Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής στη Λακωνία στο επίκεντρο

«Θίγονταν συμφέροντα των συμπολιτών τους» ανέφερε ο μάρτυρας

EUROKINISSI

Οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής στη Λακωνία στο επίκεντρο

  • A-
  • A+

Με την κατάθεση του Ιωάννη Γρυπιώτη, δημάρχου του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας, ο οποίος το 2013 είχε δεχθεί τα πυρά των χρυσαυγιτών, για το ανθρώπινο πρόσωπο που επιδείκνυε απέναντι στους Ρομά και τους μετανάστες, συνεχίστηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας που από το 2006 εκλέγεται δήμαρχος στον εν λόγω Δήμο, αναφέρθηκε σε επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τη βελτίωση και νομιμοποίηση στον εργασιακό χώρο των Ρομά και των μεταναστών, στη διάρκεια της οποίας εισέβαλαν περίπου 25 χρυσαυγίτες και αφαίρεσαν το λόγο από μία δημοτική σύμβουλο, η οποία ταυτιζόταν με αυτές τις ευπαθείς ομάδες.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο μάρτυρας στο δικαστήριο η περιοχή έχει 3000 κατοίκους, από τους οποίους οι 800 μετανάστες και οι 200 Ρομά.  

Πρόεδρος: Στη διάρκεια συνεδριάσεως είπατε είχε έρθει ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Ελέχθη κάτι;

Μάρτυρας: Όχι, ο διάλογος αφορούσε τις κατηγορίες των Ρομά έλεγε ότι είναι γύφτοι. Η θέση του είναι ότι θα έπρεπε να αποβάλουμε τους Ρομά από την περιοχή γιατί μας ρώτησε τι έχουμε κάνει για την προστασία των πολιτών. Στο ζήτημα των συμπολιτών για την εκμετάλλευση των Ρομά και των μεταναστών, το δέχτηκε ότι δε γίνεται να εκμεταλλεύονται το εργατικό δυναμικό.

Εισαγγελέας: Οι Ρομά που είναι εγκατεστημένοι εκεί, αυτοί είναι Έλληνες πολίτες; 

Γρυπάρης: Είναι Έλληνες πολίτες, Καραγκούνη, Καραγιάννη και Βασιλείου.

Εισαγγελέας: Είναι δημότες άρα. Οι προσλήψεις γίνονται με διαφάνεια;

Μάρτυρας: Ναι, φυσικά.

Εισαγγελέας: Αυτό που ελέχθη οι «καλές δουλειές γίνονται το βράδυ»; 

Μάρτυρας: Ότι θέλουν φαντάζομαι να γκρεμίσουν τα κτίσματα των Ρομά;

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο Δήμο Ευρώτα οι εντάσεις που υπήρξαν το 2013 είχαν ως πραγματική αιτία, όχι τα κρούσματα ελονοσίας αλλά το γεγονός ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε λάβει οχλήσεις για τους μετανάστες και τους Ρομά. "Στη Σκάλα υπάρχει έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής και ήθελε η ηγεσία τους να δημιουργήσει το υποστηρικτικό σθένος και… αυτό. 

Τάκης Σαπουντζάκης: Ρομά και μετανάστες ξεπερνάνε τα 1.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου;

Μάρτυρας: Βεβαίως, δουλεύουν όλοι αφού δεν πάνε οι Έλληνες να δουλέψουν.

Τάκης Σαπουντζάκης: Οι Ρομά;

Μάρτυρας: Οι Ρομά πάρα πολλά χρόνια. Είναι τμήμα της Σκάλας.

Τάκης Σαπουντζάκης: Άρα η πρόταση του Κουκούτση να τους γκρεμίσουν [τα σπίτια] ήταν δίκαιη;

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Εμείς ζητούσαμε να υπάρξει ο Νόμος που θα επέτρεπε να δουλέψουν νόμιμα οι Ρομά και οι μετανάστες. Χρειάζεται η εργασία τους.

Άγγελος Βρεττός: Είπατε ότι η θέση σας απέναντι στους μετανάστες και τους Ρομά [είναι] ότι είναι ευαίσθητες [ομάδες] και χρήζουν προστασίας. Και αυτό ενοχλούσε σφόδρα την οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Γιατί;

Μάρτυρας: Θίγονταν συμφέροντα των τοπικών συμπολιτών τους.

Ακόμα ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή το Καλοκαίρι του 2013 στη περιοχή, στην οποία είχαν έρθει οπαδοί τους με πούλμαν και από άλλες περιοχές, ενώ συμμετείχαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Δημήτρης Κουκούτσης, "εκεί με έβριζαν ως γυφτοδήμαρχο για την πολιτική που εφάρμοζα για τους Ρομά και τους μετανάστες...". 

Ακολούθησε η κατάθεση του Ζαμπέλη Δημήτρη, μέλους του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής για την επίθεση που δέχθηκε το Φλεβάρη του 2013 από χρυσαυγίτες στην παλιά Φώκια επειδή άκουγε εργατικά τραγούδια. 

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μυαλό... Κουκούτση στον Δήμο Καλαμάτας
Επιμένει στο ξέπλυμα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση η «γαλάζια» δημοτική αρχή Καλαμάτας. Τον τοποθέτησε στην Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Αντιδράσεις από τους γονείς.
Μυαλό... Κουκούτση στον Δήμο Καλαμάτας
Νίκος Μιχαλολιάκος
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αναίρεση της αθώωσης Μιχαλολιάκου ζητά ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Να αναιρεθεί η απαλλακτική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Αναίρεση της αθώωσης Μιχαλολιάκου ζητά ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
ΚΕΕΡΦΑ: Να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ συναντήθηκε χθες κατόπιν αιτήματός της στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Σάρλη και τη γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, στους οποίους έθεσε...
ΚΕΕΡΦΑ: Να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Την επιτάχυνση στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ακόμα και σε καθημερινή βάση, με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της ζήτησαν από τον προϊστάμενο του...
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Πολ. Αγωγή: Επιτάχυνση και αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α. στο Εφετείο
Την επιτάχυνση στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθήνας ζητούν από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και από το...
Πολ. Αγωγή: Επιτάχυνση και αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α. στο Εφετείο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η Χρυσή Αυγή αποποιείται το καταστατικό της
Οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής υπέβαλαν ένσταση γνησιότητας του εγγράφου που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς με πρώτιστο στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες του Αρχηγού Ν....
Η Χρυσή Αυγή αποποιείται το καταστατικό της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας