Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γ. Καμίνης: «Η εγκληματική οργάνωση ταυτίζεται με το κόμμα»

Γ. Καμίνης: Ήταν κοινό μυστικό ότι η Χ.Α. διοργάνωνε πογκρόμ εναντίον μεταναστών

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Γ. Καμίνης: «Η εγκληματική οργάνωση ταυτίζεται με το κόμμα»

  • A-
  • A+

Την πεποίθησή του ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α.

Στις ερωτήσεις της έδρας πώς αιτιολογεί την άποψή του ο Γιώργος Καμίνης απάντησε: «Κατ' αρχάς από την προσωπική μου εμπειρία. Όλα αυτά έδειχναν δομή, ιεραρχία, συντονισμό. Έχει αργηχό τον Μιχαλολιάκο. Υπαρχηγοί ο Κασιδιάρης, ο Λαγός, ο Παππάς. Έχει και μέλη (...) Έχω δει να τελούν οργανωμένα εγκληματικές πράξεις».

Ο μάρτυρας αφηγήθηκε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Μαΐου 2013 στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων:

«Είναι Μάιος, μεγάλη εβδομάδα. Πληροφορούμαι από τα ΜΜΕ ότι την Πέμπτη το πρωί η Χρυσή Αυγή θα διεξαγάγει συσσίτιο μόνο για Έλληνες στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο Σύνταγμα. Μαθαίνω ότι δεν έχει ζητήσει άδεια από τον δήμο. Επικοινώνησα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια. Έβγαλα μια ανακοίνωση ότι απαγορεύεται να γίνει διανομή τροφίμων».

Ερώτηση προέδρου: Επειδή δεν υπάρχει άδεια;

Μάρτυρας: Κατ' αρχάς ναι. Αποτελεί επαρκή λόγο.

«Την επόμενη ημέρα ο κ. Δένδιας είχε παρατάξει αστυνομικές δυνάμεις. Είδα στην τηλεόραση απεχθείς πράξεις. Βουλευτές της Χ.Α. να απειλούν αστυνομικούς».

«Υπάρχει η υποψία ότι η Χ.Α. διατηρεί οργανωμένους θύλακες μέσα στην αστυνομία», κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρόεδρος: Αν σας ζητούσαν άδεια για διανομή συσσιτίου θα υπήρχε πρόβλημα;

Μάρτυρας: Ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, θεωρώ ότι όταν ζητάς δημόσιο χώρο για διανομή συσσιτίου, πρέπει να σέβεσαι το Σύνταγμα. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να διεξαγάγεις συσσίτιο με βάση την εθνικότητα, δηλαδή να αποκλείσεις πολίτες όσο πεινασμένοι και να είναι επειδή έχουν άλλη καταγωγή, αυτό αντιβαίνει στην αξία του ανθρώπου. Μπορείς να διανείμεις τα τρόφιμα στα γραφεία της οργάνωσής σου, που δεν είναι δημόσιος χώρος (...) Και αυτό έγινε, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον σταθμό Λαρίσης, που είναι απέναντι από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, όπου δέχτηκα την επίθεση.

Πρόεδρος: Τι είδατε πριν (στο Σύνταγμα);

Μάρτυρας: Τα είδα στην τηλεόραση. Είδα να υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστυνομικούς και στα μέλη της οργάνωσης. Είδα τον βουλευτή Κασιδιάρη να λέει σε αστυνομικό «σε ξέρω εσένα και θα δεις»

Πρόεδρος: Με σας υπήρχε αντιπαράθεση;

Μάρτυρας: Μετά το περιστατικό ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, είπε σε μένα: «Καλύτερα να μην κυκλοφορείς στην Αθήνα». Το άκουσα σε δηλώσεις του.

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό;

Μάρτυρας: Μετά την απαγόρευση του συσσιτίου και μετά το περιστατικό με τον Γερμενή. Την ίδια μέρα (σ.σ. 2 Μαΐου) έχω πάει στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, όπου μοιράζω δώρα σε παιδιά. Είχε ανακοινωθεί. Ο κόμβος είναι σε απόσταση 500 μέτρων από τα γραφεία της Χ.Α. στην οδό Δεληγιάννη.

Καθώς έδινα μια λαμπάδα και ένα αβγό σε ένα κοριτσάκι, ξαφνικά αισθάνομαι κάτι. Εκείνη τη στιγμή κοίταζα το κοριτσάκι. Μου έχει επιτεθεί ο βουλευτής Γερμενής. Τον αρπάζουν οι άνδρες της ασφάλειας. Έχει γίνει αντιληπτός από αυτούς. Ακούω έναν θόρυβο. Βλέπω το κοριτσάκι να πισωπατεί. Έχει χτυπηθεί. Όπως τον τράβηξαν οι άνδρες της ασφαλείας μου, ο Γερμενής έχει πισωπατήσει και χτύπησε το κοριτσάκι.

Όπως έμαθα εκ των υστέρων ο βουλευτής Γερμενής είχε εισέλθει στον Κόμβο επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα.

Τέσσερις άντρες της ασφάλειάς μου τον απομάκρυναν. Υπάρχει και η περίφημη σκηνή που έχει βιντεοσκοπηθεί και προβληθεί. Πήγε να βγάλει όπλο και του είπαν να μη βγάλει το όπλο του. Τον παίρνει η κάμερα να τον απομακρύνουν οι άνδρες της ασφάλειας. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι από πίσω, στην οδό Σάμου, είχε έρθει ομάδα χρυσαυγιτών που ήταν έτοιμοι να μπουν στον Kόμβο και απωθήθηκαν από δύναμη των ΜΑΤ.
(....)
Υπάρχει οργανωμένη δομή που είναι σε θέση να οργανώνει και να εκτελεί επιθέσεις απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εισέλθουν στον Κόμβο. Αν δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα εισήρχοντο».

Μάγδα Φύσσα και Γιώργος Καμίνης στο Εφετείο

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο, στις δηλώσεις της Σκορδέλη πάλι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο -όπου εμφανιζόταν ως «αγανακτισμένη κάτοικος»- ότι «οι μετανάστες είναι κατσαρίδες».

«Ηταν κοινό μυστικό ότι η Χρυσή Αυγή διοργανώνει πογκρόμ εναντίον μεταναστών» είπε για την περίοδο 2011-2013. Ο δήμαρχος κατέθεσε ότι εκ των υστέρων μετανιώνει που δεν ασχολήθηκε περισσότερο με τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών και δεν πίεσε την αστυνομία να κινητοποιηθεί.

«Υπάρχει υποψία ότι μέσα στην αστυνομία υπάρχουν οργανωμένοι θύλακες της Χρυσής Αυγής» παραδέχθηκε.

Δεν παρέλειψε στην κατάθεσή του να πάρει αποστάσεις από αυτό που πιθανώς ο ίδιος θεωρεί ως «δύο άκρα» λέγοντας ότι «δεν είμαι γενικά υπέρ των υπερασπιστών των μεταναστών».

Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε -χωρίς να ρωτηθεί- στις καταλήψεις στη Βίλα Αμαλίας και στην Υπατία, όπου πραγματοποιούσαν απεργία πείνας μετανάστες, συγκαταλέγοντάς τες εμμέσως στα φαινόμενα «ανομίας».

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης τον ρώτησε αν θεωρεί ότι η βίαιη εκκένωση της Βίλας Αμαλίας τον Ιανουάριο του 2103 αποθάρρυνε ή αποθράσυνε τη Χρυσή Αυγή. «Δεν τους αποθράσυνε. Η εκκένωση της Βίλας Αμαλίας έδειξε ότι υπάρχει κράτος και εφαρμόζεται ο νόμος», απάντησε ο δήμαρχος.

Η αλήθεια είναι ότι η Χρυσή Αυγή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκκένωση της κατάληψης, που είχε άλλωστε έντονη αντιφασιστική δράση.  

Δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων προσερχόμενου στο Εφετείο

«Γνωρίζετε το επίπεδο του μέσου χρυσαυγίτη. Είναι δυνατόν να ξέρει τον Καμπανέλλη;»

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Δημήτρη Ζαμπέλη, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Ο μάρτυρας τον Φεβρουάριο του 2013 δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από περίπου δέκα χρυσαυγίτες -ένας από αυτούς τον χτύπησε στο πρόσωπο- έξω από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στην Ανάβυσσο, που ενοχλήθηκαν επειδή άκουγε στο αυτοκίνητό του το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Αρνιέμαι», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ο Δ. Ζαμπέλης απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κι εσύ κακώς ακούς τέτοια μουσική», ήταν η παρατήρηση που έκανε στον συνδικαλιστή ο βουλευτής της Χ.Α. Γ. Γερμενής, όταν εμφανίστηκε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας ως εκπρόσωπος του κόμματος.

«Τους ενόχλησε ότι το τραγούδι είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Επειδή ο Μίκης είναι αριστερός. Ενοχλούνται από αριστερά τραγούδια», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής γιατί του επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες.

«Είπατε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι που ενόχλησε τους χρυσαυγίτες ήταν του Καμπανέλλη. Γνωρίζετε τίποτα άλλο για τον Καμπανέλλη, και γιατί μπορεί να ήταν ενοχλητικός για τους χρυσαυγίτες;», ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Ο Καμπανέλλης είχε κάνει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Είχε στίχους, τραγούδια πολιτικοποιημένα κατά του ναζισμού», απάντησε ο μάρτυρας.

Η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών, στην προσπάθειά τους να βγάλουν λάδι τους ναζιστές επιτιθέμενους, τους έσκαψαν πιο βαθιά τον λάκκο, επιχειρώντας να τους απαλλάξουν λόγω βλακείας:

«Αφού γνωρίζετε το επίπεδο του μέσου χρυσαυγίτη. Είναι δυνατόν να ξέρει τον Καμπανέλλη;», ρώτησε τον μάρτυρα συνήγορος υπεράσπισης, προφανώς συμμεριζόμενος ότι η εικόνα των χρυσαυγιτών είναι συνώνυμη του ΚΔΟΑ - Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Άγνοια. 

• Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου στον Κορυδαλλό.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αλήθεια λάμπει παρά τα τεχνικά προβλήματα
Με γοργούς ρυθμούς, παρά τα τεχνικά προβλήματα, εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, φτάνοντας σχεδόν στη μέση της μαραθώνιας διαδικασίας των αναγνωστέων εγγράφων. Στους περίπου 200 φακέλους που έχουν ήδη...
Η αλήθεια λάμπει παρά τα τεχνικά προβλήματα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Καίει» Μπούκουρα ο μάρτυρας Δ
Πρώην στέλεχος του τοπικού πυρήνα στη Νεμέα Κορινθίας τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, ότι με ψεύτικα σενάρια εξαγρίωνε νεαρούς για να επιτίθενται σε μετανάστες. Κατέθεσε επίσης ότι χρυσαυγίτες εκπαιδεύονταν...
«Καίει» Μπούκουρα ο μάρτυρας Δ
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι τρεις κύκλοι της εγκληματικής πυραμίδας
Με την ολοκλήρωση του σχολιασμού των καταθέσεων των μαρτύρων του κατηγορητηρίου από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. «Διαφορετικοί μάρτυρες, από...
Οι τρεις κύκλοι της εγκληματικής πυραμίδας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Η Χρυσή Αυγή είναι ο Αρχηγός της»
Καρφίτσα δεν έπεφτε στα καθίσματα των δημοσιογράφων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, την ώρα που κατέθετε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Δημήτρης Ψαρράς, μάρτυρας...
«Η Χρυσή Αυγή είναι ο Αρχηγός της»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«O "Καιάδας" χτύπησε και το κοριτσάκι δίπλα μου»
Για την οργανωμένη επίθεση που δέχθηκε τον Μάιο του 2013 μέσα στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης,...
«O "Καιάδας" χτύπησε και το κοριτσάκι δίπλα μου»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με πολλά αυτογκόλ η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών
Τον ημιμαθή σπασίκλα, που προσπαθεί να κάνει επίδειξη γνώσεων για να πιαστεί αδιάβαστος και εκτός θέματος, θύμιζαν σήμερα οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών εξετάζοντας τον μάρτυρα κατηγορίας Νικόλαο Αλιβιζάτο,...
Με πολλά αυτογκόλ η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας