• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.4°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  90%

Θα μιλήσουν οι λογαριασμοί

 • A-
 • A+

Νέα προκαταρκτική έρευνα που αφορά τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων από υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis στην Ελλάδα διέταξε χθες ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, την ώρα που στο μέγαρο Μαξίμου γινόταν ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, όπου κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι καταγγελίες για τον ελβετικό κολοσσό.

Η εντολή για τον συνολικό έλεγχο δόθηκε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.

Αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολλών στελεχών της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα οικονομικά εγκλήματα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ίδια υπόθεση, μια και προηγήθηκε αυτή της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, όπου η προϊσταμένη της, Ελένη Ράικου, έχει ήδη πάρει καταθέσεις από μάρτυρες.

Οπως όλα δείχνουν, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης θα μπουν πλέον τα πάντα σχετικά με την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2006 και μετά.

Ειδικότερα, αναμένεται να αναζητηθούν παλιές δικογραφίες που φαίνεται πως υπάρχουν αλλά κατέληξαν στο αρχείο, αλλά και πορίσματα ειδικών της υγείας που ναι μεν έγιναν, αλλά με τη σειρά τους καταχωνιάστηκαν σε συρτάρια και δεν έφτασαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) λίγες μέρες αργότερα.

Επρόκειτο για ένα πόρισμα 8 σελίδων που όπως φαίνεται δεν κατέγραφε τίποτε το ουσιαστικό. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει επίσης έρευνα, το πόρισμα της οποίας φαίνεται να υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγινε τελικά.

Επιπρόσθετα, οι έρευνες θα επικεντρωθούν στην εισαγωγή, τιμολόγηση και διακίνηση συγκεκριμένων φαρμάκων της εταιρείας, απ’ όπου η Novartis καταγγέλλεται ότι αποκόμισε τεράστια ποσά, μια και η Ελλάδα αποτελεί χώρα-ρυθμιστή για τις τιμές των φαρμάκων σε πολλές χώρες της υφηλίου και όχι μόνο στην Ε.Ε.

Ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis φτάνουν ώς τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας χθες Στο Κόκκινο.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που αυτές διαθέτουν», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα στο ελληνικό αίτημα.

Η έρευνά τους συνεχίζεται βάσει των καταγγελιών που έκαναν τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας από την Ελλάδα και βασίζεται στον έλεγχο ψηφιακών αρχείων και εγγράφων, τα οποία οι τελευταίοι κατέθεσαν ως αποδεικτικά προκειμένου να αποκτήσουν νομική ασυλία για την υπόθεση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τώρα δεν έχουν προκύψει πολιτικές ευθύνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δύναται να αποκαλυφθούν στη συνέχεια, ειδικά από τη στιγμή που η εισαγγελική έρευνα θα ακολουθήσει τις ροές των χρημάτων, τα οποία φαίνεται ότι δόθηκαν ώστε η εταιρεία να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης για χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό η έρευνα που διεξάγεται για την περίοδο 2006-2014 δεν αφορά μόνο στελέχη του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία είχαν την ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων έως και το 2010.

Καταργεί την Επιτροπή Τιμών ο Ξανθός

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον απόηχο της υπόθεσης Novartis, ετοιμάζεται να καταργήσει την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου και να παραχωρήσει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου την αποκλειστική ευθύνη διαπραγμάτευσης και ορισμού τιμών των σκευασμάτων.

Τα έντεκα μέλη της δευτεροβάθμιας επιτροπής έως σήμερα ορίζονταν από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και ρόλος τους ήταν να εξετάζουν, μεταξύ άλλων, διάφορες ενστάσεις οι οποίες γίνονταν επί των τιμών από φαρμακευτικές εταιρείες ή άλλους φορείς του φαρμάκου.

Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής είναι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Πολυχρόνης Θεόδωρος Κωλέττης, αλλά και ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Με αυτή την κίνηση φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να θωρακίσει όσο είναι δυνατόν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και τιμολόγησης των φαρμάκων που κινούνται στην ελληνική αγορά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα γενόσημα σκάνδαλα της Novartis ανά την υφήλιο
Η υπόθεση Novartis μοιάζει με ένα καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ. Τα έχει όλα: έναν φαρμακευτικό κολοσσό, καταγγελίες για μεγάλο σκάνδαλο με μίζες, δικαστική διερεύνηση από το FBI και την Επιτροπή...
Τα γενόσημα σκάνδαλα της Novartis ανά την υφήλιο
ΥΓΕΙΑ
«Επιδημίες» καταχρήσεων στο χώρο της Υγείας
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει «περίεργες» υποθέσεις από τον χώρο της Υγείας που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης και διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Κάποιες εξ αυτών...
«Επιδημίες» καταχρήσεων στο χώρο της Υγείας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και νέα έγγραφα στην εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis
Συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα μας έκαναν χθες τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου)...
Και νέα έγγραφα στην εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη Ράικου με έγγραφα
​Σειρά εγγράφων που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική σε συνάρτηση -όπως αναφέρουν- με την υπόθεση Novartis κατέθεσαν στην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, oi βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας...
Στη Ράικου με έγγραφα
ΥΓΕΙΑ
Διπλή παρέμβαση Σαλμά
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς μίλησε για την υπόθεση Novartis τόσο στην ΕΡΤ όσο και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». «Μόνο εγώ και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατάξαμε σύνταξη...
Διπλή παρέμβαση Σαλμά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας