Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηταν περήφανοι για τους φούρνους του Άουσβιτς

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηταν περήφανοι για τους φούρνους του Άουσβιτς

  • A-
  • A+

Σε ένα ρεαλιστικό και εξίσου ανατριχιαστικό φλας μπακ στα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής στην προεκλογική περίοδο του 2012 στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μας μετέφερε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταθέτοντας ενώπιον της έδρας στο Εφετείο Αθηνών.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί για την ταινία τεκμηρίωσης «The Cleaners» (Οι καθαριστές), κινηματογραφώντας με τη συναίνεσή τους και με το «Ο.Κ» του αρχηγού Μιχαλολιάκου, πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής που «έκαναν κουμάντο» στον Άγιο Παντελεήμονα. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, το πώς επί ένα μήνα βρισκόταν σχεδόν σε καθημερινή επαφή μαζί τους, καταγράφοντάς τους, εν πλήρη γνώση τους, να βρίζουν και να τραμπουκίζουν και να δρουν ως «κράτος εν κράτει», να σκορπάνε το ρατσιστικό λόγο και να υποκινούν σε πογκρόμ κατά μεταναστών  και κομμουνιστών, να ξυλοφορτώνουν μπροστά στην κάμερα Πακιστανούς,  περηφανευόμενοι ακόμα και για τα κρεματόρια του Άουσβιτς. 

Ακόμα και όσοι δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γεωργούση, που ζει στο εξωτερικό από το 2007 αλλά έρχεται συχνά στην Ελλάδα, θυμούνται τη χαρακτηριστική σκηνή με τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, υποψήφιο βουλευτή και μέλος της Κ.Ε. της ναζιστικής οργάνωσης, να μιλάει με καμάρι για το πώς η Χρυσή Αυγή «θα κάνει σαπούνια» από τους Πακιστανούς και πως θα στείλει στα κρεματόρια τους κομμουνιστές

 Μάλιστα για το δημόσιο κήρυγμα μίσους  έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ένα χρόνο φυλάκιση, για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης το δικαστήριο υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η ρητορική  του χρυσαυγίτη υποψήφιου βουλευτή ήταν ικανή να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία, τα οποία «εκφράστηκαν ιδιαιτέρως, με έκνομες και ακραίες συμπεριφορές, συνιστάμενες σε ξυλοδαρμούς και ανθρωποκτονίες αλλοδαπών, που ερευνώνται ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη». 

Ο σκηνοθέτης μίλησε συγκεκριμένα για το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Βάθη, περιγράφοντας πώς η προνομιακή του σχέση με τη ναζιστική οργάνωση του έδινε ασυλία, ακόμα και από την αστυνομία: «Είχε κάποιες υπερεξουσίες, που πήγαζαν από την κομματική του σχέση με την Χ.Α. Δεν τον πείραζε κανείς. Υποκαθιστούσε και τα νόμιμα όργανα ακόμα. Υπήρχε ένας συνεχής τραμπουκισμός. Εξαπέλυε ύβρεις, ιδίως σε αλλοδαπούς, που ήταν εμφανέστατα αλλοδαποί. Σε ιδεολογικούς εχθρούς, σε άτομα που τολμούσαν να αντιμιλήσουν στους δρόμους. Και δεν τολμούσαν πολλοί να αντιμιλήσουν, μου είχε κάνει εντύπωση».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Βάθης και τα υπόλοιπα στελέχη της Χ.Α. που εμφανίζονται στο «Τhe Cleaners», όπως ο  Πλωμαρίτης, ο υποψήφιος βουλευτής Πάτρας Μπατζής κ.α. ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ότι του ντοκιμαντέρ. «Συναινούσαν απόλυτα», απάντησε ο σκηνοθέτης στην ερώτηση αν η κινηματογράφησή τους, να προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες, έγινε με την άδειά τους

«Μου έκανε εντύπωση η επιθετικότητά τους, η υποκατάσταση των δημοσίων οργάνων στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. 

Η πρόεδρος τον ρώτησε αν μπορεί να δώσει ένα παράδειγμα υποκατάστασης: «Μια μέρα ήμουν με τον κ. Βάθη και πέρασε η αστυνομία και με πλησίασε γιατί νόμιζαν ότι τους κινηματογραφώ. Πριν πω κάτι, είπε στον αξιωματικό «Είμαι ο Γιώργος Βάθης από την Χ.Α., έλα εδώ να τελειώνουμε». Επειδή κάτι το ενέκρινε η Χ.Α., δεν επενέβαινε η αστυνομία, αυτή η αίσθηση υπήρχε. Επίσης όταν υπήρχε χειροδικία, τραμπουκισμός σε αλλοδαπούς... Γενικά υπήρχε ασυλία τους σε τραμπουκισμούς, απειλές, ύβρεις».

Στην ερώτηση της προέδρου της Εδρας Μαρίας Λεπενιώτη, πώς γίνεται κάποιος που συμμετέχει σε τέτοιες πράξεις να συναινεί στην προβολή τους, ο μάρτυρας απάντησε: 

Ναι, μου έκανε και εμένα εντύπωση. Εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι κάνουν κουμάντο, ότι δεν θα τους ενοχλούσε κανείς, ήταν περήφανοι και μπορούσαν να μιλάνε για τους φούρνους του Άουσβιτς. Στο υλικό μου υπάρχει συνεχής υπόδειξη «έλα αγόρι μου να τα δείξεις αυτά, έλα πάρε αυτό, πες εκείνο», ήταν περήφανοι.

Όπως είπε ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα,, η ταινία του προβλήθηκε στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο και στην έκθεση της «Τοπογραφίας του Τρόμου» για τα εγκλήματα των Ναζί, επειδή οι μελετητές του εθνικοσοσιαλισμού θεωρούν τη Χρυσή Αυγή «γνήσιο απόγονο της ναζιστικής ιδεολογίας». Ερωτώμενος αν ο ίδιος συμμερίζεται αυτή την άποψη απάντησε: «Φυσικά, μου  έλεγαν μάλιστα ότι θα γίνω η Λένι Ρίφενσταλ του Μιχαλολιάκου».

Εκ των υστέρων, μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, οι χρυσαυγίτες όπως συνηθίζουν ισχυρίστηκαν ότι κινηματογραφήθηκαν εν αγνοία τους με «κρυφή κάμερα» και ότι τα περί φούρνων και Αουσβιτς ήταν «αστειάκια». Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στα πλάνα του ντοκιμαντέρ οι δηλώσεις τους ήταν δημόσιες και όχι προϊόν υποκλοπής, καθώς έγιναν με το πρόσωπο στραμμένο στην φανερή κάμερα του κινηματογραφικού συνεργείου.  Εξάλλου η μήνυση του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Πλωμαρίτη, αρχειοθετήθηκε και δεν έφτασε καν στο δικαστήριο. 

Νωρίτερα στη δίκη κατέθεσε ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Ταξίαρχος Β. Γεωργακόπουλος, που σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Ελευθερία», το καλοκαίρι του 2012, είχε μιλήσει ξεκάθαρα για τα «τάγματα ασφαλείας» που συγκροτούσαν «αγανακτισμένοι κάτοικοι», με την προτροπή στελεχών της Χ.Α. - όπως ο υποψήφιος βουλευτής Φώτιος ΜΠέλλος, που πρόσφατα συνελήφθη για ανθρωποκτονία. 

* Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 23 Μαΐου στον Κορυδαλλό. 

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αλήθεια λάμπει παρά τα τεχνικά προβλήματα
Με γοργούς ρυθμούς, παρά τα τεχνικά προβλήματα, εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, φτάνοντας σχεδόν στη μέση της μαραθώνιας διαδικασίας των αναγνωστέων εγγράφων. Στους περίπου 200 φακέλους που έχουν ήδη...
Η αλήθεια λάμπει παρά τα τεχνικά προβλήματα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
37 μάρτυρες «κλείδωσαν» το κατηγορητήριο
Σε σύγχυση και πανικό πρέπει να έχουν περιέλθει οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής με τον όγκο και μόνο των αποδεικτικών στοιχείων που συνεισέφεραν οι 37 μάρτυρες κατηγορητηρίου για τις συσχετισμένες...
37 μάρτυρες «κλείδωσαν» το κατηγορητήριο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Μίχος καθοδηγούσαν»
Βουλευτές της Χ.Α. έδιναν σαφείς εντολές για βίαιες ενέργειες στο Εφετείο τον Ιούλιο του 2014, κατά τη μεταγωγή των Μιχαλολιάκου - Παππά - Λαγού, κατέθεσε στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης η φωτορεπόρτερ του...
«Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Μίχος καθοδηγούσαν»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Αν θες να 'χεις δουλειά την άλλη μέρα, κάνεις ό,τι σου πουν οι χρυσαυγίτες»
Ιδιαίτερα κατατοπιστική για τη «γραμμή» της Χ.Α. απέναντι στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συγκεντρώσεις της η κατάθεση του ρεπόρτερ Παναγιώτη Μπούσιου: «Έχει τύχει να μη μας επιτρέψουν να γράψουμε. Μας...
«Αν θες να 'χεις δουλειά την άλλη μέρα, κάνεις ό,τι σου πουν οι χρυσαυγίτες»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Το modus operandi της Χ.Α. περιέγραψε η Μαρία Κουβέλη
Η δικηγόρος, κόρη του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο για την ακραία ρατσιστική συμπεριφορά αιρετών και οπαδών της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό...
Το modus operandi της Χ.Α. περιέγραψε η Μαρία Κουβέλη
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είδα τον Μιχαλολιάκο μπροστά σε τάγμα εφόδου 100 ατόμων»
Τα όσα είδε και έζησε την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης της δράσης της Χρυσής Αυγής διηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης ο Θανάσης Κούρκουλας, εκπαιδευτικός και εθελοντής στο Κυριακάτικο...
«Είδα τον Μιχαλολιάκο μπροστά σε τάγμα εφόδου 100 ατόμων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας