Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το απόρρητο έγγραφο με τα παράπονα και τις παραινέσεις

Οι μπογιές στην Τουρκική πρεσβεία άνοιξαν «θέμα»

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το απόρρητο έγγραφο με τα παράπονα και τις παραινέσεις

  • A-
  • A+

Η δίκη του Γ.Κ. που είχε συλληφθεί για την υπόθεση της «παρέμβασης» στην τουρκική πρεσβεία, όταν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πέταξαν μπογιές στο κτίριο, αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου 2016.

Ο κατηγορούμενος, που θεωρείται από τις αστυνομικές αρχές ηγετικό μέλος της ομάδας «Ρουβίκωνας», έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Β΄ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τα αδικήματα της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Υστερα από την αναβολή που έλαβε την περασμένη Πέμπτη, η δίκη του είχε προγραμματιστεί για χθες. Η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά, αλλά αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, καθώς το δικαστήριο, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε πως πρέπει να γίνει δημόσια επισκόπηση των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία σύμφωνα με την αστυνομία απεικονίζεται ο κατηγορούμενος. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προβληθούν τα βίντεο ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Γ.Κ. αρνήθηκε πως συμμετείχε στη συγκεκριμένη «παρέμβαση», ωστόσο παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην ομάδα και είπε ότι έχει λάβει μέρος σε άλλες δράσεις της.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επικαλέστηκε το έγγραφο της τουρκικής πρεσβείας (το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία και για το οποίο δημιουργήθηκε σάλος όταν η ομάδα «Ρουβίκωνας» το ανάρτησε στο Διαδίκτυο) που απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο έχει συνταχθεί την ημέρα του περιστατικού.

Σε αυτό, η τουρκική πρεσβεία εκφράζει την ανησυχία της για το περιστατικό ζητώντας από την Αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Και CD με φωτογραφίες

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Κάποια μέλη/υποστηρικτές/συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης “Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας” διεξήγαγαν μία επίθεση εναντίον της πρεσβείας σήμερα (26η Ιουλίου) μεταξύ 13.10 και 13.15 μ.μ.

»Μία ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 ακτιβιστές μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια, ενώ εκτόξευσε και μπουκάλια γεμάτα με κόκκινη και μαύρη μπογιά στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η πρεσβεία και προκάλεσε σημαντικές φθορές στο κτίριο της πρεσβείας, καθώς και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό της πρεσβείας.

»Θα βρείτε συνημμένο στην παρούσα επιστολή ένα CD που περιέχει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η κατάσταση της πρεσβείας και του περιβάλλοντος χώρου μετά την επίθεση. Οπως μπορείτε να διακρίνετε από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης, καθώς και τη σύλληψη των δραστών.

»Η πρεσβεία θα επιθυμούσε επίσης να επισημάνει το γεγονός ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ελληνική Δημοκρατία για τις φθορές που προκλήθηκαν από την ανεμπόδιστη επίθεση.

»Η πρεσβεία θα ήθελε επίσης να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά το γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ κι ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ή ακόμα σε πιο εκτεταμένες φθορές.

»Συνεπώς, η πρεσβεία θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

»Δεδομένων όλων των παραπάνω, η πρεσβεία θα παρακαλούσε το υπουργείο να μεσολαβήσει, ώστε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, να αποτρέψουν τη μελλοντική επανάληψη επιθέσεων όπως η προαναφερθείσα και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για τη φρούρηση των τουρκικών Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών, τα Γραφεία του Στρατιωτικού Ακολούθου, του Εμπορικού Προξένου και του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του προσωπικού των ως άνω υπηρεσιών και άλλων σημείων τουρκικών συμφερόντων εντός της Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενων των γραφείων του πρακτορείου Ανατολία, των Τουρκικών Αερογραμμών και των παραρτημάτων της “Ziraat Bankasi A.S.” στην Ελλάδα.

»Η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δράττεται της ευκαιρίας να εκφράσει προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας τη βαθύτατη εκτίμησή της».

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε το έγγραφο, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη» και υποστήριξε ότι η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα πιέσεων της τουρκικής πρεσβείας.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την έκδοση των τριών Τούρκων για τα αδικήματα της προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, της απόπειρας παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία...
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην Ελλάδα η μοιρασιά
Τρίτη μέρα κατάθεσης του λιμενικού Γ. Κατσούλη ως μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του «Noor One» και στις αποκαλύψεις του προστίθεται το στοιχείο ότι η χώρα μας ήταν απλώς ο σταθμός για την ηρωίνη που προορίζονταν...
Στην Ελλάδα η μοιρασιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βούλιαξε το φουσκωτό και πάει για κακούργημα
Για το κακούργημα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας» κατηγορείται πρόσφυγας που, μόλις αντιλήφθηκε σκάφος του Λιμενικού να πλησιάζει, έσκισε με μαχαίρι την υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα με την οποία ήρθαν στην...
Βούλιαξε το φουσκωτό και πάει για κακούργημα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μη νομιμοποιήσετε τις προσχηματικές συλλήψεις»
Nα μην ανοίξουν τον δρόμο της νομιμοποίησης των προσχηματικών συλλήψεων κάλεσε τους δικαστές του Αρείου Πάγου η υπεράσπιση του Τούρκου αγωνιστή Ντενίζ Πεκτάς, ζητώντας τους να μη δεχτούν να τον εκδώσουν στη...
«Μη νομιμοποιήσετε τις προσχηματικές συλλήψεις»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή
Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη χωρίς μάλιστα να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα: το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.
Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μικρές ποινές στη δίκη για τη μεταφορά όπλων
Εμπράκτως αμφισβήτησε τη νομιμότητα της νέας «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει διώξεις και προφυλακίσεις με βάση το φρόνημα και την πρόθεση να κάνεις έγκλημα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων...
Μικρές ποινές στη δίκη για τη μεταφορά όπλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας