Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναγνώρισε 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα

Κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη δημοσιογράφου της "Εφημερίδας των Συντακτών", στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναγνώρισε 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα

  • A-
  • A+

Ασχολούμενος συστηματικά ως ερευνητής δημοσιογράφος με τη δράση της Χρυσής Αυγής από το 2012, ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Γιάννης Μπασκάκης, αναγνώρισε -τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του- με χαρακτηριστική ευκολία τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, μέσα από δεκάδες φωτογραφίες που είδε στο δικαστήριο.

Ο Γ. Μπασκάκης κλήθηκε να αναγνωρίσει μέσα από δεκάδες φωτογραφίες μέλη της Χ.Α. που έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις όπως την κατασκήνωση στη Νέδα, την πορεία στα Καμίνια και από συγκεντρώσεις στελεχών που διακρίνονται με κουκούλες, σημαίες των SS (Ες-Ες), κράνη, κ.α.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε σε μία από τις πολλές φωτογραφίες που είδε στο δικαστήριο, 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην ερώτηση της προέδρου: «Από που τους ξέρετε;» ο Γιάννης Μπασκάκης επικαλέστηκε την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα.

Επίσης, ο μάρτυρας, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις στο «Συνεργείο» και την «Αντίπνοια» και κατέθεσε πως ήταν εν γνώσει της ηγεσίας της Χ.Α. και πως ήταν οργανωμένες επιθέσεις. 

Προσωρινή διακοπή

Στο ξεκίνημα της 169η ημέρας, η διαδικασία διεκόπη για δέκα λεπτά έπειτα από ένταση που προκάλεσε η δικηγόρος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, η οποία απευθυνόμενη σε δικηγόρο της πολιτικής αγωγής της είπε: «Άντε που θα μιλήσεις εσύ τσόκαρο».

Η κατάθεση του Γ. Μπασκάκη συνεχίστηκε με ερωτήσεις από την έδρα και ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δικηγόρων προς το δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» αποδείχθηκε πως παρά τα δεκάδες ρεπορτάζ για τη δράση της Οργάνωσης, ο ίδιος δεν έχει δεχθεί ούτε μία μήνυση από στελέχη ή το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Επίσης, δεν έχει λάβει καμία επιστολή διαμαρτυρίας.

«Μήνυση υποβάλλεται όταν τα γεγονότα που λέγονται είναι ψευδή» τόνισε με νόημα ο Γιάννης Μπασκάκης.

Απαντήσεις με νόημα

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ερωτήματα που δέχθηκε ο μάρτυρας από το συνήγορο της πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη και ενώ χθες η εισαγγελέας εγκάλεσε τον μάρτυρα γιατί δεν έδωσε τον λόγο στους δράστες χρυσαυγίτες ώστε, όπως είπε, να φιλοξενούνται και οι δύο απόψεις.

Θ. Καμπαγιάννης: Έχετε ασχοληθεί με άλλες εγκληματικές οργανώσεις;

Γ. Μπασκάκης: Φυσικά

Θ. Καμπαγιάννης: Ψάχνετε να πάρετε συνέντευξη από τον έμπορο ναρκωτικών;

Γ. Μπασκάκης: Όχι βέβαια.

Πολιτική αγωγή-Υπεράσπιση 

Το δεύτερο μέρος της εξέτασης του μάρτυρα ξεκίνησε με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής.

Αρχικά ο Γιάννης Μπασκάκης ρωτήθηκε για την υπόθεση των αλιεργατών.

«Ο Λαγός είχε προαναγγείλει την επίθεση πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για οργανωμένη επίθεση», απάντησε ο μάρτυρας.

Στην ερώτηση αν ισχύει «η αρχή του αρχηγού στη Χ.Α.», τόνισε: «Σύμφωνα με το καταστατικό της Χ.Α. που έχει κατατεθεί στο προανακριτικό από το δημοσιογράφο της ΕΦ.ΣΥΝ. Δημήτρη Ψαρρά, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που μιλάει για την αρχή του αρχηγού λέγοντας πως είναι ο νούμερο ένα της οργάνωσης και αυτός που έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης.

Ο δικηγόρος του Μπούκουρα αναφέρθηκε στη συμπλοκή στην Κόρινθο και ρώτησε το μάρτυρα αν γνωρίζει το Κοινοβουλευτικό έργο της Χ.Α. και αν έχει επαφές με το γραφείου τύπου του κόμματος για να λάβει αρνητική απάντηση.

Η δίκη συνεχίστηκε με το Γιάννη Μπασκάκη να απαντά σε ερωτήσεις άσχετες με την υπόθεση όπως «πότε έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ» και «τι έχει σπουδάσει».

Τρεις ερωτήσεις της υπεράσπισης απορρίφθηκαν από το προεδρείο:

  • Για την προσωπική του ιδεολογία
  • Για το αν γνωρίζει αν η ΕΦ.ΣΥΝ. έχει φιλοξενήσει αρθρογραφία προσώπων που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία και
  • Για το αν γνωρίζει περιστατικά βίας εις βάρος της Χ.Α.  
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αθώωση για τα... λερωμένα χέρια
Παρουσία έξι δικηγόρων του αρχηγού και μιας συντεταγμένης ομάδας χρυσαυγιτών, διεξήχθη η δίκη του Ν. Μιχαλολιάκου για την κατηγορία της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σε ομιλία του...
Αθώωση για τα... λερωμένα χέρια
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της δίκης της Χ.Α.
Συνάντηση με τον τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ώστε να δοθεί λύση στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ζητά η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της δίκης της Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με... διακοπή ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής
Έπειτα από διακοπή 4,5 μηνών, ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο για να διακοπεί πάλι για αύριο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν προσκόμματα, λέγοντας ότι δεν έχουν έγγραφες άδειες από τους...
Με... διακοπή ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Πήγαν με το πάσο τους, «ξέχασαν» το ντοκουμέντο
«Μία εβδομάδα με 10 μέρες αργότερα» κατέθεσε η καταστηματάρχισσα Αναστασία Δαμίγου ότι επισκέφτηκαν το μαγαζί της οι αστυνομικοί που ερευνούσαν τη δολοφονία Φύσσα, καθώς βρίσκεται δίπλα στο σημείο του...
Πήγαν με το πάσο τους, «ξέχασαν» το ντοκουμέντο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ακέφαλη» στο δικαστήριο η Χρυσή Αυγή [ 21-04-15 ]
Η πολύκροτη δίκη των νεοναζί ξεκίνησε μετ’ εμποδίων, καθώς ο χώρος ήταν ακατάλληλος, χωρίς τους αρχηγούς (όπως είχε προαναγγείλει η «Εφ.Συν.») και με 44 από τους 70 κατηγορουμένους παρόντες, ωστόσο διακόπηκε...
«Ακέφαλη» στο δικαστήριο η Χρυσή Αυγή [ 21-04-15 ]
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πολυετείς καθείρξεις σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου, Γιοσάκη
​Σχεδόν εννιά χρόνια μετά τις σοβαρές καταγγελίες που τον οδήγησαν στο εδώλιο για την υπόθεση δωροδοκίας δικαστή, ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, μαζί με έναν επίορκο εφέτη και τον γνωστό...
Πολυετείς καθείρξεις σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου, Γιοσάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας