• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η βία είναι το μήνυμα της Χ.Α.»

 • A-
 • A+

Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την άμεση γνώση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη δράση των ταγμάτων εφόδου, την απόλυτη παντοδυναμία του Αρχηγού και τον στενό πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης προχώρησε χθες, καταθέτοντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη δίκη της Χ.Α., ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης.

Οι απαντήσεις του μάρτυρα για όλα όσα γνωρίζει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και δράσης της οργάνωσης μέσα από την πολύχρονη έρευνά του ήταν τόσο εμπεριστατωμένες που έριξαν στο κενό τις προσπάθειες της υπεράσπισης να αφήσει υπονοούμενα για την αξιοπιστία του δημοσιογράφου.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η ευκολία του μάρτυρα να αναγνωρίζει και να κατονομάζει, στις πλείστες φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, επιτελικά στελέχη των τοπικών πυρήνων της οργάνωσης (Πατέλης, Ρουπακιάς, Μιχάλαρος, Τσακανίκας, Αγγος, Καζαντζόγλου, Δήμου, Κορκοβίλης, Χρυσαφίτης, Αναδιώτης, Κομιάνος) να χαιρετούν ναζιστικά, φορώντας ρούχα μαύρα ή παραλλαγής, γάντια, αρβύλες, καπέλα, μπουφάν, περιβραχιόνια της Χ.Α., να κρατούν όπλα· εικόνες που, όπως είπε, «παραπέμπουν σε τάγματα εφόδου».

«Εδώ βλέπω κουκούλες και κράνη, κοντάρια με σημαίες. Μου θυμίζει το μαχαίρι με το οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, το έχω δει γιατί έχει δημοσιευτεί. Αυτή είναι από την Τοπική Νίκαιας» περιέγραψε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε μία φωτογραφία υπέδειξε 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα.

«Τους ξέρω όλους αυτούς από την έρευνά μου, γνωρίζω υλικό, παρακολουθώ βίντεο, τις δημοσιεύσεις στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα τους, έχω πληροφόρηση επειδή ασχολούμαι με τη δράση τους» απάντησε πολλάκις και κατηγορηματικά ο Γ. Μπασκάκης στις συνεχείς αιτιάσεις της υπεράσπισης για τις «πηγές» του, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς ένας δημοσιογράφος επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο!

Συνήγορος υπεράσπισης μάλιστα ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη η διήμερη κατάθεση του μάρτυρα επειδή κάποια από τα στοιχεία του ρεπορτάζ του περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

«Δεν μπορεί να μη μας λέει από πού τα πήρε» εξανέστη.

Αρχηγός και κλειστή ομάδα επιτελικών

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η κατάθεση του δημοσιογράφου για τη δομή της ναζιστικής οργάνωσης που βασίζεται στην απόλυτη παντοδυναμία του Αρχηγού, ο οποίος είναι το ανώτατο πρόσωπο και έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων.

«Στο αυθεντικό καταστατικό της οργάνωσης της δεκαετίας του ‘80 υπάρχει κεφάλαιο που αναφέρεται στην αρχή του Αρχηγού» είπε ο μάρτυρας και εξήγησε ότι για όλα ξέρει ο Αρχηγός, παίρνει όλες τις αποφάσεις ο ίδιος και ο στενός πυρήνας του.

Και είναι βέβαια ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα, κίνηση που δείχνει ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για το έγκλημα, όπως εξήγησε ο Γ. Μπασκάκης.

Κάτω από τον Αρχηγό είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, τα σταθερά μέλη του οποίου -σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα- είναι «οι Γ. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Γ. Γερμενής, οι οποίοι αποτελούν τον στενό ηγετικό πυρήνα».

Αναφέρθηκε δε στον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί η Χ.Α., ο οποίος «οφείλεται στα δύο διαφορετικά ακροατήρια στα οποία απευθύνεται: στο δικό της, το στενό ακροατήριο, στο οποίο θέλει να περάσει το μήνυμά της, τη βία, και στο άλλο, το ευρύτερο, στο οποίο θέλει να αποποιηθεί κάθε ποινική ευθύνη καταδικάζοντας τη βία».

Σκαιότητες

Κατά την πάγια τακτική τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επιδόθηκαν σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς και θέλησαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκράτησης του μάρτυρα εκτοξεύοντας απειλές ότι θα κάτσει εκείνος στο εδώλιο αν αθωωθεί η Θέμις Σκορδέλη για όσα ο δημοσιογράφος έχει καταθέσει, ενώ έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν ο μάρτυρας να γνωρίζει τι είναι «η σπορά των ηττημένων του ‘45;» αφού τότε δεν είχε γεννηθεί...

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν απευθυνόμενοι στον δημοσιογράφο: «Εχετε σπουδάσει κάτι;», «Ξέρετε αν είναι ο Νέδας ή η Νέδα και ποια είναι η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή;»,«Εδώ οι εικονιζόμενοι φοράνε μαγιό, είστε συντάκτης μόδας;», «Δεν θα περάσετε τόσο εύκολα μαζί μου, κύριε μάρτυρα», «Δύο μέρες κακώς είστε εδώ», «Εξακολουθεί ο κύριος το βιολί με το δημοσιογραφικό απόρρητο», «Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, ξέρετε άλλες περιπτώσεις συσχέτισης πολιτικής και ποινικής ευθύνης, για παράδειγμα την περίπτωση Μαρκεζίνη;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, θορυβημένη προφανώς από το περιεχόμενο της κατάθεσης του μάρτυρα, η υπεράσπιση έκανε συνεχείς ερωτήσεις στον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» για τη συνεργασία του με τον συνάδελφό του Δ. Ψαρρά στις αποκαλύψεις για τη λειτουργία και τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης.

7 ερωτήσεις...

Οι κορυφαίες επτά ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προς τον Γιάννη Μπασκάκη:

 Εδώ, κάποιοι από τους εικονιζόμενους φοράνε μαγιό, κάποιοι παραλλαγή. Είστε συντάκτης μόδας;

 Πώς γνωρίζετε τι είναι «η σπορά των ηττημένων του ‘45» αφού δεν είχατε γεννηθεί τότε;

 Ξέρετε άλλες περιπτώσεις συσχέτισης πολιτικής και ποινικής ευθύνης, π.χ. την περίπτωση Μαρκεζίνη;

 Αν και ασχολείστε με τη δημοσιογραφία για χρόνια στην ΕΣΗΕΑ μπήκατε το 2014. Πώς γίνεται αυτό;

 Ποια είναι η άποψη της Χ.Α. για τα μνημόνια, τις γερμανικές αποζημιώσεις, το νόμισμα;

 Ξέρετε πόσες καταδικαστικές αποφάσεις έχει ο εκδότης του «Εθνους» για συκοφαντικά δημοσιεύματα;

 Είναι εναντίον της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης τα τραγούδια του Φύσσα;

και 3... διαπιστώσεις

 «Δύο μέρες κακώς είστε εδώ».

 «Η Θέμις Σκορδέλη θα αθωωθεί και ο μάρτυρας θα καθίσει στο εδώλιο».

 «Εξακολουθεί ο κύριος το βιολί με το δημοσιογραφικό απόρρητο».
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αθώωση για τα... λερωμένα χέρια
Παρουσία έξι δικηγόρων του αρχηγού και μιας συντεταγμένης ομάδας χρυσαυγιτών, διεξήχθη η δίκη του Ν. Μιχαλολιάκου για την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σε ομιλία του...
Αθώωση για τα... λερωμένα χέρια
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δ. Ψαρράς: «Για τη Χρυσή Αυγή ο Φύσσας ήταν εχθρός»
Ατράνταχτες αποδείξεις για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης παρέθεσε και κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του ο Δημήτρης Ψαρράς. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η απάντηση του δημοσιογράφου της...
Δ. Ψαρράς: «Για τη Χρυσή Αυγή ο Φύσσας ήταν εχθρός»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχής ενημέρωση από την κατάθεση του Δ. Ψαρρά
Συνεχής ενημέρωση από το Εφετείο, όπου είναι σε εξέλιξη η κατάθεση του Δ. Ψαρρά στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Εκτός από τα στοιχεία της πολύχρονης έρευνάς του ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των...
Συνεχής ενημέρωση από την κατάθεση του Δ. Ψαρρά
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει
Χωρίς λογική είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Ζέρβας, στη δευτεροβάθμια δίκη του για την άγρια επίθεση εναντίον του φοιτητή Αλέξη...
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική...
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας