Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Χρυσή Αυγή ήταν πάντα εγκληματική οργάνωση»

Ο Δ. Ψαρράς περιγράφει τη δράση της Χ.Α. και του ισόβιου αρχηγού της από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η Χρυσή Αυγή ήταν πάντα εγκληματική οργάνωση»

  • A-
  • A+

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα που εξελίχθηκε σε εγκληματική οργάνωση. Ούτε κόμμα που έχει στις τάξεις του εγκληματική οργάνωση. Ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση», κατέθεσε στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ο Δημήτρης Ψαρράς σε μια κατάμεστη από κοινό και δημοσιογράφους δικαστική αίθουσα.

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» εισέφερε αδιάσειστα στοιχεία για τη στρατιωτική δομή και την κάθετη ιεραρχία της οργάνωσης που διέπεται από την Αρχή του Αρχηγού, σύμφωνα με το γνήσιο καταστατικό της X.A. που έχει στην κατοχή του και το οποίο προσκόμισε στις ανακριτικές αρχές κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας.

«Δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή χωρίς τον Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχει σε καμία φάση της ζωής της χωρίς τον Αρχηγό της», είπε ο μάρτυρας και εξήγησε πως ο Αρχηγός δημιούργησε το 1980 μια οργάνωση ως έναν κλειστό πυρήνα πιστών του εθνικοσοσιαλισμού.

Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 - αρχές του 1990 ξεκίνησαν οι εγκληματικές ενέργειες της Χ.Α. που μετέφερε τα πιστεύω της στα πεζοδρόμια αντιγράφοντας πιστά τις ομάδες κρούσης, τα τάγματα εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ πριν από την άνοδό του στην εξουσία το 1933.

«Το καταστατικό μού το έστειλε επισήμως η Χ.Α.»

Πώς βρέθηκε στα χέρια σας το καταστατικό; ήταν η εύλογη ερώτηση της προέδρου στην οποία ο μάρτυρας απάντησε: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά το καταστατικό μού το έστειλε η Χρυσή Αυγή επισήμως».

Όπως εξήγησε ο Δ. Ψαρράς, το 1988 εργαζόταν στο περιοδικό «Σχολιαστής» όταν η Χ.Α. έστειλε το καταστατικό μαζί με άλλο υλικό της οργάνωσης. «Εδώ είναι, έχει και τη σφραγίδα της οργάνωσης. Αυτό μου το είχαν στείλει, με τη διακήρυξη της Χ.Α. και αυτή τη σφραγίδα, τιμής ένεκεν. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν η Χ.Α. που την ξέρει όλος ο κόσμος. Ενθουσιάστηκαν, βρήκαν τρόπο να το διοχευτεύσουν προς το κοινό», είπε.

Αυτό το καταστατικό (μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 1990 στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αλλά και το 1998, χωρίς καμία αντίδραση από την οργάνωση) η Χ.Α. το αρνείται (μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν υπάρχει καν) και παρουσιάζει ως καταστατικό της αυτό που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μετά τις εκλογές το 2012.

Αυτό συμβαίνει επειδή -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- το αυθεντικό καταστατικό ενοχοποιεί πλήρως τον Μιχαλολιάκο: περιγράφει την ιδεολογία και τον χαρακτήρα της οργάνωσης και πιστοποιεί ότι η δομή της βασίζεται στην Αρχή του Αρχηγού· μετάφραση στα ελληνικά του χιτλερικού «Führerprinzip».

Τα δύο καταστατικά δεν έχουν ουδεμία σχέση μεταξύ τους. Στο δεύτερο δεν υπάρχει η δομή, ούτε η Αρχή του Αρχηγού, δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός, σημείωσε ο μάρτυρας και στοιχειοθέτησε γιατί το δεύτερο αποτελεί το καταστατικό-βιτρίνα.

Όπως εξήγησε, το μαϊμού-καταστατικό αφενός λέει ότι στόχος της Χ.Α. είναι ο πόλεμος κατά των μνημονίων και αφετέρου ότι κατατέθηκε μετά τις εκλογές του 2012 αποδεικνύοντας ότι πριν υπήρχε άλλο καταστατικό. Μάλιστα, όπως είπε, στα έντυπα της Χ.Α. υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια πλήθος αναφορών στο καταστατικό, δηλαδή σε αυτό που έχει καταθέσει ο δημοσιογράφος.

Επομένως, συμπέρανε ο Δ. Ψαρράς, η κατάθεση του δεύτερου καταστατικού ήταν απλώς μια προσχηματική κίνηση για να καλύψουν τα νώτα τους.

Η Μάγδα Φύσσα παρακολουθεί την κατάθεση του Δ. Ψαρρά

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπεράνω όλων ο Αρχηγός

Ο Αρχηγός είναι υπεράνω όλων, δεν είναι όπως ο αρχηγός ενός κόμματος, τον έχει βάλει εκεί ο Λαός, όπως είχε βάλει τον Χίτλερ, είναι σαν Μεσσίας, πρόσθεσε ο μάρτυρας και τόνισε ότι το πρόσωπο του Αρχηγού είναι απαραβίαστο, μόνο οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι.

Όποιος δεν υπακούει στον Αρχηγό φεύγει από την οργάνωση, σημείωσε ο δημοσιογράφος και ανέφερε τα παραδείγματα των Περίανδρου, Κουσουμβρή, Γιαννόπουλου, Ζαφειρόπουλου κ.ά.

Ούτως ή άλλως στην περίπτωση της οργάνωσης Χρυσή Αυγή ο Αρχηγός διορίζει ακόμα και τους βουλευτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε ο δημοσιογράφος με τον Σιώη, ο οποίος επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας» και παραιτήθηκε για να μπει στη Βουλή ο εκλεκτός του Μιχαλολιάκου, Ματθαιόπουλος.

Κάθετη στρατιωτική δομή

Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» έκανε λόγο για απόλυτα κάθετη στρατιωτική δομή, που ξεκινάει από τον Αρχηγό και συνεχίζει με το διορισμένο από τον ίδιο Πολιτικό Συμβούλιο. Ακολουθούν περιφερειάρχες, πυρηνάρχες και βεβαίως τα τάγματα εφόδου, οι επιθέσεις των οποίων απορρέουν από τις εντολές του Αρχηγού. «Εκτός και αν πιστέψει κανείς ότι ο Μιχαλολιάκος έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα την άλλη μέρα το μεσημέρι...», σχολίασε ο μάρτυρας.

Όπως είπε, οι ίδιοι λένε δημόσια ότι «είμαστε στρατός», «είμαστε φάλαγγα», «και έτσι είναι η δομή μας», ξέρουν ότι πρέπει να είναι με κατάλληλες ενδυμασίες όταν είναι να γίνει επίθεση, ο Μισιάκας, ο θεωρητικός της Χ.Α., φοράει την μπλούζα με το σύμβολο των SA (ταγμάτων εφόδου του Χίτλερ).

Άλλωστε, για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να μυηθεί, να περάσει τους πυρήνες υποδοχής, να εκπαιδευτεί. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι μέλη, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η ομερτά. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει η συνοχή της οργάνωσης, διευκρίνισε.

Στον μάρτυρα επιδεικνύονται φωτογραφίες από έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Χρ. Παππά. «Αυτό είναι ο εσωτερικός κώδικας και το οργανόγραμμα. Συνόδευε το καταστατικό που μου εστάλη. Η σφραγίδα είναι η ίδια», παρατήρησε ο Δ. Ψαρράς

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στρατηγική της έντασης

Για τον Δ. Ψαρρά η κλιμάκωση της βίας που άσκησε η Χρυσή Αυγή το 2013 δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται, είπε, για τη στρατηγική της έντασης, η οποία είναι αντιγραμμένη από τη φασιστική Ιταλία το 1970.

Τη στρατηγική αυτή είχε περιγράψει και ο Ηλ. Παναγιώταρος στο BBC κάνοντας λόγο για «εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα: από τη μία είναι εθνικιστές και από την άλλη οι μετανάστες, οι αριστεροί, οι διεθνιστές».

Πλήθος δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ντοκουμέντα

Ο δημοσιογράφος, που ασχολείται με τη δράση της οργάνωσης από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν δηλαδή η Χ.Α. άρχισε να εφαρμόζει στα πεζοδρόμια την εθνικοσιαλιστική ιδεολογία της, αναφέρθηκε σε ντοκουμέντα της ίδιας της οργάνωσης: στα έντυπά της, στις ομιλίες των ηγετικών στελεχών της, στα βίντεο που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση της.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συλλήψεις που έγιναν μετά τη δολοφονία Φύσσα όταν ο Μιχαλολιάκος ισχυρίστηκε ότι η Χ.Α. δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά βγαίνοντας φώναξε στους οπαδούς το σύνθημα «Ζήτω η νίκη», το οποίο -όπως εξήγησε- είναι μετάφραση του χιτλερικού «Sieg Heil».

Ακόμα σημείωσε την ομιλία Μιχαλολιάκου στις Θερμοπύλες λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο της Χ.Α. στη Βουλή, όταν ο Αρχηγός μίλησε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του για τις «ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια» φανατίζοντάς τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σύμβολο του Ρούνου που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση, το οποίο ήταν -όπως περιέγραψε- το σύμβολο της ταξιαρχίας των SS που πραγματοποίησε τη σφαγή του Διστόμου.

Το σκίτσο του Λατούφ

Παρών στο Εφετείο ήταν ο γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, την οποία χαρακτήρισε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα.

Το σκίτσο-δώρο του Κάρλος Λατούφ στη Μάγδα Φύσσα

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Λατούφ σχεδίασε ένα σκίτσο στο οποίο εικονίζεται η Μάγδα Φύσσα με υψωμένη τη γροθιά και στο φόντο ο Παύλος να τη συντροφεύει φωνάζοντας μαζί της τη λέξη «Δικαιοσύνη».

► Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάθεση του δημοσιογράφου και συνέντευξη του Κάρλος Λατούφ στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της Τρίτης 3/10.

► Η κατάθεση του Δ. Ψαρρά συνεχίζεται την Τετάρτη 4/10 στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Σκανδαλώδης η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του NSU»
Η δημοσιογράφος Κάρο Κέλερ, που κάλυψε τη δίκη των νεοναζί του NSU μέσω του Παρατηρητηρίου NSU Watch, και η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Αντόνια φον ντερ Μπέρενς μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την ετυμηγορία του...
«Σκανδαλώδης η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του NSU»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εγγραφα που «καίνε»
Επανέναρξη για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, με τη διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία ● Ανάμεσα στα αναγνωστέα έγγραφα, συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου που επιχειρεί ανεπιτυχώς να διαψεύσει τη...
Εγγραφα που «καίνε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δόγμα της Χ.Α. η Αρχή του Ενός
Από τα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή της Ουρανίας Μιχαλολιάκου αντιλαμβάνεται κάποιος για ποιο λόγο η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση να μην προβληθεί το υλικό που είχε στην κατοχή της η κόρη του Αρχηγού ● ...
Δόγμα της Χ.Α. η Αρχή του Ενός
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εμμονή με τον Χίτλερ και τον ναζισμό
Tην εμμονή της Χρυσής Αυγής με τον Χίτλερ και τον ναζισμό επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Χρήστου Παππά.
Εμμονή με τον Χίτλερ και τον ναζισμό
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Μιχαλολιάκος ομολογεί τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου
Από τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Μιχαλολιάκου ξεχωρίζουν τα βίντεο μέσα από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι οι εγκληματικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου...
Ο Μιχαλολιάκος ομολογεί τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Τον προδίδει ο σκληρός του δίσκος
Ατράνταχτα πειστήρια για όσα ο Αρχηγός προσπαθεί να αρνηθεί αποτελούν τα χιλιάδες έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον υπολογιστή του και επιβεβαιώνουν το βούλευμα με το οποίο η ηγεσία της Χ.Α. παραπέμφθηκε σε...
Τον προδίδει ο σκληρός του δίσκος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας