• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%

Λαγός (αριστερά) και Μίχος με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Λαγός το τάγμα έσειε...

 • A-
 • A+

Ο υπαρχηγός της Χ.Α., Ιωάννης Λαγός, βρισκόταν πίσω από κάθε δράση των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας και του Πειραιά και έδινε την έγκρισή του για κάθε ενέργεια των μελών τους, όπως αποδεικνύεται από τα ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με την κάθετη ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης και την επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονικής δράσης της.

Από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των χρυσαυγιτών (μεταξύ των οποίων Πατέλης, Πανταζής, Τσακανίκας, Δεβελέκος και Μπαρέκας – στελέχη της οργάνωσης σε Νίκαια και Πειραιά) προκύπτει ότι κοινό σημείο αναφοράς στις μεταξύ τους επικοινωνίες μετά τη δολοφονία Φύσσα ήταν ο «Γιάννης» ή «κύριος Γιάννης», ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία, με τον οποίο μιλούσαν συνέχεια και για τα πάντα.

Σχέδιο συγκάλυψης

Τις περισσότερες φορές ο περιφερειάρχης δήλωνε πως βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων, ενώ δεν έλειπαν και οι παρεμβάσεις του Αρχηγού από το... βάθος.

Για παράδειγμα, στις 18.9.2013, μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός και Κασιδιάρης κατέστρωναν το σχέδιο συγκάλυψης και έδιναν οδηγίες στον Δεβελέκο να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά αν κληθεί να καταθέσει στη ΓΑΔΑ.

Χθες ακούσαμε μεταξύ άλλων τον Λαγό να:

► δίνει εντολές ν' αδειάσουν γραφεία και σπίτια από όπλα («πιάσανε τον Μάκη, αν έχει κάτι σπίτι του κοίτα να το καθαρίσετε»)

καθησυχάζει τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη για το μέλλον του στην οργάνωση («μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά»)

► περηφανεύεται ότι «γαμήσαμε σήμερα τα κομμούνια στο Πέραμα» (βλ. «Ο Λαγός ομολογεί: “Τους μακελέψαμε”!», «Εφ.Συν.», 22.10.2016)

► προαναγγέλλει και άλλες επιθέσεις («αυτά που ξέρανε τελειώσανε, σε Πέραμα, Νίκαια, παντού»)

Στον περιφερειάρχη Πειραιά, λοιπόν, δίνουν άμεση αναφορά οι πυρηνάρχες («έλα, Γιάννη, υπάρχει μια πληροφορία για 30 άτομα στην Αγία Τριάδα»), στις εντολές του υπακούν όλοι με στρατιωτική πειθαρχία («έχει δώσει εντολή ο Λαγός να μην κινηθούμε»), ενώ χαρακτηριστική είναι η απάντηση δικηγόρου στον Πανταζή που ανησυχεί για τη δικαστική εξέλιξη: «Ο Λαγός αποφασίζει τη γραμμή».

Λόγοι αναβάθμισης

Τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία εξηγούν τον λόγο για τον οποίο ο Μιχαλολιάκος, μη μπορώντας να... αποσυνδεθεί από τη δράση του περιφερειάρχη του, τον αναβάθμισε σε υπαρχηγό του, αλλά έτσι εξηγείται και η συνεχής προκλητική συμπεριφορά του Λαγού εντός κι εκτός Κοινοβουλίου.

Αλλωστε από την περιφέρεια του Λαγού, τον Πειραιά, η Χ.Α. συνεχίζει τη δράση της από τότε που αδρανοποιήθηκε το τάγμα της Νίκαιας, και αυτό με «Εντολή Λαγού: Τα γραφεία μας δεν θα ανοίξουν», όπως έγραφε το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της τοπικής.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τσακανίκας επικοινωνούσε μόνο με ορισμένα μέλη της Τοπικής Νίκαιας και τους έδινε ραντεβού στα γραφεία του Πειραιά με την επισήμανση ότι ο Λαγός τού είπε να πάρει μαζί του τα «έμπιστά του παιδιά».

Και βέβαια η τελευταία επίθεση με.... αποτύπωμα της Χ.Α. ήταν στη «Φαβέλα» στον Πειραιά, για την οποία έχουν ταυτοποιηθεί ο Ακης Θεοδώρου, μέλος της Τοπικής Πειραιά, και ο Σωτ. Δεβελέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Οργάνωσης, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και «παρών» τόσο στο τάγμα εφόδου που, με επικεφαλής τον Λαγό, εισέβαλε στο Δημοτικό Νέου Ικονίου Περάματος όσο και στην επίθεση έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Είναι ο ίδιος που λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σχολίαζε σε τηλεφώνημά του «Τραγούδα τώρα, πούστη, από εκεί που είσαι»...

▪ Επόμενη δικάσιμος, αύριο (Τετάρτη) στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την οποία κορυφώθηκε η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ξετυλίχθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών· αυτή τη φορά από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θεόδωρο...
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Ο Φίρερ «κάρφωσε» χωρίς περιστροφές Λαγό και Νίκαια και επέμεινε στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί ● Αστείες δικαιολογίες για τις ενοχοποιητικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήριζε... «σχήμα...
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η καθαρεύουσα και οι φανφάρες δεν έκρυψαν τα ψέματα
Ο Μιχάλης Αρβανίτης εγκαινίασε τις απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και, παρόλο που επέμενε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση, τελικά...
Η καθαρεύουσα και οι φανφάρες δεν έκρυψαν τα ψέματα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάγδα Φύσσα: Με το έτσι θέλω ένα τάγμα εφόδου σκότωσε τον Παύλο
Συνέντευξη-ποταμός της μητέρας του Παύλου που η δολοφονία του αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.
Μάγδα Φύσσα: Με το έτσι θέλω ένα τάγμα εφόδου σκότωσε τον Παύλο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα
Τι αποδεικνύει η τεχνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με βάση το υλικό από κάμερες ασφαλείας, επικοινωνίες των ΕΛ.ΑΣ.-ΕΚΑΒ και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ● Ενώπιον της έδρας και το ανατριχιαστικό...
Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μιλούσαν όλοι με όλους πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα
Καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή το έγγραφο 275 της δικογραφίας, που αποδεικνύει το σχεδιάγραμμα των τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ μελών του τάγματος εφόδου της Νίκαιας και της ηγεσίας τη νύχτα της δολοφονίας του...
Μιλούσαν όλοι με όλους πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας