• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  1 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.0°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.3°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.8°C / 18.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.8°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  87%
«Τι και αν είμαστε ναζί;»

Ο Μιχαλολιάκος με φόντο τον μαίανδρο, το υποκατάστατο της σβάστικας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τι και αν είμαστε ναζί;»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η απόλυτη μεταστροφή της υπεράσπισης, που αναγκάζεται πλέον να παραδεχτεί τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης.

Μετά απ’ όλο αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει ακουστεί και προβληθεί στο δικαστήριο, η Χρυσή Αυγή βλέπει τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της να καταρρέουν ένας προς έναν. Γι’ αυτό και υποχρεώνεται τώρα σε αναδίπλωση.

Κομβικό σημείο σε αυτήν την αλλαγή τακτικής ήταν βέβαια η απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος προσπαθώντας να αποτρέψει την ανάγνωση του γνήσιου καταστατικού της οργάνωσής του. Του ντοκουμέντου δηλαδή που έχει καταθέσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς, το οποίο είναι απολύτως ενοχοποιητικό για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Στην προσπάθειά του λοιπόν να αρνηθεί το καταστατικό του, ο Μιχαλολιάκος επέμεινε να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι αυτό «απηχεί ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χ.Α.».

Αλλά βέβαια, όπως παρατήρησε η εισαγγελέας, ο ισχυρισμός αυτός «είναι αβάσιμος» διότι οι εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις της οργάνωσης έχουν αποδειχτεί ήδη από το πλήθος των βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο. Και κάπως, έτσι μαζί με τους όψιμους ισχυρισμούς περί δήθεν πλαστότητας του καταστατικού, κατέρρευσε και κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να αρνηθεί την ιδεολογία της.

Ετσι η οργάνωση υποχρεώνεται τώρα να αναδιπλωθεί και στην ουσία να παραδεχτεί αυτά που μέχρι χθες προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αρνηθεί. Κατά τον σχολιασμό των αναγνωστέων από την υπεράσπιση, η συνήγορος και δημοτική σύμβουλος της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, Δήμητρα Βελέντζα, είπε ότι «η ιδεολογία δεν διώκεται.

Από κει και πέρα τα σύμβολα, οι χαιρετισμοί μπορεί να ενοχλούν αισθητικά». Αλλά για να ενοχλούν αισθητικά, προφανώς η δικηγόρος δεν αναφέρεται πια σε... «αρχαιοελληνικούς» χαιρετισμούς και σύμβολα.

Ο συνήγορος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, Χριστόφορος Τσάγκας, δήλωσε ότι «η ελευθερία διακίνησης ιδεών μπορεί να ενοχλεί κάποιους. Αλλά αυτό δεν είναι ένα θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας ενός ποινικού δικαστηρίου. Αλλωστε η ελευθερία διακίνησης των ιδεών υπάρχει για τις ιδέες που αντιπαθούμε. Ενδεχομένως και αυτές που απεχθανόμαστε». Και φυσικά οι απεχθείς αυτές ιδέες δεν είναι άλλες από τις ναζιστικές.

Με άλλα λόγια, η υπεράσπιση αποδέχεται πια τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης και πλέον προβάλλει το επιχείρημα ότι η ιδεολογία δεν είναι ποινικά κολάσιμη. Και, πράγματι, από μόνη της δεν είναι. Εκτός βέβαια αν αποτελεί το κίνητρο εγκληματικών πράξεων, όπως στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

«Λαϊκός εθνικισμός»

Στο πλαίσιο της νέας αυτής γραμμής ο Χρ. Τσάγκας θα πει και το εξής: «Η συνάδελφος, η κ. Τομπατζόγλου, είπε ότι από το υλικό που είδαμε στον σκληρό δίσκο του κ. Παππά αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κ. Παππάς είναι ναζιστής. Και ρωτώ εγώ: Αυτό τι ενδιαφέρει;

Ασχετα αν αληθεύει ή όχι. Εγώ δεν λέω αν αληθεύει ή όχι. Λέω τι αφορά» και σχετικοποιώντας τον ναζισμό: «Μπορεί να είναι κομμουνιστής, μπορεί να είναι φιλελεύθερος, οτιδήποτε».

Ο Δημήτρης Παπαδέλλης από τη μία πρόβαλε ξανά τον γνωστό ισχυρισμό της οργάνωσης ότι η ιδεολογία της είναι ο «λαϊκός εθνικισμός», όρος που αποτελεί βέβαια παράφραση του εθνικοσοσιαλισμού. Αλλά ταυτόχρονα, προσπαθώντας να υποστηρίξει τη νέα υπερασπιστική γραμμή, αναγκάστηκε -αν και εμφανίστηκε ότι δεν το υιοθετεί- να αποδεχτεί ως υπόθεση εργασίας ότι οι χρυσαυγίτες «είναι εθνικοσοσιαλιστές».

Παράλληλα υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι, πράγματι, ο εντολέας του Κασιδιάρης φωτογραφήθηκε με τη σημαία της Βέρμαχτ. Μιλάμε βέβαια για τη φωτογραφία που όταν η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως, ο Κασιδιάρης μάς κατηγορούσε για φωτομοντάζ, κάνοντας ο ίδιος φωτομοντάζ κατά το οποίο αντικατέστησε τη σβάστικα με (ένα άλλο ναζιστικό σύμβολο) τον κέλτικο σταυρό. Αλλά, βλέπετε, η φωτογραφία αυτή βρέθηκε στο κινητό του Κασιδιάρη.

Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον Μιχαλολιάκο για τη συνομιλία του με τον Λαγό αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε και κάτι άλλο. Αν και εμφανίστηκε πάλι να εμμένει στον αρχικό χοντροκομμένο ισχυρισμό του αρχηγού ότι «συζήτησαν για άλλα» και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το έγκλημα την άλλη μέρα το μεσημέρι, ο Δ. Παπαδέλλης διερωτήθηκε: «Πού είναι το παράξενο; Δηλαδή θα γίνει σε οποιοδήποτε κόμμα κάτι τόσο κορυφαίο και δεν θα ενημερωθεί ο άνθρωπος που προΐσταται του κόμματος;». Επιχείρημα που έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το αρχικό ψέμα του Μιχαλολιάκου το οποίο και προδίδει την ενοχή του.

«Εν αγνοία»

Την ίδια ώρα η υπεράσπιση επιχείρησε να «αδειάσει» και να γελοιοποιήσει στελέχη των οποίων οι ομιλίες και συνομιλίες «καίνε» την οργάνωση. Οπως τον Ν. Αποστόλου, από τις συνομιλίες του οποίου προκύπτει η στοχοποίηση του Π. Φύσσα, καθώς και η ροή της εντολής των επιθέσεων από τον αρχηγό στα εκτελεστικά όργανα. Αλλά ο Αποστόλου πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε γραμματέα του χρυσαυγίτικου σωματείου στο Πέραμα, ενώ φωτογραφιζόταν με τον Μιχαλολιάκο στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Ακόμα και τον στενό συνεργάτη του Μιχαλολιάκου και διορισμένο υπάλληλο στη Βουλή Γιώργο Μάστορα-Μισιάκα έφτασαν να «αδειάσουν». Προσπάθησαν να μας πείσουν πως οι εξαγγελίες του μπροστά στον αρχηγό, ότι «την ημέρα της κρίσης» οι εχθροί τους, είτε δεξιοί είτε αριστεροί, «θα ταλαντεύονται από τον κρεμασμένο τους λαιμό», είναι λέει «στο φαντασιακό του Μάστορα».

Παράλληλα ο Δ. Παπαδέλλης, συνήγορος του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε «εν αγνοία, αιφνιδιαστικά, τουλάχιστον γι’ αυτούς που είναι σε ένα άλλο κλιμάκιο και υπερασπίζομαι».

Και κάπως έτσι ο αρχηγός ανοίγει το παράθυρο, για να γλιτώσει ο ίδιος, να «αδειάσει» τα μέλη του Πυρήνα της Νίκαιας, αλλά και τον περιφερειάρχη τους, τον Λαγό, που εμπλέκεται και στις τρεις εγκληματικές υποθέσεις που διερευνά το δικαστήριο. Αλλά με τον Λαγό, τον οποίο έχει χρίσει υπαρχηγό του, ο Μιχαλολιάκος ξέρει ότι είναι δεμένος. Και όλοι πλέον γνωρίζουν ποιος έχει καθοδηγήσει το «φαντασιακό» του Ρουπακιά.

 

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
To «Τριώδιο» του υπαρχηγού
Μαντάρα τα έκανε με το θέμα του καταστατικού της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς. Με την απολογία του, τo alter ego του Μιχαλολιάκου οδήγησε ολόκληρη την υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσής του για το θέμα αυτό...
To «Τριώδιο» του υπαρχηγού
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η σκιά του Μιχαλολιάκου
Ο ειδικός ρόλος του Χρήστου Παππά στη Χρυσή Αυγή ως alter ego του Αρχηγού, ο φανατισμός του με τον Χίτλερ, η εξύμνηση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πώς «έκαψε» τον Φίρερ...
Η σκιά του Μιχαλολιάκου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάταια καθυστερούν οι ναζιστές
Μπροστά στα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί απεγνωσμένα να παρακωλύσει την ακροαματική διαδικασία φέρνοντας, ως αναγνωστέα έγγραφα, αμέτρητες σελίδες ερωτήσεων των υπόδικων βουλευτών...
Μάταια καθυστερούν οι ναζιστές
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Βίντεο-ομολογία από τη Χ.Α.: «Εμείς οργανώσαμε το πογκρόμ»
Σε μια εκδήλωση με ομιλητές τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο και τα ηγετικά του στελέχη Μάστορα και Κασιδιάρη, η Χρυσή Αυγή ομολογούσε λίγες μέρες μετά το αιματηρό πογκρόμ του 2011, με απολογισμό έναν νεκρό και...
Βίντεο-ομολογία από τη Χ.Α.: «Εμείς οργανώσαμε το πογκρόμ»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Εχουμε πλήρη εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ του φόνου του Παύλου»
Στην πέμπτη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου, η «Εφ.Συν.» συναντά τη Χρύσα Παπαδοπούλου και την Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, και τους ζητάει να περιγράψουν τα...
«Εχουμε πλήρη εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ του φόνου του Παύλου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας