• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  81%

Ορθώς καταδικάστηκαν ο πρώην δήμαρχος και τέσσερις υπάλληλοι για την υπόθεση υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης

 • A-
 • A+

«Οχι» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αιτήσεις αναίρεσης των καταδικασμένων για το «σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου». Σε περίπου δύο μήνες η απόφαση του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Στη διαδικασία, που κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, παρέστησαν διά των συνηγόρων τους οι πέντε καταδικασμένοι από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου της συμπρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια της θητείας του «γαλάζιου» δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι ορθώς καταδικάστηκαν ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, ο υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης και οι δύο πρώην διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊτατζής.

Το σκεπτικό

Στην πρότασή του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι το δευτεροβάθμιο πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης που εκδίκασε την υπόθεση ανέπτυξε «πλήρεις και επαρκείς αιτιολογίες, με νομολογιακή κάλυψη για όλους τους λόγους αναίρεσης» που επικαλείται ο Βασίλης Παπαπαγεωργόπουλος και οι λοιποί κατηγορούμενοι.

Επισήμανε ότι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για «απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση, διά παραλείψεως» επειδή «ενώ όφειλε να διαπιστώσει και να σταματήσει την απόληψη των χρημάτων από τον βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Σαξώνη, δεν το έπραξε».

Στην αίτηση αναίρεσης, μεταξύ άλλων, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς Εφετείου πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, διότι για τη στοιχειοθέτηση της απλής συνέργειας απαιτείται να υπάρχει πρόθεση και, κατά διαφορετικό τρόπο από εκείνο της άμεσης συνέργειας, παροχή οποιασδήποτε συνδρομής στον αυτουργό πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεση της κύριας πράξης.

Ο δόλος του απλού συνεργού αφενός περιλαμβάνει γνώση της τέλεσης από τον αυτουργό ορισμένης αξιόποινης πράξης, αφετέρου περιλαμβάνει τη θέλησή του να συμβάλει με τη συνδρομή του στην πραγματοποίησή της.

Οι πρωτόδικες ποινές

Υπενθυμίζεται ότι το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, στις 14 Ιουλίου 2014, είχε επιβάλει στον πρώην δήμαρχο κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου) και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών (πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, επίσης για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση (με τον 1608) και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία (πλημμέλημα), ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών είχε καταδικαστεί ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός και δύο ετών, αντιστοίχως, με τριετή αναστολή, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους. Και στους δύο, το δικαστήριο αναγνώρισε τότε τον πρότερο έντιμο βίο και επιπλέον στον έναν τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά από την τέλεση της πράξης.

Σήμερα, εκτός από τον Παναγιώτη Σαξώνη που εκτίει την ποινή του στις φυλακές, οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας έχουν αποφυλακιστεί ως βαριά ασθενείς, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα αναβολή για τον Παπαγεωργόπουλο!
Σαν φάρσα επαναλαμβάνεται για πέμπτη φορά η ιστορία της εκδίκασης του σκανδάλου με την πάγια προκαταβολή που στοίχισε 1,2 εκατομμύριο ευρώ στο Δημόσιο, καθώς η δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β....
Νέα αναβολή για τον Παπαγεωργόπουλο!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
Μακάβριο... σκάνδαλο 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλαμαριάς φαίνεται ότι θα καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, αν το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κάνει δεκτή τις επόμενες μέρες την πρόταση της εισαγγελέως...
Καλαμαριά: Ακρα του τάφου... ατασθαλία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν
Tο... σκι στο Καϊμακτσαλάν «καίει» τον Παπαγεωργόπουλο. Στην επανεξέταση του ιατρικού φακέλου του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης προχωρά η Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καταδικασμένος για...
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαλλαγή για τον πρώην δήμαρχο και τον γ.γ. του Δήμου Καλαμαριάς
«Καθαροί» και με τη βούλα του Αρείου Πάγου ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας Δημήτρης Λέκκας. Με βούλευμα απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που...
Απαλλαγή για τον πρώην δήμαρχο και τον γ.γ. του Δήμου Καλαμαριάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας