• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

Η ποινή στέρησης μισθού που επεβλήθη στον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες του Σαββάτου, στις οποίες είχε θέσει και πάλι υποψηφιότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR

Ο Ντογιάκος κόπηκε στο πειθαρχικό

 • A-
 • A+

Μόλις λίγες μέρες πριν από τις αρχαιρεσίες για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, η ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών που του επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου οδηγεί εκτός της εκλογικής αναμέτρησης τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η υπόθεση αφορά την εκλογή του Ισ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών πριν από δύο χρόνια και η πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ήταν για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Παράτυπες ενέργειες

Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τού απέδιδε ότι, όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιθεώρησης να δώσει εξηγήσεις για τις παράτυπες ενέργειές του προκειμένου να εκλεγεί προϊστάμενος, εκείνος έσπευσε να συγκαλέσει την ολομέλεια Εφετών προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ανήγαγε ένα προσωπικό του ζήτημα σε θέμα συνεδρίασης της ολομέλειας, με προφανή στόχο να προκαταλάβει και την απόφασή της.

Παράλληλα, η Βασιλική Θάνου υποστήριζε ότι ο Ισ. Ντογιάκος «υποδεικνύει σαφέστατα στην ολομέλεια ποια απόφαση θα πάρει», εμφανίζοντάς την μέσω της διατύπωσης του θέματος της ολομέλειας να κάνει «εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών», ενέργεια η οποία αποτελεί «προσπάθεια μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με παντελώς αβάσιμη αιτιολογία».

Αντίθετα με την απόφαση του δευτεροβάθμιου, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο είχε κρίνει με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών θα έπρεπε να τιμωρηθεί με απλή επίπληξη.

Η υπόθεση εξετάστηκε και σε δεύτερο βαθμό έπειτα από έφεση που είχε ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οι εκλογές

Οι εκλογές -στις οποίες είχε θέσει και πάλι υποψηφιότητα ο Ισίδωρος Ντογιάκος- θα διεξαχθούν το Σάββατο, όπου στις Εισαγγελίες και τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας θα στηθούν κάλπες, προκειμένου εισαγγελείς και δικαστές να αναδείξουν τους νέους προϊσταμένους τους.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Δικαιοσύνη και ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται, είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο επίπεδο της δίκης, σημαντικές υποθέσεις.

Οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναδειχθούν στις Εισαγγελίες όσο και στα μεγάλα δικαστήρια (Εφετείο και Πρωτοδικεία) θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά, ενώ η θητεία τους είναι διετής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
(Αρειος) Πάγος στα... νεφελώδη 600 δισ. δολάρια του Σώρρα
Ελαμψε... διά της απουσίας του ο Αρτέμης Σώρρας, αλλά και η υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της αναίρεσης υπέρ του νόμου που έχει ασκήσει η αντεισαγγελέας...
(Αρειος) Πάγος στα... νεφελώδη 600 δισ. δολάρια του Σώρρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου
Με μακροσκελή δήλωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ιδρυτικό μέλος της νεοσυσταθείσας ένωσης, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις» προκειμένου να αποτραπούν οι δικαστικοί να εγγραφούν στην ΕΑΑΔΕ και...
«Ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση» συνιστά η Βασ. Θάνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρειος Πάγος: Απάντηση Ντογιάκου στη Β. Θάνου
Απάντηση σχετικά με όσα έχουν αναφερθεί σε βάρος του (από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου) δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με υπόμνημά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος, στο...
Αρειος Πάγος: Απάντηση Ντογιάκου στη Β. Θάνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής δεν προσήλθε για να καταθέσει στον ομοιόβαθμό του Δ. Δασούλα, ενώ ζητά να εξαιρεθούν από τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis δυο εισαγγελικοί λειτουργοί.
Τρίτο υπόμνημα από τον Γ. Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξαίρεση Δημητρίου – Δασούλα ζητά τώρα ο Αγγελής
Νέα αναφορά υπέβαλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, λίγες μόλις ώρες πριν εμφανιστεί να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα και να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των...
Εξαίρεση Δημητρίου – Δασούλα ζητά τώρα ο Αγγελής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανανεώθηκε η θητεία της οικονομικής εισαγγελέως, Μαριάννας Ψαρουδάκη
Ομόφωνα  το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ανανέωσε σήμερα τη θητεία της Μαριάννας Ψαρουδάκη στη θέση της οικονομικής εισαγγελέως.
Ανανεώθηκε η θητεία της οικονομικής εισαγγελέως, Μαριάννας Ψαρουδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας