• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.5°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 6.8°C / 13.8°C
  0 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 13.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  75%

Το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δεν πείστηκε από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς και καταδίκασε τον Μιχαλολιάκο που ως συνήθως απουσίαζε από το εδώλιο

H πρώτη καταδίκη του Φίρερ

 • A-
 • A+

Πριν από δύο μήνες η Χρυσή Αυγή πανηγύριζε γιατί είχε καταφέρει να μπερδέψει το δικαστήριο και να εξασφαλίσει ακόμη μία αναβολή για τoν Αρχηγό της, ο οποίος δικαζόταν για όσα έλεγε στις 3.9.2011. Οταν ομολογούσε ότι «θα σπάγαμε τα κεφάλια» των πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης, ότι «αν χρειαστεί θα λερώσουμε τα χέρια μας» και όταν μιλούσε για τους «φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες» της Χρυσής Αυγής.

Αλλά την περασμένη Παρασκευή τα ψέματα τελείωσαν και ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε ποινή 8 μηνών με αναστολή για την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια». Το περιεχόμενο της ομιλίας αυτής είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε έρευνα του «Ιού» (11-12.10.2014), ενώ η υπόθεση εκδικάστηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Πάμε όμως να δούμε όλα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ποιες μεθόδους χρησιμοποίησε η ναζιστική οργάνωση προσπαθώντας να παραπλανήσει το δικαστήριο με σκοπό να αποφύγει την καταδίκη. Γιατί όσο η μεγάλη δίκη για την εγκληματική οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη.

Στις 2/11/2017 εμφανίστηκε ενώπιον του Δ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Δημήτρης Παπαδέλλης, συνήγορος του Κασιδιάρη στη μεγάλη δίκη, προκειμένου να ζητήσει αναβολή λόγω κωλύματος του συνηγόρου Νικόλαου Μιχαλόλια, ο οποίος είχε, λέει, λάβει χαρτί γιατρού από τον «Ευαγγελισμό» για διήμερη απουσία από την εργασία του. Κι όταν ευλόγως ρωτήθηκε από την πρόεδρο πώς είναι δυνατόν να μην έχει ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής άλλο δικηγόρο, ο Παπαδέλλης δήλωσε ότι ο ίδιος δεν τον εκπροσωπεί και ότι απλώς κάνει εξυπηρέτηση στον συνάδελφό του.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 12/12/2017. Ελα όμως που κατά τη νέα δικάσιμο ο Παπαδέλλης εμφανίστηκε και πάλι. Αυτή τη φορά βέβαια όχι ως «συνάδελφος που κάνει εξυπηρέτηση», αλλά ως κανονικός συνήγορος του Μιχαλολιάκου, μαζί με τον Ν. Μιχαλόλια που δεν είχε πλέον κάποιο κώλυμα. Φυσικά υπέβαλαν και νέο αίτημα αναβολής, αλλά απορρίφθηκε και η δίκη διεξήχθη. Οι καταθέσεις των μαρτύρων ολοκληρώθηκαν, ενώ προβλήθηκε και επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία του Φίρερ.

Η αναβολή

Τελικά όμως το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του την υιοθέτησε από την υπεράσπιση. Να αναβληθεί η δίκη και να επαναληφθεί στις 9/2/2018, αφού πρώτα προσκομιστεί «επιμελεία της Εισαγγελίας» το βίντεο ολόκληρης της ομιλίας, το οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του Μιχαλολιάκου, υπήρχε στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα οι δικηγόροι του Φίρερ ανέλαβαν να υπαγορεύσουν και το σχετικό αίτημα. Μόνο που αντί να δώσουν την κωδική ονομασία του ίδιου του βίντεο, έδωσαν αυτήν της τεχνικής έκθεσης που συνόδευε τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου. Ο στόχος ήταν βέβαια να μη σταλεί το βίντεο αλλά η έκθεση, ούτως ώστε να μπορούν στην επόμενη δικάσιμο να ξαναζητήσουν αναβολή με το ίδιο αίτημα. Οπως άλλωστε και έκαναν.

Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, η ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής -που στην αρχή είχε μόνο έναν δικηγόρο- έγινε πλέον πενταμελής: Γιώργος Μιχαλόλιας, Νίκος Μιχαλόλιας, Δημήτρης Παπαδέλλης, Χριστόφορος Τσάγκας, Τάσος Δημητρακόπουλος (επισήμως παραστάθηκαν οι τρεις πρώτοι). Ολοι τους συνήγοροι υπεράσπισης και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και όλοι τους υπάλληλοι της οργάνωσης στη Βουλή.

Υπέβαλαν λοιπόν ξανά το αίτημα να προσκομιστεί το βίντεο, το οποίο απορρίφθηκε, και όταν η πρόεδρος έκανε το αυτονόητο ερώτημα γιατί δεν το προσκομίζουν οι ίδιοι, ο Γ. Μιχαλόλιας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν το έχουν! Οτι δεν έχουν δηλαδή τη δικογραφία της μεγάλης δίκης στην οποία οι ίδιοι είναι συνήγοροι και ο εντολέας τους ο βασικός κατηγορούμενος ως Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης.

Και ο λόγος είναι βέβαια ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να προσκομιστεί το βίντεο. Γιατί θα κατέρριπτε τον βασικό υπερασπιστικό τους ισχυρισμό. Οτι δηλαδή η ομιλία πραγματοποιήθηκε δήθεν το 2010, αντί το 2011, και άρα το αδίκημα παραγράφεται.

Αλλά στο βίντεο: α) Ο Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στην πρόσφατη δημοσιοποίηση των WikiLeaks (στην οποία αναφέρεται και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» της 7/9/2011), λέει ότι η Χρυσή Αυγή τα είχε γράψει αυτά «δύο χρόνια πριν από αυτές τις αποκαλύψεις, το 2009». Αρα τώρα είμαστε στο 2011.

β) Tην ομιλία του Αρχηγού προλογίζει ο Κασιδιάρης, ο οποίος διαφημίζει εκδήλωση «την ερχόμενη Κυριακή, στο ξενοδοχείο Αύρα, στη Ραφήνα», η οποία αναγγέλλεται και από την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» ότι θα γίνει την Κυριακή 11/9/2011.

γ) Ο Κασιδιάρης αναγγέλλει ότι σε «δύο βδομάδες από σήμερα», το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί «Γιορτή Νεολαίας» και την Κυριακή η οργάνωση θα μεταβεί στον Μελιγαλά και θα κάνει ανοιχτή εκδήλωση στην Καλαμάτα. Ολα αυτά, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, έγιναν πράγματι το Σαββατοκύριακο 17-18/9/2011.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ως μάρτυρας κατηγορητηρίου κατέθεσε ο Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος συνυπέγραφε το δημοσίευμα του «Ιού» με τα αποσπάσματα της ομιλίας του Μιχαλολιάκου, με βάση το οποίο έγινε η μηνυτήρια αναφορά.

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» απέδειξε στο δικαστήριο τον πραγματικό χρόνο τέλεσης του αδικήματος (3/9/2011), χρησιμοποιώντας ως ντοκουμέντο την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», την οποία είχε μαζί του, ενώ επισήμανε ότι το περιεχόμενο της ομιλίας είχε σκοπό την προτροπή σε βίαιες ενέργειες εναντίον όσων η οργάνωση θεωρεί εχθρούς της. «Αλλωστε οι ενέργειες αυτές έχουν προκύψει από το 2011 και μετά, μέσα από πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων», τόνισε.

Οσο για τη Χρυσή Αυγή, πόνταρε ότι θα καταφέρει να πείσει για τους ισχυρισμούς της μέσα από την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης Γεώργιου Παπαγεωργίου, του γραμματέα Αρτέμιδας. Δηλαδή του Πυρηνάρχη στον Πυρήνα της Χρυσής Αυγής που ανέλαβε να διοργανώσει την εκδήλωση στη Ραφήνα, την οποία διαφημίζει ο Κασιδιάρης στο βίντεο.

Ο Πυρηνάρχης Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδας) Γεώργιος Παπαγεωργίου, ομολόγησε άθελά του ότι το πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής είναι η βία

Ο Παπαγεωργίου λοιπόν επέμενε ότι η επίμαχη ομιλία έγινε το 2010, παρόλο που, όπως παραδέχτηκε, ο Πυρήνας της Αρτέμιδας δημιουργήθηκε το 2011. Αλλά εκεί που πραγματικά έδωσε ρέστα ήταν όταν του ζητήθηκε από την έδρα να ερμηνεύσει τα λόγια του Αρχηγού του.

Ρεσιτάλ

Ρωτήθηκε συγκεκριμένα τι κατά τη γνώμη του σημαίνουν οι φράσεις «να ντρέπονται και να φοβούνται», «θα λερώσουμε τα χέρια μας», «θα τους σπάγαμε τα κεφάλια». Και ο Πυρηνάρχης απάντησε ότι το «“θα τους σπάγαμε τα κεφάλια” δείχνει ισχυρή θέληση», το «θα λερώσουμε τα χέρια μας» σημαίνει ότι «χρειάζεται δουλειά» και ότι όλες αυτές οι φράσεις δεν είναι παρά η «ανάπτυξη του πολιτικού μας προγράμματος». Αλλά έτσι ομολόγησε άθελά του ότι η βία είναι το πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής.

Το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δεν πείστηκε λοιπόν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς και, συντασσόμενο και με την εισαγγελική πρόταση, καταδίκασε τον Μιχαλολιάκο που ως συνήθως απουσίαζε από το εδώλιο. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η αρχική πρόταση της εισαγγελέως, που θεώρησε ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί, η οποία απορρίφθηκε βέβαια από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Ο Φίρερ «κάρφωσε» χωρίς περιστροφές Λαγό και Νίκαια και επέμεινε στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί ● Αστείες δικαιολογίες για τις ενοχοποιητικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήριζε... «σχήμα...
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Απορρίφθηκε η ένσταση για το Καταστατικό
Την απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε προσωπικά ο Ν. Μιχαλολιάκος διά των συνηγόρων του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλαστό το έγγραφο του Καταστατικού της Χ.Α. που προσκόμισε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των...
Απορρίφθηκε η ένσταση για το Καταστατικό
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είδα το μίσος στο πρόσωπό του»
Φωτογραφικά ντοκουμέντα για το «πλούσιο» βιογραφικό του χρυσαυγίτη Βυζάντιου Παυλίδη, που καταδικάστηκε για τις χυδαίες ύβρεις κατά της Μάγδας Φύσσα και τις προσβολές στον δολοφονημένο Παύλο, μέσα στο...
«Είδα το μίσος στο πρόσωπό του»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι καταδίκες της Χρυσής Αυγής
Με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκινά και πάλι σήμερα, η «Εφ.Συν.» θυμίζει 20 καταδικαστικές αποφάσεις που είναι ενδεικτικές για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της ναζιστικής...
Οι καταδίκες της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας