Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές μειώσεις σε πανεπιστημιακούς καθηγητές

Απόφαση δικαστηρίου

Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές μειώσεις σε πανεπιστημιακούς καθηγητές

  • A-
  • A+

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις μειώσεις των αποδοχών και επιδομάτων που έγιναν στους καθηγητές Πανεπιστημίων και γενικότερα στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση της Ολομέλειας (4741/2014) που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές, έχει εφαρμογή για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.λ., από χθες (Κυριακή) που δημοσιεύθηκε, και δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντίθετα, έχει αναδρομική εφαρμογή από 1.8.2012 μόνο για τους τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν οι αντισυνταγματικές οι επίμαχες περικοπές. 

Επομένως, δεν υπάρχει υποχρέωση αναδρομικής καταβολής, από 1.8.2012, των διαφορών αποδοχών των καθηγητών κ.λ. των ΑΕΙ (όπως συνέβη με τους ενστόλους και δικαστές). Όμως, πρέπει οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ από 1ης  Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μέλη του ΔΕΠ ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος 4093/2012 και η από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Με τον επίμαχο νόμο, επιβλήθηκε σειρά μέτρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 18,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι τρεις προσφεύγοντες, καθηγητές της ιατρικής, φιλοσοφικής και οδοντιατρικής ζητούσαν να αποζημιωθούν με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ ο καθένας.

Το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των μελών ΔΕΠ και έκρινε ότι με τις μειώσεις του Ν. 4093/2012 δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία, κ.λπ. και ούτε θίγεται το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Και παρέπεμψε, λόγω σπουδαιότητας, για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τελικά, η Ολομέλεια έκρινε (αντίθετα με το ΣΤ΄ Τμήμα) ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών «αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «ο νομοθέτης επεφύλαξε διαχρονικώς στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση, με αποδοχές προβλεπόμενες ειδικώς στο νόμο, κατ’ εκτίμηση των ειδικών συνθηκών άσκησης του λειτουργήματός τους, και ύψους αναλόγου προς την σπουδαιότητα του εν λόγω λειτουργήματος. H ευνοϊκή αυτή μεταχείριση δεν ταυτίζεται με εκείνη των αμέσων πολιτειακών οργάνων του κράτους, η οποία θεμελιώνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος και, ειδικότερα, όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, κατοχυρώνεται και ρητώς στο άρθρο 88 παράγραφος 2 αυτού, το οποίο επιτάσσει ευθέως την χορήγηση σε αυτούς, με ειδικό νόμο, αποδοχών αναλόγων προς το λειτούργημά τους. Προκειμένου, όμως, για τους πανεπιστημιακούς λειτουργούς η ιδιαίτερη μισθολογική τους μεταχείριση απορρέει εμμέσως εκ της, υπό του Συντάγματος (άρθρο 16), αναγνωρίσεώς τους ως δημοσίων λειτουργών  με ιδιαιτέρας σημασία αποστολή, οι οποίοι είναι αναγκαίο να έχουν και ιδιαιτέρως αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Συνταγματική η παρακράτηση στους πανεπιστημιακούς
Νόμιμη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την παρακράτηση που γίνεται υπέρ των ΑΕΙ και ΤΕΙ επί των ακαθάριστων αμοιβών των καθηγητών Πανεπιστημίου από την άσκηση ελεύθερων επαγγελμάτων και από...
ΣτΕ: Συνταγματική η παρακράτηση στους πανεπιστημιακούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα για τη στοχοποίηση του καθηγητή Αγγ. Συρίγου
Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το θέμα που έχει προκύψει με την αφίσα που στοχοποιεί τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελο Συρίγο. Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας...
Αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα για τη στοχοποίηση του καθηγητή Αγγ. Συρίγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φοιτητής καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό του πανεπιστημιακού Αγγ. Συρίγου
Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας φοιτητής της Φιλοσοφικής, καθώς κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για σωματική βλάβη,...
Φοιτητής καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό του πανεπιστημιακού Αγγ. Συρίγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ
Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που καταγγέλλεται για ακροδεξιά ρητορική εντός και εκτός αμφιθεάτρου, βρίσκεται πίσω από τη μήνυση εναντίον αριστερών φοιτητών, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στις...
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη κατά 25χρονου φοιτητή για την επίθεση στο Πάντειο
Ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή ασκήθηκε από τον εισαγγελέα σε βάρος 25χρονου φοιτητή ψυχολογίας, για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή της Παντείου Άγγελου Συρίγου, στον χώρο...
Δίωξη κατά 25χρονου φοιτητή για την επίθεση στο Πάντειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας