Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βολές ΣτΕ κατά Μαξίμου
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Βολές ΣτΕ κατά Μαξίμου

  • A-
  • A+

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση για την αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Αποστολή του ΣτΕ είναι «ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων», ξεκαθαρίζει η Ένωση και υπενθυμίζει:

1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.

3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.

4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»

Επίσης, ο πρόεδρος  της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει:

«Παρακαλώ να παύσει να ερμηνεύεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών ως αντίδραση των μελών του σε υποτιθέμενη προσπάθεια χειραγώγησης και εκβιασμού τους. Οι δικαστές δεν λειτουργούν με αυτή τη λογική. Το αντίθετο θα ήταν συμπεριφορά μεμπτή στον ίδιο βαθμό που θα ήταν η αποδοχή της χειραγώγησης ή η υποχώρηση στον εκβιασμό».

Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις» και επισημαίνει ότι «βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση.

Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα μνημόνια, το “κούρεμα” των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σαν να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα.

Επιρρίπτεται ευθύνη στο δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις.

Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου.

Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας.

Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους και η Ν.Δ. λάδι στη φωτιά...
Στον απόηχο της πρωτοφανούς πολιτικής παρέμβασης του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ταυτίστηκε με τη Ν.Δ., αλλά και των δηλώσεων του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου που, αν και προσπάθησε...
Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους και η Ν.Δ. λάδι στη φωτιά...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστές ούτε αντιπολιτεύονται ούτε συμπολιτεύονται
Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ για την κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών λειτουργών μετά την πρωτοφανή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Κάνει λόγο...
Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστές ούτε αντιπολιτεύονται ούτε συμπολιτεύονται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Ανοίκειες επιθέσεις κατά ΣτΕ»
Τις επιθέσεις που δέχεται το ΣτΕ μετά την απόφασή του για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά αποδοκιμάζουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην ανακοίνωσή τους μιλούν για «ανοίκειες επιθέσεις» κατά...
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Ανοίκειες επιθέσεις κατά ΣτΕ»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Αδικαιολόγητες οι επιθέσεις της κυβέρνησης»
Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι κυβερνητικής δηλώσεις με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες. Η ΕΔΕ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις»...
«Αδικαιολόγητες οι επιθέσεις της κυβέρνησης»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολική ανατροπή από το ΣτΕ
Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (14 έναντι 11) η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αργά χθες βράδυ αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ακυρώνεται ο διαγωνισμός...
Ολική ανατροπή από το ΣτΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «παραδεκτό» των αιτημάτων ακύρωσης κρίνει το ΣτΕ
Να απορριφθούν ως «απαράδεκτες» οι αιτήσεις ακύρωσης των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της...
Το «παραδεκτό» των αιτημάτων ακύρωσης κρίνει το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας