• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  0 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 13.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 12.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 12.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  73%
ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενισχυμένο κατηγορητήριο για τους αδελφούς Ψωμιάδη

 • A-
 • A+

Με νέα πρόταση-κόλαφο, που περιλαμβάνει επιπλέον κατηγορίες κι ένα ακόμη πρόσωπο, ο εισαγγελέας εφετών - αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντινομάρχης αδελφός του, Διονύσης, και πλέον και ο επί των ημερών τους «εκλεκτός» γενικός γραμματέας της νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος, κατά περίπτωση, για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, άμεση συνέργεια στα αδικήματα αυτά και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 που επισύρει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην δημάρχου πρωτόδικα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα δηλαδή της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν απευθείας σε εργολάβους. Τα αδικήματα που στοιχειοθετούνται, είναι κατά περίπτωση απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ψευδή βεβαίωση, ηθική αυτουργία και άμεση συνεργεία.

Εκτός από τους αδελφούς Ψωμιάδη και τον άλλοτε γενικό γραμματέα της νομαρχίας, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους πρώην τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών, ένας πρώην αντινομάρχης κι ένας πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας.

Στη δικογραφία αναφέρονται 456 έργα, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο αποτιμάται  ότι ζημιώθηκε κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2010.

Οι αδελφοί Ψωμιάδη είχαν απολογηθεί συμπληρωματικά τον περασμένο Μάρτιο στην ανακρίτρια οικονομικών εγκλημάτων Βασιλική Ζώτου, ισχυριζόμενοι ότι λειτουργούσαν σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην περιφερειάρχης και ο αδερφός του προσκόμισαν έγγραφα, ισχυριζόμενοι ότι όλα έγιναν νόμιμα. Φέρονται να υποστήριξαν ότι λειτουργούσαν με το ίδιο σύστημα όλες οι νομαρχίες, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των δήμων όσο και των Συλλόγων για έργα που έπρεπε να προωθηθούν άμεσα. 

Στην αρχική τους απολογία για την πολύκροτη υπόθεση με τα 45άρια στην ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, Ανθία Τσαφίτσα, είχε προσέλθει ως μάρτυρας και κατέθεσε υπέρ τους ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού εσωτερικών.

Τα 45άρια

Τα επονομαζόμενα «45άρια» ήταν στην πραγματικότητα αναθέσεις μεγάλων έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που οι κατηγορούμενοι «έσπαζαν» σε μικρότερα ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ, ώστε να αποφεύγεται η διαδικασία των διαγωνισμών και να ανατίθενται σε ημέτερους. 

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων, συνολικής αξίας 15,3 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους (τα 45άρια). το δεύτερο έχει να κάνει με συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο.

Το Νοέμβρη του 2015, λίγο μετά την αρχική πρόταση του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση, να παραπεμφθούν σε δίκη οι αδελφοί Ψωμιάδη για το σκάνδαλο, το Συμβούλιο Εφετών παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης προκειμένου να τους απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παραγγελία επέκτασης της ανακριτικής διαδικασίας έγινε προκειμένου:

 •  Να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ορισμένων προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες ότι ενέχονται στο σκάνδαλο.
 •  Σε σχέση με την υπόθεση των 456 έργων προυπολογισμού έως 45 χιλιάδων ευρώ να απαγγελθούν πρόσθετες κατηγορίες σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη για ηθική αυτουργία από κοινού σε κακουργηματικές πράξεις.
 •  Να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του τότε γενικού γραμματέα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Δημήτριου Λευκόπουλου, διότι φέρεται ότι είχε πλήρη γνώση όλων των εικονικών συμβάσεων μισθώσεων έργου και των διαδικασιών διεκπεραίωσης τους, καθώς και των ψευδών βεβαιώσεων που συντάσσονταν από τους αδελφούς Ψωμιάδη και των παράνομων εκταμιεύσεων χρημάτων που ελάμβαναν χώρα.
 •  Να κληθούν σε κατάθεση μια σειρά προϊστάμενοι και υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της τότε νομαρχίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν γνώριζαν και ενέχονταν στις παρανομίες ή εάν είχαν προβάλει εύλογες αντιρρήσεις και πώς ενήργησαν.
 •  Να ληφθούν καταθέσεις από δυο δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που έχουν αρθρογραφήσει για το σκάνδαλο, εμπλέκοντας σε μία περίπτωση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέες διώξεις για την Εγνατία οδό
Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου και έξι μελών του Δ.Σ. της εταιρείας για την υπόθεση ανάκλησης απόφασης να καταπέσουν εγγυητικές και ποινικές ρήτρες...
Νέες διώξεις για την Εγνατία οδό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
Μια φωτιά σε αποθήκη με έργα τέχνης... καίει τον πρώην διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Σε βάρος του ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης...
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία ζητά δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου υπηκόου της που κρατείται στις φυλακές Διαβατών για την απάτη με τα bitcoins στην Αμερική. Κι ενώ το Εφετείο Θεσσαλονίκης σύντομα...
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν
Tο... σκι στο Καϊμακτσαλάν «καίει» τον Παπαγεωργόπουλο. Στην επανεξέταση του ιατρικού φακέλου του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης προχωρά η Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καταδικασμένος για...
Ερευνα ώς το... Καϊμακτσαλάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας