Η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, σήμερα, στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψή της κεκλεισμένων των θυρών, θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στη διάσκεψη αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις των ανωτάτων δικαστών για νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί από την τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας και αφορούν την ουσία των αιτήσεων ακύρωσης των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις των συμβούλων Επικρατείας της Δευτέρας εξέφρασαν αντίθετη άποψη με αυτή του εισηγητή Γιώργου Παπαγεωργίου καθώς φαίνεται να εντοπίζουν ίχνη αντισυνταγματικότητας στον επίμαχο νόμο Παππά, ωστόσο σημαντικό σημείο στην τελική τους κρίση παραμένει η αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη ρύθμιση των αδειών.
Όπερ μεθερμηνευόμενον, το Σύνταγμα ρητά αναφέρει ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί και δεν υφίστατο όταν έγινε ο νόμος.
Και γι' αυτό το θέμα υπάρχει πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, η μία απόφαση μάλιστα ελήφθη υπό την προεδρία του σημερινού Προέδρου, Ν. Σακελλαρίου, για το μαύρο στην ΕΡΤ. Με αυτήν, το 2015, ρητά επικυρώθηκε η αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών… Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη βλάβη που προκαλείται αν δεν δοθεί η σωστή λύση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από τους δικαστές που τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της αντισυνταγματικότητας, προβληματισμός κυριαρχεί στους υπολοίπους πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού ήδη έχουν αρχίσει και υπάρχουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις προκαταβολές του διαγωνισμού, που έχει ήδη γίνει.
Τους ανώτατους δικαστές απασχολεί και η επόμενη μέρα της απόφασής τους, για το λόγο αυτό δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να κριθεί ο νόμος συνταγματικός, αλλά αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό και να δοθεί στο νέο ΕΣΡ το αποκλειστικό δικαίωμα να ελέγξει τη νομιμότητα λειτουργίας των νέων καναλιών.
Ειδικότερα, οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα σενάρια μπορεί να ανατραπούν, όλα τα ενδεχόμενα στην αποψινή ψηφοφορία των 25 μελών της διευρυμένης ολομέλειας του ΣτΕ είναι ανοιχτά, ενώ υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο η σημερινή διάσκεψη να μην είναι η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας