Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δικαιοσύνη ρίχνει φως στη Στοά

Η δικαιοσύνη ρίχνει φως στη Στοά

  • A-
  • A+

Οπως αποδεικνύεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, οι διοικήσεις των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που έφτασαν να διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ με άγνωστους... προορισμούς των χρημάτων, καλούνται μία προς μία από τη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Οι ανεξέλεγκτες ή πρόχειρα ελεγμένες από κάθε αρμόδια αρχή διοικήσεις χωρίς να είναι υπόλογες τελικά σε κανέναν απλά διέγραφαν όσα μέλη δυσπιστούσαν ή κατήγγειλαν έκνομες ενέργειες. 

Τώρα στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπήκε η διοίκηση της Μεγάλης Στοάς με ένα παράξενο συσχετισμό δικογραφιών, στον οποίο δεν μοιάζει να είναι αμέτοχοι και οι εγκαλούμενοι. Ενώ από τη μία μεριά οι καταγγελίες αφορούν κακοδιαχείριση εσόδων και αδιαφανείς δαπάνες εκατομμυρίων σε βάθος 20ετίας, εν τούτοις η υπόθεση συσχετίστηκε με την καταγγελία των μελών της διοίκησης της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (ΜΣΤΕ) κατά του λογιστή για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις λίγες χιλιάδες ευρώ. 

Σε σημερινό κείμενό του στην ΕφΣυν ο αρχικός καταγγέλλων Μ. Πετρόπουλος αναφέρει;

Το Τεκτονικό Ίδρυμα ήταν ο αποδέκτης επί σειρά ετών εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά έτος που εισπράττονταν πανελλαδικά από τα χιλιάδες μέλη τεκτονικών Στοών.
Τα ποσά αυτά με εντολή των μελών της διοίκησης της ΜΣΤΕ, όπως ισχυρίζονται παλαιοί τέκτονες, κατά τρόπο μη σύννομο, συγκεντρώνονταν σε μετρητά (για πολλά έτη), τοποθετούνταν από το μέλη των εκάστοτε διοικήσεων της ΜΣΤΕ ακόμη και σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, αργότερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν τα μέλη της διοίκησης της ΜΣΤΕ, άλλα δε εμφανίζονταν να μεταφέρονται στο Τεκτονικό Ίδρυμα, και κατόπιν χρησιμοποιούνταν, χωρίς καμία διαφάνεια για "φιλανθρωπικούς σκοπούς εν γένει". Οι αποδέκτες των ποσών άλλαζαν ανάλογα με τον οικονομικό σχεδιασμό της Διοίκησης. Από το 2009 και έπειτα συγκέντρωναν τα χρήματα των συνεισφορών και κάθε άλλο ποσό σε λογαριασμούς σωματείου που ίδρυσαν για αυτόν ακριβώς το σκοπό, δίνοντάς του μάλιστα την ίδια ονομασία με τη ΜΣΤΕ !

Ήδη από το 2014 η Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας (ώς μία από τις εποπτεύουσες Δημόσιες υπηρεσίας) είχε ζητήσει, με έγγραφό της από τον Δήμο Αθηναίων, να ερευνήσει και να την ενημερώσει σχετικά με το φιλανθρωπικό έργο του Τεκτονικού Ιδρύματος και να ζητήσει επί την Διοίκησή του να προσκομίσει στοιχεία για αυτό.

Μετά από ένα και πλέον έτος καθυστερήσεων, και προτού καν απαντηθεί το ερώτημα του Υπουργείου Εργασίας, οι Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, αφού διαπίστωσαν ότι δεν τηρούνταν η νομιμότητα, συνέταξαν και υπέβαλαν στο Δήμαρχο Αθηναίων εισήγηση-κόλαφο για τον ορισμό Επιτρόπων τόσο για το Τεκτονικό Ίδρυμα όσο και για ένα τεκτονικό σωματείο από το οποίο γίνονταν η διακίνηση των τεράστιων χρηματικών ποσών προς το Τεκτονικό Ίδρυμα, την Τεκτονική Αδελφότητα με δ.τ. ΜΣΤΕ !

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων όμως βρήκαν σθεναρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του Δήμου, καθώς, μολονότι υπέβαλαν 3 φορές την σχετικής τους εισήγηση, ουδέποτε εξετάσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, ο Δήμαρχος Αθηναίων, με αιφνιδιαστική εισήγηση που έφερε προς ψήφιση περί τα τέλη Αυγούστου 2015, παρέπεμψε το ζήτημα αυτό στις καλένδες, με την τακτική της σύστασης Επιτροπής, στην οποία εκκρεμεί μέχρι και σήμερα.

Η αδράνεια των πολιτικών προϊσταμένων του Δήμου Αθηναίων, οδήγησε τους Υπηρεσιακούς αρμόδιους, οι οποίοι προφανώς αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητα του θέματος για το δημόσιο συμφέρον, να αποστείλουν αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς να αναμένουν την εξέλιξη του έργου της Επιτροπής. Η εν λόγω αναφορά περιέχει πληθώρα στοιχείων που καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα των τεκτόνων της Ελλάδος, ακόμη και η ελεημοσύνη που κατέβαλαν στις Στοές τους, τελικά αξιοποιούνταν χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς ενημέρωση, χωρίς τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων για τη διαχείριση των περιουσιών φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων και των περιουσιών τους. Μάλιστα στα παραστατικά που προσκόμισε η Διοίκηση του Ιδρύματος περιλαμβάνονται δαπάνες για αλκοολούχα ποτα μεγάλης αξίας, ενώ πουθενά δεν υπάρχουν στοιχεία για έσοδα από την διαχείριση της περιουσίας του.

Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και σήμερα, το έργο της Επιτροπής είναι άγνωστο, οι εργασίες της και τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ όπως φαίνεται αυτό το χρονικό διάστημα καθυστέρησης ενεργειών από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων (που εποπτεύει πλέον εκ του Νόμου Καλλικράτη τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και σωματεία) ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τις κοινές διοικήσεις τόσο του Τεκτονικού Ιδρύματος όσο και του σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική ψηφοφορία για το οριστικό κλείσιμο του Σωματείου.

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω εξελίξεις, μεθοδευόταν, κατά τις πληροφορίες μας, η απόκρυψη των οικονομικών στοιχείων και αποδεικτικών εγγράφων από την Αχαρνών, σχετικά με τα οικονομικά και διαχειριστικά σκάνδαλα της ΜΣΤΕ, καθώς μισθώθηκαν νέοι χώροι (εκτός Τεκτονικού Μεγάρου Αχαρνών), στους οποίους μεταφέρθηκαν σημαντικά έγγραφα, μέλη των διοικήσεων και πιθανόν και άλλοι εμπλεκόμενοι συνεργάτες τους, μετέφεραν ακόμη και σε δικούς τους ή ασφαλείς χώρους έγγραφα και χρηματικά ποσά,  έγιναν οι αναγκαίες μεταφορές χρηματικών ποσών από και προς λογαριασμούς εμπλεκομένων και νομικών προσώπων, χωρίς ποτέ να ωχληθούν από κάποια αρχή ή υπηρεσία για αυτό.

Σημειωτέον ότι διαρκούσης της προκαταρκτικής εξετάσεως και δεδομένης της επείγουσας φύσεως της κακουργηματικής δικογραφίας, ουδέποτε οι αρμόδιες αρχές διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο, επί τουλάχιστον 16 μήνες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ίσως και σημαντικά στοιχεία.

Είναι γνωστό σε χιλιάδες τέκτονες που είναι μέλη των περίπου 104 (μέχρι πρόσφατα) Στοών που λειτουργούν στην Ελλάδα, και κοινό μυστικό, ότι την οικονομική πυραμίδα που έχει χτιστεί και λειτουργεί εδώ και μία εικοσαετία την ελέγχουν τα 11 βασικά μέλη της εκάστοτε διοίκησης της ΜΣΤΕ. Παραδόξως, οι ίδιοι ελέγχουν οικονομικά και διοικητικά το Τεκτονικό Ίδρυμα όπως και κάθε άλλη οργάνωση.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ακριβές εύρος των ατασθαλιών και παρανομιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχετίζεται με την κορυφή του παγόβουνου που εμφανίζεται είναι η υπεξαίρεση ενός χρηματικού ποσού από τον λογιστή της ΜΣΤΕ και της συνεργάτιδας του.

Το Τεκτονικό Ίδρυμα συστήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1927, με αποστολή να ανεγείρει κτήριο για άσκηση αποκλειστικά φιλανθρωπικού έργου. Άλλωστε, η φιλανθρωπία, εμφανίζεται ένας από τους βασικούς πυλώνες του τεκτονισμού. Σήμερα ωστόσο το Τεκτονικό Ίδρυμα εμφανίζεται να διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, με 17 ακίνητα και οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία συνευρίσκονται οι τέκτονες μόνο για τις συνεδριάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδρυμα εμφανίζεται να αποκτά ακίνητα και να ανεγείρει ακίνητα, χωρίς τήρηση της νομοθεσίας που επιβάλει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης της κάθε δαπάνης, ήδη με ΝΔ του 1939, χωρίς να προκηρύσσει επί σειρά ετών υποτροφίες και χωρίς να έχει ποτέ πιστοποιήσει κριτήρια με τα οποία αποδίδει χιλιάδες ευρώ ανά έτος σε διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η υπόθεση πλέον, παρά την αδυναμία ενεργοποίησης των αρμοδίων αρχών βρίσκεται στα χέρια ανακριτή. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν, καθώς, η Διοίκηση της ΜΣΤΕ αναζητεί διέξοδο από την αποκάλυψη περαιτέρω στοιχείων επισπεύδοντας με συνοπτικές και αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες το κλείσιμο του Σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα, κύριου τροφοδότη ζεστού χρήματος προς το Τεκτονικό Ίδρυμα.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική δίωξη για το σκάνδαλο στη «Μεγάλη Στοά»
Για κακουργηματική υπεξαίρεση και ηθική αυτουργία κατηγορούνται ο λογιστής της μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και οι συνεργάτες του. Η υπόθεση άνοιξε μετά από καταγγελία από μέλος της Τεκτονικής Στοάς για...
Ποινική δίωξη για το σκάνδαλο στη «Μεγάλη Στοά»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ρήγμα στην απονομή δικαιοσύνης»
Με διαφορετικό σκεπτικό ως προς την ουσία του θέματος και με άξονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρενέβη με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τη διάταξη που...
«Ρήγμα στην απονομή δικαιοσύνης»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
Την εξαίρεσή του ζήτησε και ο τρίτος ανακριτής στην υπόθεση του «Noor One», όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική «Δίκη στο Open». Κατέθεσε αίτημα αποχής, επικαλούμενος ότι είναι γιος πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δίκη της αφαίμαξης του Γηροκομείου κινδυνεύει από «αμέλειες» του Δ.Σ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου, δεν έχει ακόμα κατατεθεί η απαραίτητη έγκληση στην Εισαγγελία ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η δίκη των κατηγορουμένων της έκπτωτης διοίκησης.
Η δίκη της αφαίμαξης του Γηροκομείου κινδυνεύει από «αμέλειες» του Δ.Σ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
Απορρίφθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Kόπηκε ξαφνικά μετά τις πρώτες άδειες αναιτιολόγητα και χωρίς να έχει υποπέσει ο κρατούμενος σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα ή...
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφίστηκε τελικά από το Δ.Σ. του Γηροκομείου, η υποβολή έγκλησης προς την Εισαγγελία για να μην τιναχτεί στον αέρα η δικαστική διαδικασία με αποτέλεσμα την άνευ δίκης αθώωση των...
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας