Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίσιμη μέρα για τον νόμο Παππά

Πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κρίσιμη μέρα για τον νόμο Παππά

  • A-
  • A+

Κεκλεισμένων των θυρών και η σημερινή πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συνεδρίαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των μελών της Ολομέλειας που δεν ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου υποστηρίζοντας ότι «η ανυπαρξία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. Δεν υπήρξαν νόμιμες προϋποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δύο συνταγματικών αγαθών πρέπει για λόγους ανωτέρας βίας να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου».

Όπερ μεθερμηνευόμενον, αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφασίσει ότι η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα (δηλαδή ο υπό κρίση νόμος) είναι αντισυνταγματική, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, επιστρέφουμε στο αμέσως προηγούμενο καθεστώς, με το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Σήμερα αναμένεται η ολομέλεια να ψηφίσει επί της εισήγησης του Γ. Παπαγεωργίου, ενώ μέρος της απόφασης θα αποτελεί και η συνταγματικότητα της ρύθμισης που έθεσε ως περιοριστικό αριθμό τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

«Τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν»

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει, και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων», δήλωσε χθες (Πρακτορείο 104,9 Fm) ο Νίκος Παππάς.

Ταυτόχρονα διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις: «Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τούς συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις, όσοι τις έχουνε, πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα με τον διαγωνισμό μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Υπενθύμισε δε ένα παλιότερο σχέδιο νόμου για διαγωνιστική διαδικασία και αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που ήρθε στη Βουλή με εισηγητή-υπουργό τον Μάκη Βορίδη.

«Το οποίο αποσύρθηκε κακήν κακώς, άγνωστο πώς και με ποια παρέμβαση. Θα ήταν δηλαδή πολύ ενδιαφέρον η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βορίδης ο ίδιος να βγει να εξηγήσει γιατί αποσύρθηκε, αφού είχε φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση εκείνη η τροπολογία που έδινε στον τότε υπουργό την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα προκηρυχθούν και θα αδειοδοτηθούν. Αυτή η διάταξη γιατί αποσύρθηκε; Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν, ποιος τους μίλησε, ποιος τους πίεσε, τι τελικά ήταν αυτό που τους επηρέασε και έκριναν ότι πρέπει τις διατάξεις αυτές να τις αποσύρουν;».

Διατύπωσε, τέλος, την άποψη πως ο κάθε θεσμός πρέπει να επικεντρωθεί στον ρόλο του.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε λίγο αργότερα στο ίδιο ραδιόφωνο από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. «Έχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, ή θα κριθεί συνταγματικός. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στο βάθος ΕΣΡ
Όλα τα σενάρια για το πού προσανατολίζονται οι ανώτατοι δικαστές σχετικά με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκδοθεί οριστική απόφαση αλλά προδικαστική που θα παραπέμπει...
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στο βάθος ΕΣΡ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νομική συζήτηση επί τρεισήμισι ώρες
Χωρίς να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των μελών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, περαιώθηκε αργά χθες το βράδυ η τέταρτη κατά σειρά διάσκεψη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (κεκλεισμένων των...
Νομική συζήτηση επί τρεισήμισι ώρες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ εξετάζει επί της ουσίας τον νόμο Παππά
Το απόγευμα η πρώτη από τις δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν ο νόμος 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, είναι...
Το ΣτΕ εξετάζει επί της ουσίας τον νόμο Παππά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάχη επιχειρημάτων στο ΣτΕ για το «νόμο Παππά»
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για το επίμαχο ζήτημα του αν...
Μάχη επιχειρημάτων στο ΣτΕ για το «νόμο Παππά»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: 20 χρόνια παρανομίας στα κανάλια
Το πλήρες σκεπτικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν έκρινε αντισυνταγματικό μόνο το άρθρο 2 του νόμου Παππά, αλλά και το καθεστώς που διέπει για πάνω από είκοσι χρόνια...
ΣτΕ: 20 χρόνια παρανομίας στα κανάλια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Άμεση επανάληψη του διαγωνισμού για τις άδειες ζητάει το ΣτΕ
Δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον υπουργό...
Άμεση επανάληψη του διαγωνισμού για τις άδειες ζητάει το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας