• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.3°C / 34.1°C
  0 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 33.3°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 28.1°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.5°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 33.4°C
  4 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 34.3°C
  1 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  32%

Ο Ουαλίντ Τάλεμπ λίγες στιγμές μετά την απόφαση έξω από τα δικαστήρια Πειραιά

Η τελική δικαίωση του Ουαλίντ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με δάκρυα χαράς, ανάμεσα σε φίλους και αλληλέγγυους, υποδέχτηκε τη χθεσινή δικαστική δικαίωσή του ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Τάλεμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής για τους τέσσερις κατηγορουμένους απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Δεν ήταν μια απλή, συνηθισμένη μέρα η χθεσινή, καθώς έπειτα από 4 χρόνια αναμονής δικαιώθηκε και στο Εφετείο ένας ευάλωτος οικονομικός μετανάστης, θύμα ρατσιστικής βίας, ένας εργαζόμενος που, παρότι βασανίστηκε άγρια από το αφεντικό του και τους συνεργάτες του, τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους βασανιστές του και να ζητήσει το δίκιο του στο δικαστήριο.

Ενας άνθρωπος που τον αλυσοδέσανε (κυριολεκτικά), ένας άνθρωπος που όχι απλά «τον μποδίσαν να βαδίσει», έφτασε κοντά στον θάνατο, αλλά κατάφερε να αντέξει, σωματικά και ψυχικά.

Αντεξε τις απειλές, τη λοιδορία («είσαι κλέφτης», του έλεγαν), την απαξίωση, τα τραύματα, την ανεργία, τις απειλές. Και, το πιο εκπληκτικό, το πιο μεγάλο, δεν είναι μόνο το θύμα που στέκεται όρθιο και δείχνει τον θύτη, αλλά το ότι σήμερα επιστρέφει έμπρακτα -κι όπως μπορεί- την αγάπη όσων στάθηκαν αλληλέγγυοι, βοηθώντας και αυτός με τη σειρά του πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δικαστήριο στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης έκρινε χθες ενόχους τους τέσσερις κατηγορουμένους και για τα τρία κακουργήματα, της αρπαγής, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν κατά συγχώνευση οι παρακάτω ποινές:

● 13 έτη κάθειρξης (7 χρόνια για κάθε αδίκημα) στο πρώην αφεντικό του Ουαλίντ και ιδιοκτήτη του φούρνου στη Σαλαμίνα, Γιώργο Σγούρδα.

● 5 έτη με αναστολή στον γιο του, Σταμάτη Σγούρδα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

● 10 έτη στον φίλο και συνεργό του Σγούρδα, Γιώργο Ζαχαριάδη.

● 9 έτη φυλάκισης στον αλβανικής καταγωγής συνεργό Φρέντερικ Ζότο.

To δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, επιβάλλοντας σχεδόν τις ίδιες ποινές.

Μόνο η ποινή του Zότο μειώθηκε κατά έναν χρόνο, καθώς εκτιμήθηκε διαφορετικός βαθμός συμμετοχής στις εγκληματικές πράξεις.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν εκτός από τον Γιώργο Σγούρδα (που ήδη βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2015) και οι Ζαχαριάδης, Ζότο, καθώς οι δύο τελευταίοι δεν είχαν φυλακιστεί μετά την πρωτόδικη απόφαση λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης. Και στους τρεις φυλακισθέντες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο των εγκληματικών πράξεων. Συγκεκριμένα είπε:

«Το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν η (υποτιθέμενη) κλοπή χρημάτων. Ενας άνθρωπος που τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του βασανίστηκε. Οι πράξεις των κατηγορουμένων είχαν σαφέστατο ρατσιστικό πρόσημο.

»Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός πως το πρωί της ίδιας μέρας (σ.σ. της απαγωγής και του βασανισμού) είχε αγοραστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό αλυσίδα 10 μέτρων.

»Τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν σαν να παίζουν μποξ πάνω του, του έλεγαν “να περπατήσει σαν την καμήλα” ενώ κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έδειξε να υπολογίζει ότι το θύμα θα μπορούσε να πεθάνει».

Το θέμα της κλοπής

Σε κανένα σημείο της δίκης δεν αποδείχτηκαν οι ισχυρισμοί του Γ. Σγούρδα περί κλοπής χρημάτων, κάτι που αναγνώρισε και η εισαγγελέας στην πρότασή της προς την έδρα. Επιπλέον, ένας εκ των εφετών υπογράμμισε προς τους κατηγορουμένους:

«Δεν είχατε κανένα αποδεικτικό οποιασδήποτε κλοπής. Ούτε είχατε δει κάποια κλοπή από βιντεοσκοπημένη κάμερα. Αναρωτιέμαι πού θα φτάνατε αν είχε πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο».

Εχουν περάσει 4 χρόνια από την ημέρα που ο Ουαλίντ με μια πέτρα έσπασε την αλυσίδα του και απελευθερώθηκε από τον στάβλο όπου κρατούνταν.

Τέσσερα χρόνια μετά, με όπλο την αλληλεγγύη και ύστερα από τις δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, έσπασε και ένα μέρος του φόβου απέναντι στα ρατσιστικά και εργοδοτικά εγκλήματα.

  

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αμετανόητος ο Σγούρδας για τον βασανισμό του Ουαλίντ
Αμετανόητος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά στο δικαστήριο κατά την απολογία του ο Γιώργος Σγούρδας, καταδικασθείς πρωτόδικα σε 13 χρόνια φυλάκιση για τον βασανισμό του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ στη...
Αμετανόητος ο Σγούρδας για τον βασανισμό του Ουαλίντ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα πικρά δάκρυα του Ουαλίντ
Σε 13 χρόνια και 2 μήνες καταδικάστηκε ο δράστης του βασανισμού του Αιγύπτιου αρτεργάτη Ουαλίντ, το 2012 στη Σαλαμίνα. Οι τρεις συνεργοί του καταδικάστηκαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, κάτι που δεν άντεξε το...
Τα πικρά δάκρυα του Ουαλίντ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ακόμη μία αναβολή για τον Ουαλίντ
Για τις 30 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η σημερινή δίκη του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ, τον οποίο οι βασανιστές του κατηγορούν για κλοπή χρημάτων, αν και ο ισχυρισμός αυτός έχει ήδη αποδομηθεί στις δικαστικές...
Ακόμη μία αναβολή για τον Ουαλίντ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκλονιστική μαρτυρία του αδελφού
Η σχέση ενός τουλάχιστον εκ των κατηγορουμένων, του Σταμάτη Σγούρδα, με τη Χρυσή Αυγή αποκαλύφθηκε κατά την τρίτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης του άγριου βασανισμού του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ τον...
Συγκλονιστική μαρτυρία του αδελφού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προμελετημένη ρατσιστική βία
Νέα στοιχεία, που φανερώνουν πως ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Ταλέμπ δεν αποτέλεσε θύμα μόνο αρπαγής, ληστείας, απρόκλητης σωματικής βλάβης και προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά προμελετημένης επίθεσης με...
Προμελετημένη ρατσιστική βία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν έχει τελειωμό
Αν και έχει δικαιωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Τάλεμπ θα βρεθεί σήμερα (Τρίτη) ξανά στα δικαστήρια καθώς οι βασανιστές του τον κατηγορούν για κλοπή χρημάτων,...
Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν έχει τελειωμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας