Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλογές για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων

Κρίσιμη θεωρείται η εκλογική αναμέτρηση, καθώς τα πρόσωπα που θα καταλάβουν νευραλγικές θέσεις από 1ης Οκτωβρίου θα κληθούν να χειριστούν «βαριές» δικογραφίες, με τεράστιο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο

Εκλογές για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων

  • A-
  • A+

Τις νέες διοικήσεις τους -στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων- καλούνται να εκλέξουν αύριο δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι θα προσέλθουν από το πρωί στις κάλπες που θα στηθούν στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση καθώς αφορά πρόσωπα που θα καταλάβουν νευραλγικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας και που από την 1η του Οκτώβρη θα κληθούν να χειριστούν κρίσιμες δικογραφίες με μεγάλο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Για όσους νυν προϊσταμένους δικαστηρίων και εισαγγελιών επανεκλεγούν, αφού με πρόσφατη διάταξη νόμου (η οποία πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις δικαστικές ενώσεις) τους δίδεται αυτό το δικαίωμα, θα συνεχίσουν τη θητεία τους για ακόμα μία διετία.

Στην αυριανή εκλογική κούρσα, τα βλέμματα -όπως πάντα - είναι συγκεντρωμένα στα δικαστήρια της πρωτεύουσας που χειρίζονται σημαντικές υποθέσεις.

Ετσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η ανάδειξη των νέων διοικήσεων στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και στο Εφετείο και στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται επίσημα αύριο το πρωί στις Ολομέλειες που θα προηγηθούν της εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο ήδη αρκετοί δικαστές και εισαγγελείς έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους.

Τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκεντρώνει η θέση του διευθύνοντος το τριμελές συμβούλιο διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, μετά την αποχώρηση του Σπύρου Γεωργουλέα λόγω της προαγωγής του στο Εφετείο της Αθήνας. Πέντε πρόεδροι Πρωτοδικών διεκδικούν την ψήφο των περίπου 400 συναδέλφων τους οι οποίοι υπηρετούν στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Σκουτέρη (πρόεδρος από τον Σεπτέμβριο του 2015 της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ), τον Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος έχει χειριστεί κρίσιμες δικογραφίες το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και όσες σχετίζονται με ευθύνες στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, τους Ελευθέριο Γεωργίλη και Ιωάννη Παπαϊωάννου, προέδρους των κλιμακίων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, και την Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, η οποία το προηγούμενο δικαστικό έτος ήταν πρόεδρος τμήματος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Ο σημερινός προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, που έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, θεωρείται φαβορί, λόγω της ευδόκιμης θητείας του.

Με ανθρώπινο πρόσωπο και ευαισθησίες σε μια κρίσιμη εποχή όχι μόνο από πλευράς εισαγγελικών ερευνών αλλά και από πλευράς κοινωνικών προβλημάτων που φτάνουν καθημερινά στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου 16 της Εισαγγελίας, συγκεντρώνει την αποδοχή των συναδέλφων του.

Συνυποψήφια για την ίδια θέση η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ολυμπία Κλειτσάκη, που θα διεκδικήσει την ψήφο των 130 υπηρετούντων εισαγγελέων Πρωτοδικών της Αθήνας.

Εφετείο

Το λιγότερο ενδιαφέρον από άποψη συμμετοχής στις εκλογές παρουσιάζει η θέση του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου της Αθήνας, καθώς υποψηφιότητα αναμένεται να δηλώσει επίσημα αύριο ο πρόεδρος Εφετών Θόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο νέος προϊστάμενος του Εφετείου.

Ο νυν προϊστάμενος Νικόλαος Δαυρός, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποβιώσαντα Δημήτρη Μόκκα, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του.

Για το τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, μέχρι και σήμερα μοναδική υποψηφιότητα παρέμενε αυτή του Αντώνη Λιόγα (χειρίστηκε την υπόθεση των ομολόγων, ενώ τελευταία είχε προτείνει και την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου στο Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μετά τον προχθεσινό αποκλεισμό του τελευταίου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ισίδωρου Ντογιάκου, λόγω της ποινής στέρησης μισθού 40 ημερών που του επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρειος Πάγος γένους... θηλυκού
Τρεις ανώτατες δικαστικοί έχουν καθαρό προβάδισμα για τις θέσεις προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής γνωμοδότησε θετικά, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό.
Αρειος Πάγος γένους... θηλυκού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
Στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η πειθαρχική έρευνα για τρεις ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, έρευνα την οποία προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες...
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Αννα Ζαΐρη, νέα πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Ομόφωνα επελέγη για τη θέση της προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες...
Η Αννα Ζαΐρη, νέα πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια στον «εγκέφαλο» της απαγωγής και δολοφονίας Παπαγεωργίου
Ισόβια και επιπλέον 20 χρόνια κάθειρξη ήταν η τελεσίδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον 78χρονο «εγκέφαλο» στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου
Ισόβια στον «εγκέφαλο» της απαγωγής και δολοφονίας Παπαγεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής δεν προσήλθε για να καταθέσει στον ομοιόβαθμό του Δ. Δασούλα, ενώ ζητά να εξαιρεθούν από τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis δυο εισαγγελικοί λειτουργοί.
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τυπικώς όλα... εντάξει
Με απόφασή του το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας βάζει τέλος στην αντιδικία ανάμεσα στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της Λ. Καρνέση με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Τυπικώς όλα... εντάξει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας