Στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου ξεκινά σήμερα η συζήτηση των αναιρέσεων (και θα συνεχιστεί στις 11 και 13 Ιανουαρίου) κατά των εφετειακών αποφάσεων, που αφορούν την έκδοση των οκτώ Τούρκων, οι οποίοι, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.
Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν.
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.
Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.
Ωστόσο, αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοσή τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να διαφωνήσει με αυτήν, αιτιολογημένα, οπότε και κατισχύει η δική του απόφαση.
Την ίδια ώρα, «επώνυμες» φωνές καλούν τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει υπέρ τής μη έκδοσής τους στη γείτονα.
Με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, υπενθυμίζει «τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της Ε.Ε., οι οποίες υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων».
Η επιστολή Φερχόφσταντ καταλήγει με την ελπίδα «οι ελληνικές αρχές να καθοδηγηθούν από αυτές τις αξίες στην απόφασή τους για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».
Στο θέμα των «8» αναφέρθηκε με άρθρο του στην αμερικανική Wall Street Journal και ο Έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης. Ο γνωστός συγγραφέας υπογραμμίζει ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη και καλεί την Ελλάδα να μην βάψει τα χέρια της με το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δοξιάδης κάνει επίσης επίκληση στη Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας, και αναφέρεται στις κόκκινες γραμμές, τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν θα τις διαβεί.
«Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων» σημειώνει μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «ακατανόητη, ομολογουμένως, την τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στον βαθμό που εμφανίζει τη Δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων» και προσθέτει:
«Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της Δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;»
Και συνεχίζει: «Αν, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας!»
Επίσης, επισημαίνει: «Αν θα μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας;».
Και καταλήγει: «Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας»
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παξινός, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σημείωσε τα εξής:
Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης.
Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Καλούνται οι αρεοπαγίτες να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του
ανθρώπου στη γείτονα χώρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας