Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σε διαρκή εγκληματική εγρήγορση»

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος σημείωσε ότι δεν ανήκουν απλώς οι δράστες των επιθέσεων στη Χ.Α., η ίδια η Χ.Α. είναι ο δράστης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Σε διαρκή εγκληματική εγρήγορση»

  • A-
  • A+

Χρειάστηκε η δολοφονία Φύσσα ως «πικρή επισφράγιση» για να καταλάβει η Πολιτεία αυτό που η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) είχε διατυπώσει από το 2012: ότι η Χρυσή Αυγή είναι στον πυρήνα της μια εγκληματική οργάνωση, με κάθετη ιεραρχία και πως η στοχοποίηση των θυμάτων της αποτελεί πολιτική επιλογή της ηγεσίας.

Αυτό κατέθεσε χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης για το 2018, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπλ. καθηγητής στο Πάντειο, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην πρόεδρος της ΕλΕΔΑ.

Η ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων από το 2011 έως το 2013, αλλά και ο κοινός τρόπος τέλεσης των εγκλημάτων που είχαν εμφανή πολιτική αναφορά στη Χ.Α. αποδεικνύουν -σύμφωνα με τον μάρτυρα- ότι τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης, δεχόμενα εντολές από την ηγεσία της, βρίσκονταν σε μόνιμη εγκληματική εγρήγορση.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η οργάνωση δοκίμαζε τις αντοχές όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος και σημείωσε ότι δεν ανήκουν απλώς οι δράστες των επιθέσεων στη Χ.Α., η ίδια η Χ.Α. είναι ο δράστης. Σ’ αυτό συνηγορεί και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον αρχηγό, η οποία, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, σημαίνει ότι ο Μιχαλολιάκος κάλυψε τη δολοφονία, δήλωσε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της και ότι το έγκλημα εντάσσεται στο πλαίσιο εντολών που εκείνος είχε δώσει.

Ο αρχηγός της Χ.Α. δεν λέρωνε τα χέρια του με αίμα, «άλλος ήταν ο ρόλος του στην ιεραρχία», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι κάθε επίθεση των ομάδων κρούσης ήταν οργανωμένη και προσχεδιασμένη. «Το ρατσιστικό έγκλημα δεν θέλει να κρυφτεί, αρέσκεται σ’ αυτό που υλοποιεί, δεν ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει, θεωρεί ότι επιτελεί μια ιστορική αποστολή», σημείωσε.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του καθηγητή στη δήλωση του Ηλ. Παναγιώταρου στο BBC ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα νέο είδος εμφύλιου πολέμου, που παραπέμπει στη -γνωστή από την Ιταλία της δεκαετίας του ’70- στρατηγική της έντασης.

Στην τακτική αυτή εντάσσεται και η δράση στον Μελιγαλά μία εβδομάδα πριν από τη δολοφονία Φύσσα, όταν η οργάνωση διεκδίκησε το μονοπώλιο του πένθους. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «το να πας στον Μελιγαλά και να παρουσιαστείς ως ιστορικός κληρονόμος του πένθους είναι πολιτική επιλογή, είναι αδύνατον να αποφασίστηκε λίγη ώρα πριν».

Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη, Δ. Παπαδέλλη, αν γνωρίζει ο κ. Χριστόπουλος ότι αυτοί που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το αρνούνται λέγοντας ότι βρίσκονταν αλλού κατά την τέλεση της πράξης. Η ταύτιση της υπερασπιστικής γραμμής φυσικών αυτουργών – βουλευτών, όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω ερώτηση, προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Θαν. Καμπαγιάννη, που σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης καλύπτει τους φυσικούς αυτουργούς υιοθετώντας τον ισχυρισμό τους.

Με... παρελθόν

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης από τη δεκαετία του ’90 ήταν οι χθεσινές καταθέσεις του διευθυντή και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», Παναγιώτη Γκαργάνα και Γιώργου Πίττα, αντίστοιχα.

Και οι δύο αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις ηγετικών στελεχών της Χ.Α. (Περίανδρος, Δ. Ζαφειρόπουλος, Χ. Κουσουμβρής) που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια τα γραφεία της οργάνωσης.

Οντας ο ίδιος θύμα της χρυσαυγίτικης βίας ο Γ. Πίττας περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε στην πλ. Κυψέλης (πολύ κοντά στα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Κεφαλληνίας) από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Ι. Αδρασκέλα.

«Μου επιτέθηκαν με κλοτσιές, με μπουνιές, μου έσκισαν τα ρούχα, με έριξαν κάτω και με χτυπούσαν στο κεφάλι με άρβυλα», είπε. Αν και για την επίθεση αυτή έχει καταδικαστεί τελεσίδικα ο Αδρασκέλας, στη συνέχεια έγινε αστυνομικός, είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Η κατάρα του Φίρερ», 18.12.2017) που αποδεικνύει τη σχέση του Αδρασκέλα με τη Χ.Α., όπως αποτυπώνεται σε τηλεφωνική συνομιλία αστυνομικού με τον «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου, Σ. Δεβελέκο.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Μπαρμπαρούσης «δεν θα αφήσει» τον ναζιστικό χαιρετισμό στον Χίτλερ!
Φαιδρές δικαιολογίες στην απολογία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ● Χωρίς να ερωτηθεί από την έδρα ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό, ισχυριζόμενος ότι δεν τον εκφράζει.
Ο Μπαρμπαρούσης «δεν θα αφήσει» τον ναζιστικό χαιρετισμό στον Χίτλερ!
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Πώς η Χρυσή Αυγή κάλυψε τον Πατέλη μετά τη δολοφονία Φύσσα
Πλήρη κάλυψη παρείχε η Χρυσή Αυγή στον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με όσα ομολόγησε κατά τη...
Πώς η Χρυσή Αυγή κάλυψε τον Πατέλη μετά τη δολοφονία Φύσσα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Σκανδαλώδης η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του NSU»
Η δημοσιογράφος Κάρο Κέλερ, που κάλυψε τη δίκη των νεοναζί του NSU μέσω του Παρατηρητηρίου NSU Watch, και η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αντόνια φον ντερ Μπέρενς μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την ετυμηγορία του...
«Σκανδαλώδης η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του NSU»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αντιναζιστικό μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό
Ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον...
Αντιναζιστικό μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εγγραφα που «καίνε»
Επανέναρξη για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, με τη διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία ● Ανάμεσα στα αναγνωστέα έγγραφα, συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου που επιχειρεί ανεπιτυχώς να διαψεύσει τη...
Εγγραφα που «καίνε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δόγμα της Χ.Α. η Αρχή του Ενός
Από τα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή της Ουρανίας Μιχαλολιάκου αντιλαμβάνεται κάποιος για ποιο λόγο η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση να μην προβληθεί το υλικό που είχε στην κατοχή της η κόρη του Αρχηγού ● ...
Δόγμα της Χ.Α. η Αρχή του Ενός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας