• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 35.8°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 33.3°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.8°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 22.0°C / 30.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 18.4°C / 26.5°C
  2 BF
  95%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 36.0°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  57%

Οι πλαστικοί σωλήνες μεταφοράς νερού δεν αγοράστηκαν ποτέ από τον Δήμο Τρίγλιας. Οι 200.000 όμως έκαναν φτερά...

«Μπάζει νερά» η σύμβαση ύδρευσης

 • A-
 • A+

«Τρωκτικά» στον πρώην Δήμο Τρίγλιας Χαλκιδικής βλέπει ο εισαγγελέας. Με πρότασή του προς το συμβούλιο εφετών της Θεσσαλονίκης ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ένας πρώην δήμαρχος, δύο πρώην πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων και ένας ταμίας για απιστία στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τρεις κατηγορούμενοι το 2005 «προέβησαν σε παραλείψεις, παρατυπίες και ανοίκειες πληρωμές σε τρίτους κατά την διαχείριση περιουσίας του δήμου, ποσού 200.000 ευρώ…».

Τον Μάιο του 2005 το δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου Τρίγλιας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Αγροτικής, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΔΕΑΤΑΠ), κατά 200.000 ευρώ, μετά τη σύναψη δανείου μεταξύ του δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για τον σκοπό αυτό συντάχθηκε οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία «φέρει παρατύπως μόνο την υπογραφή του δημάρχου και όχι των μελών της τεχνικής υπηρεσίας».

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γινόταν για την εκτέλεση ενός έργου ύδρευσης και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πήγαινε για την αγορά πλαστικών σωλήνων. Το δημοτικό συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2005, έκανε αποδεκτούς τους όρους του δανείου, με κύριο όρο τη χρησιμοποίηση του συνολικού ποσού μόνο για την κατασκευή έργων ύδρευσης.

Επιμέρους αναλήψεις

Τα χρήματα του δανείου πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου και εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα (ΧΕΠ) με δικαιούχο τη ΔΕΑΤΑΠ. Φάνηκε τότε ότι τα χρήματα τα πήρε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

«Κατόπιν όμως του από 22-9-2011 διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο Τρίγλιας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εκταμιεύτηκε συνολικά από το ταμείο του Δήμου Τρίγλιας το ποσό των 200.000 ευρώ για την εξόφληση του Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής (ΧΕΠ) και για λογαριασμό της ΔΕΑΤΑΠ, αλλά πραγματοποιήθηκαν επί μέρους αναλήψεις μερικότερων μικρότερων ποσών από τον ταμία του Δήμου Τρίγλιας και καταβολές στον πρόεδρο της ΔΕΑΤΑΠ, ποσά που καταναλώθηκαν τελικά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, χωρίς την ύπαρξη νόμιμων δικαιολογητικών και την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, άσχετων προς τον σκοπό της διαχείρισης», όπως αναφέρει η πρόταση.

Εκτός αυτών όμως, διαπιστώθηκε ότι δεν αγοράστηκαν ποτέ οι πλαστικοί σωλήνες, που φέρονταν ως κύρια αιτία απορρόφησης του κόστους του έργου, δεν εκδόθηκε απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ καταχωρίστηκε εικονικά στο βιβλίο της επιχείρησης εγγραφή 200.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει νόμιμο παραστατικό.

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο, τον πρόεδρο της άλλης δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΑΤ, τονίζεται ότι ζημίωσε την επιχείρηση κατά 142.854,9 ευρώ με παραλείψεις, παρατυπίες και ανοίκειες πληρωμές σε τρίτους κατά την διαχείριση της περιουσίας της επιχείρησης.

Περί της παραπομπής ή όχι των κατηγορουμένων το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποφανθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έδινε... λογαριασμό
Kάθειρξη έξι ετών σε υπάλληλο της ΕΥΑΘ που... ρούφηξε 325 χιλιάδες ευρώ από το ταμείο επέβαλε χθες το μεσημέρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντάς του, πάντως, το ελαφρυντικό της...
Δεν έδινε... λογαριασμό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
Κι άλλος εφοριακός πλούτιζε με... φακελάκια! Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Θεσσαλονίκης πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με το...
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
«Οχι» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αιτήσεις αναίρεσης των καταδικασμένων για το «σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου». Σε περίπου δύο μήνες η απόφαση του Ανωτάτου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Στη διαδικασία...
Αρνητική εισήγηση στις αιτήσεις αναίρεσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο τρεις αγωνιστές, στο προαύλιο δεκάδες σύντροφοί τους
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται πάλι σήμερα τρεις αγωνιστές του κινήματος της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, ανάμεσα στους οποίους μια δημοτική σύμβουλος και ο...
Στο εδώλιο τρεις αγωνιστές, στο προαύλιο δεκάδες σύντροφοί τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων
Να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σκάνδαλο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που φέρεται ότι τελέστηκε επί των ημερών του, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης...
Τα απόνερα των απευθείας αναθέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας