήριο, προκειμένου να αμφισβητήσει τη σφραγίδα στο Καταστατικό.

Κατ’ αρχάς, αυτό το έγγραφο φέρει τον ίδιο τίτλο και έχει το ίδιο λογότυπο με την επιστολή Μιχαλολιάκου. Είναι δηλαδή και τα δύο γραμμένα στο ίδιο επιστολόχαρτο. Και ως ονομασία της οργάνωσης αναφέρεται φαρδιά πλατιά το «Χρυσή Αυγή» και όχι το «Λαϊκός Σύνδεσμος».

Σύμφωνα με το κρυφό Καταστατικό της οργάνωσης υπάρχουν δύο όργανα στην «ανώτατη οργανωτική βαθμίδα», ο Αρχηγός που είναι ο «Ανώτατος Ηγέτης» και η «Κεντρική Διοίκηση» (άρθρο 3α).

Ο Παππάς, λοιπόν, που υπογράφει για την «Κεντρική Διοίκηση» χρησιμοποιεί αυτή τη σφραγίδα, ενώ ο Μιχαλολιάκος την άλλη!

Αθελά του, λοιπόν, με την ένστασή του ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσέφερε δύο επιπλέον επιχειρήματα υπέρ της γνησιότητας του Καταστατικού που ο ίδιος θέλει πάση θυσία να κρύψει, εφόσον περιέχει ειδικό κεφάλαιο για την «Αρχή του Αρχηγού» (το χιτλερικό Führerprizip), το οποίο τον καθιστά υπεύθυνο για τις πράξεις της οργάνωσής του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!»: Ενα μεγάλο ευχαριστώ
Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!» απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στην υποστήριξη και τη διάδοση της καμπάνιας.
Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!»: Ενα μεγάλο ευχαριστώ
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
To «Τριώδιο» του υπαρχηγού
Μαντάρα τα έκανε με το θέμα του καταστατικού της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς. Με την απολογία του, τo alter ego του Μιχαλολιάκου οδήγησε ολόκληρη την υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσής του για το θέμα αυτό...
To «Τριώδιο» του υπαρχηγού
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η σκιά του Μιχαλολιάκου
Ο ειδικός ρόλος του Χρήστου Παππά στη Χρυσή Αυγή ως alter ego του Αρχηγού, ο φανατισμός του με τον Χίτλερ, η εξύμνηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πώς «έκαψε» τον Φίρερ...
Η σκιά του Μιχαλολιάκου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάταια καθυστερούν οι ναζιστές
Μπροστά στα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί απεγνωσμένα να παρακωλύσει την ακροαματική διαδικασία φέρνοντας, ως αναγνωστέα έγγραφα, αμέτρητες σελίδες ερωτήσεων των υπόδικων βουλευτών...
Μάταια καθυστερούν οι ναζιστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας