Ηταν να μην ξεκινήσουν οι έρευνες για τα έργα και τις ημέρες του ΟΑΣΘ... Δεύτερος εισαγγελέας από χθες βάζει στο στόχαστρο τον ιδιωτικό, πλην κρατικοδίαιτο οργανισμό.
Τη διενέργεια και άλλης προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και του νόμου περί δεδουλευμένων παρήγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευαγγελία Καρανίκα.
Τη δεύτερη έρευνα προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει προ ημερών ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων, για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού από την επίσχεση εργασίας που άφησε την πόλη χωρίς αστικά λεωφορεία για 12 μέρες.
Για την παράβαση καθήκοντος ζητείται να διαπιστωθεί εάν αποδόθηκαν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους ή εάν δεν αποδόθηκαν και έγιναν παρελκυστικές ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης ώστε μη δοθούν, ενώ για την παράβαση του νόμου περί δεδουλευμένων θα αναζητηθεί εάν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και εάν υπάρχει σχετική καταγγελία περί μη καταβολής τους.
Η έρευνα ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος αναμένεται να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τη διοίκηση του Οργανισμού.
Στο μεταξύ, σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο μνημόνιο κατανόησης το οποίο είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2014 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ παρουσιάζει το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2017, το οποίο κατάρτισε η διοίκηση του Οργανισμού και παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα στo Voria.gr.
Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο του 2014 παρατηρούνται κυρίως στον τομέα των εσόδων, τα οποία προϋπολογίζονται σημαντικά μειωμένα, γεγονός που αυξάνει αναλόγως την αντισταθμιστική καταβολή του ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το προσήκον κόμιστρο για το 2017 υπολογίζεται στο 1,40 ευρώ (1,127 συν ΦΠΑ 24%), έναντι 1,47 που ήταν για το 2016.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αύξηση της τιμής του εισιτηρίου (στην Αθήνα είναι σήμερα στο 1,40) είτε να καλύψει μέσω της κρατικής επιχορήγησης τη διαφορά των 0,40 ευρώ σε σχέση με τη σημερινή τιμή του εισιτηρίου, που είναι στο 1 ευρώ.
Υπάρχει βεβαίως και η ενδιάμεση λύση μιας μικρότερης αύξησης της τάξης των 0,10 ή 0,20 ευρώ, ή της εφαρμογής ηλεκτρονικού ή τετραζωνικού εισιτηρίου (χρέωση ανάλογα με την απόσταση), που θα συνεπάγεται μείωση της απαιτούμενης κρατικής επιχορήγησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας