• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.7°C
  0 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.6°C
  2 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.9°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 19.8°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.7°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 14.4°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Όχι» δικαστικών στην αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης

 • A-
 • A+

Κοινή ανακοίνωση-απάντηση στις φήμες περί παράτασης του χρόνου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών εξέδωσαν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζοντας τη συνταγματική πρόνοια για υποχρεωτική αποχώρηση στην ηλικία των 67 ετών.

Παράλληλα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις Δικαστικές Ενώσεις.

Οι δικαστικές ενώσεις θυμίζουν τη σαφή συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, σύμφωνα με την οποία «οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Η συνταγματική αυτή διάταξη, η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων, τονίζουν.

Και καταφέρονται κατά του πρωθυπουργού, που «ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι χθες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, επισήμανε ότι τέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς και η θέση της, όπως είπε, «ήταν πολύ θετική».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε ότι το ζήτημα τέθηκε ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Ακόμη, ανέφερε στον Αλ. Τσίπρα ότι στη χώρα μας το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, ωστόσο μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση -να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο -αν θέλουν να μείνουν- δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Ακολούθησε η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την ανακοίνωση των δικαστών, με την οποία διευκρινίζει:

«Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

»Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου της συνταγματικότητας. 

»Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο.»

Ζήτημα τήρησης της συνταγματικής τάξης θέτει η αντιπολίτευση.

«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού.

«Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή», προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόστιμο σε αρεοπαγίτη για «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση αποφάσεων
Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε σε εν ενεργεία αρεοπαγίτη, την πειθαρχική ποινή της παρακράτησης αποδοχών δύο μηνών, καθώς έκρινε «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του...
Πρόστιμο σε αρεοπαγίτη για «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση αποφάσεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στήριξε τη Θάνου λίγο πριν από την αποχώρησή της
«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης...
Στήριξε τη Θάνου λίγο πριν από την αποχώρησή της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Όχι» στην άμεση παράταση ορίων ηλικίας από τους αεροπαγίτες
Με πλειοψηφία 40-25, η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ότι δεν μπορούν να παραταθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δικαστών και εισαγγελέων χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και ότι δεν...
«Όχι» στην άμεση παράταση ορίων ηλικίας από τους αεροπαγίτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Β. Θάνου: «Δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές»
Δύο μέρες πριν την σύγκλιση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το επίμαχο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, η πρόεδρος του...
Β. Θάνου: «Δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα χαρακώματα οι δικαστικές ενώσεις με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις των δικαστικών ενώσεων με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά τη σύγκληση, εκ μέρους της, της Ολομέλειας προκειμένου να...
Στα χαρακώματα οι δικαστικές ενώσεις με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου
Με μακροσκελή δήλωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ιδρυτικό μέλος της νεοσυσταθείσας ένωσης, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις» προκειμένου να αποτραπούν οι δικαστικοί να εγγραφούν στην ΕΑΑΔΕ και...
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας