• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 24.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στα χαρακώματα οι δικαστικές ενώσεις με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου

 • A-
 • A+

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις των δικαστικών ενώσεων με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά τη σύγκληση, εκ μέρους της, της Ολομέλειας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστικούς.

Στον διαδοχικό «βομβαρδισμό» των ανακοινώσεων δικαστικών ενώσεων αλλά και δικηγόρων, που υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, η Βασιλική Θάνου βλέπει προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ σημειώνει ότι οι δικαστές δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη.

Στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι προσωπικό, αλλά «αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι κατ' επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του».

Υπερασπίζεται δε το «απόλυτα νόμιμο δικαίωμά» της να συγκαλεί την Ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει επί νομικών θεμάτων, καθώς «είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει για τη νομική ορθότητα, τη βασιμότητα και τη συνταγματικότητα ή μη των τεθέντων ερωτημάτων».

Ανακοινώσεις

Είχε προηγηθεί λεπτομερής ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποστήριζε ότι μόνο μέσω του Συντάγματος μπορεί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών:

«Η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς, η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

Στο μεταξύ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που αντέδρασε πρώτη την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε τη γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ιωάννη Δρόσου, ο οποίος σημειώνει ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά το ελληνικό Σύνταγμα, ενώ ανακοινώσεις κατά της άποψης Θάνου εξέδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ Δ. Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, δεκατέσσερις συνταγματολόγοι, το ΚΚΕ κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου
Με μακροσκελή δήλωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ιδρυτικό μέλος της νεοσυσταθείσας ένωσης, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις» προκειμένου να αποτραπούν οι δικαστικοί να εγγραφούν στην ΕΑΑΔΕ και...
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
18 νέοι αρεοπαγίτες
Δεκαοχτώ συνολικά πρόεδροι Εφετών πρόηχθησαν στο βαθμό του αρεοπαγίτη με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής...
18 νέοι αρεοπαγίτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στήριξε τη Θάνου λίγο πριν από την αποχώρησή της
«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης...
Στήριξε τη Θάνου λίγο πριν από την αποχώρησή της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Β. Θάνου: «Δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές»
Δύο μέρες πριν την σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το επίμαχο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, η πρόεδρος του...
Β. Θάνου: «Δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πόλεμος δικαστικών για τα όρια συνταξιοδότησης
Βομβαρδισμός ανακοινώσεων μεταξύ των δικαστικών ενώσεων σημειώνεται εν όψει της προγραμματισμένης Ολομέλειας του Αρείου για τις 26 Ιανουαρίου, με θέμα συζήτησης το επίμαχο θεσμικό ζήτημα για τα όρια...
Πόλεμος δικαστικών για τα όρια συνταξιοδότησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε ξεχωριστές δικάσιμους θα κριθεί η τύχη των «8»
​Απερρίφθη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου το αίτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών για συνεκδίκαση όλων των αιτήσεων αναιρέσεως κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοσή τους ή μη...
Σε ξεχωριστές δικάσιμους θα κριθεί η τύχη των «8»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας