• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 5.7°C
  2 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 2.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 4.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.7°C
  1 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  53%

Για αδιαφορία σε ζητήματα έλλειψης φαρμάκων, λίγου και κακής ποιότητας φαγητού, υγιεινής-μέριμνας για τις οροθετικές και απουσίας χώρων προαυλισμού κατηγορούν το υπ. Δικαιοσύνης οι κρατούμενες​ στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού

EUROKINISSI/ Β . ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ

Για πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

 • A-
 • A+

Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οι κρατούμενες έχουν ξεκινήσει από τις 28/8 κινητοποιήσεις με μια σειρά αιτημάτων σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης.

Στις 8/9 ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέφτηκε, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τις φυλακές προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Το βασικότερο πρόβλημα παραμένει ο συνωστισμός, δεδομένου ότι κατά περιόδους φτάνει ακόμα και να διπλασιάζεται ο αριθμός των κρατουμένων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη χωρητικότητα.

Οι κρατούμενες καταγγέλλουν ελλείψεις σε φάρμακα, ελλιπή ποσότητα και άθλια ποιότητα φαγητού. Ζητούν να τους παραχωρηθεί ο άδειος χώρος όπου κρατήθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ώστε να μη στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη.

Σε ολόκληρο αυτόν τον χώρο, όπως λένε οι γυναίκες, βρίσκονται σήμερα μόνο τέσσερις χρυσαυγίτες. Ζητούν, ακόμα, να διαμορφωθούν ειδικοί θάλαμοι για τις οροθετικές (όπως έχει γίνει και με τους άνδρες οροθετικούς) ώστε να έχουν ειδική φροντίδα, ειδική τροφή και να προστατεύεται η υγεία τους.

Τέλος, ζητούν να μιλήσουν με εκπροσώπους του υπουργείου για όλα αυτά εφόσον ο ρόλος του ΣτΠ είναι απλά γνωμοδοτικός και καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης για αδιαφορία.

Μεταγωγές και αποφυλακίσεις

To υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι ο πληθυσμός στις γυναικείες φυλακές αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος.

Στον Κορυδαλλό ο πληθυσμός πράγματι αυξομειώνεται, κυρίως λόγω μεταγωγών όσων δικάζονται. Θυμίζουμε ότι στον Κορυδαλλό κατά κύριο λόγο βρίσκονται υπόδικες και έγκυοι.

Επίσης αυτό το διάστημα εκκρεμούν αποφυλακίσεις, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν είναι κάτι τεχνικά απλό η επέκταση στον χώρο όπου κρατήθηκαν οι χρυσαυγίτες.

Στις Φυλακές Κορυδαλλού υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο μία οροθετική που νόσησε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Μας διαβεβαίωσαν ότι όταν διαπιστώνεται οροθετικότητα γρήγορα γίνεται μεταγωγή στη Θήβα όπου υπάρχει ειδικός χώρος.

Φυσικά, το να είναι μια γυναίκα απλά οροθετική δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι πρέπει να απομονώνεται είτε από τον χώρο εργασίας είτε από τον κοινωνικό της χώρο είτε από τον χώρο κράτησης.

Αρκεί να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης και φυσικά η φαρμακευτική αγωγή.

Στοπ στην κατεδάφιση

Πέρα όμως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα οι κρατούμενες, υπάρχουν κι άλλα που έρχονται απ’ έξω!

Στη δημοτική αρχή του Κορυδαλλού (λόγω των σχολείων και των γυμναστηρίων που γειτνιάζουν με τις φυλακές, τα οποία χτίστηκαν βέβαια αφού είχαν χτιστεί πρώτα οι φυλακές) έχουν εκχωρηθεί ένα από τα κτίρια των γυναικείων φυλακών και κάποιοι εξωτερικοί χώροι.

Ο δήμος πιέζει συνεχώς και επίμονα το υπουργείο να δώσει την άδεια ώστε να εκμεταλλευτεί τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο χώρος αυτός όμως αποτελεί το μοναδικό προαύλιο όπου οι γυναίκες μπορούν να πάρουν λίγο αέρα και λίγο ήλιο. Το άλλο «προαύλιο» στις γυναικείες φυλακές δεν είναι παρά ένα κλειστό κουτί (300 τ.μ.).

Το υπουργείο και ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στις 22/1/2016, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Κρίνεται απολύτως αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας του παραρτήματος γυναικών του Κ.Κ. Κορυδαλλού, τόσο για δικονομικούς όσο και για ανθρωπιστικούς λόγους.

»Το (παλαιό) προαύλιο (έκτασης 1.112 τ.μ.), που χρησιμοποιείται τώρα, πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές σύμφωνα με ευρωπαϊκά σωφρονιστικά πρότυπα, εξασφαλίζοντας ικανό χώρο για κάθε κρατούμενη. Το (νέο) προαύλιο των 313 τ.μ. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως χώρος έκτακτης ανάγκης.

»Η πραγματοποίηση των εργασιών κατεδάφισης του κτιρίου για την υλοποίηση της παραχώρησης στον Δήμο Κορυδαλλού κρίνεται επί του παρόντος αδύνατη, καθόσον η αλλαγή του διαθέσιμου χώρου για τον προαυλισμό των γυναικών κρατουμένων θα συνιστούσε επιπλέον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

»Το υπουργείο, όμως, προτίθεται να εξετάσει άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των υφιστάμενων αναγκών».

Μάλιστα, τότε η διακομματική επιτροπή της Βουλής είχε επισκεφθεί τον χώρο ώστε να διαπιστώσουν οι βουλευτές με τα μάτια τους τη βασιμότητα του ισχυρισμού.

Μόνη λύση είναι να κάνει υπομονή ο Δήμος Κορυδαλλού και για τον επιπλέον λόγο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ανθρωπισμού, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες (όπως η διεξαγωγή εκεί αρχικά της δίκης της Χρυσής Αυγής) και προέχει ο προαυλισμός από την όποια αξιοποίηση του χώρου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η κοντή μνήμη του Ιάσονα Φωτήλα
Ερώτηση κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τη δημόσια...
Η κοντή μνήμη του Ιάσονα Φωτήλα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa
Ο δεύτερος θάνατος κρατουμένου που εμπλέκεται στην ευρύτερη υπόθεση Energa-Hellas Power και στην εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχει έντονα ανησυχήσει τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού...
Κι άλλος νεκρός με... οσμή Energa
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
Η καθιέρωση της παρουσίας Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στις φυλακές, οι διατάξεις για ανήλικους και εξαρτημένους, οι έλεγχοι στη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μερικές από τις θετικές διατάξεις....
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση
Kατατέθηκε χθες η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που έρχεται να θεραπεύσει αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του Νόμου 4322/2015 για την αποσυμφόρηση των φυλακών (Νόμος...
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας