Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.7° 17.6°
4 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.7°
4 BF
52%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 18.8°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.0°
6 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
20.0° 14.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 11.2°
2 BF
36%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
78%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.3°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.9°
4 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 19.4°
5 BF
64%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 17.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
4 BF
65%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.0°
0 BF
52%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.7° 15.5°
2 BF
60%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
1 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
20.0° 18.6°
2 BF
51%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.3°
1 BF
79%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
19.7° 15.3°
1 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
«Η ηρωίνη με τις προσμείξεις θα έφτανε τουλάχιστον τους οκτώ τόνους και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους» είπε η εισαγγελέας Μ. Τρουπή | AΠΕ-ΜΠΕ/ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια

Ηταν ένα μικρό (και σάπιο) καράβι από την Περσία που μέσω κάποιας άγνωστης ολιγομελούς εγκληματικής οργάνωσης (χωρίς αρχηγούς) μετέφερε 2,1 «ορφανούς» τόνους ηρωίνης στην Ελλάδα, αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Ο «κλήρος» της απόφασης τελικά έπεσε σε πέντε ανθρώπους: δύο Ελληνες (Γ. Μπουρδούβαλης, Μ. Γιαννουσάκης) και τρεις Τούρκους, που καταδικάστηκαν χθες σε ισόβια. 18 από τους υπόλοιπους 31 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι, ενώ ελεύθεροι με αναστολή αφέθηκαν τέσσερις Ελληνες καταδικασθέντες

Δεν εισακούστηκε η πρόταση της εισαγγελέως Μ. Τρουπή τόσο επί της απόφασης όσο και επί των αναστολών. «Η ηρωίνη με τις προσμείξεις θα έφτανε τουλάχιστον τους οκτώ τόνους και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους» είπε η ίδια

Των ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ

Ισόβια κάθειρξη σε πέντε από τους συνολικά 33 κατηγορούμενους και φυλάκιση από 8 έως 18 χρόνια σε άλλους οκτώ (οι τέσσερις έμειναν ελεύθεροι με αναστολή) για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One» επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Το δικαστήριο, έπειτα από ένα χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης, με την απόφασή του ανέτρεψε το βούλευμα της ανακρίτριας Πειραιά, προκαλώντας περισσότερα ερωτήματα παρά δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη μέχρι να κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης των τελευταίων δεκαετιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν υιοθετήθηκε από την έδρα η επιβαρυντική για την πλειονότητα των κατηγορούμενων πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή, τόσο στο ουσιαστικό σκέλος της απόφασης όσο και επί του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινών.

Συγκεκριμένα, ως προς το σκέλος των ποινών, το δικαστήριο καταδίκασε τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη (γνωστό από τη δικογραφία ως captain George) σε ισόβια κάθειρξη για τα ναρκωτικά, συν εννέα χρόνια για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, και του επέβαλε πρόστιμο 600.000 ευρώ.

Εξίσου βαριά ήταν και η ποινή για τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, στη βίλα του οποίου βρέθηκε το ένα τέταρτο της ηρωίνης: ισόβια για τα ναρκωτικά, οκτώ χρόνια για την εγκληματική οργάνωση και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Στους τρεις Τούρκους (Αγκάμπε, Σελιμπλί και Αχμεντάντ), οι οποίοι συνελήφθησαν σε αποθήκη στο Κορωπί να συσκευάζουν μεγάλη ποσότητα της ηρωίνης, επιβλήθηκαν ισόβια (συν οκτώ χρόνια) και πρόστιμο 200.000 ευρώ στον καθένα.

Σε 18 έτη κάθειρξης (χωρίς αναστολή) και 80.000 ευρώ πρόστιμο καταδικάστηκε ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, οδηγός νταλίκας που μετέφερε τα ναρκωτικά, ο οποίος επίσης νοίκιασε στον Μ. Γιαννουσάκη την αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε μεγάλο μέρος της ηρωίνης. Σε 16 χρόνια και 60.000 ευρώ πρόστιμο για άμεση συνέργεια καταδικάσθηκε ο Ιρανός συνοδός του φορτίου, Μπονιάντ.

Μικρή διαφοροποίηση ως προς τις επιβληθείσες ποινές καταγράφηκε για τους τρεις Ελληνες επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τις αγοραπωλησίες του πλοίου και οι οποίοι καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, αλλά όχι για ένταξη ή συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης εταιρείας αυτοκινήτων Αιμίλιος Κοτσώνης (που βρέθηκε στο επίκεντρο των ΜΜΕ λόγω της προηγούμενης θέσης του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός) καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης, ενώ οι Παναγιώτης Φάρος (πρώην ιδιοκτήτης του «Noor One») και Βασίλης Κουρούβανης σε οκτώ χρόνια.

Επιπλέον στον στενό συνεργάτη του Μ. Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία ποινή 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε κατ’ εξακολούθηση μεταφορά ναρκωτικών.

Και για τους τέσσερις προαναφερθέντες το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι τον δεύτερο βαθμό της έφεσης, με συνέπεια να αφεθούν όλοι ελεύθεροι με τον όρο να παρουσιάζονται μια φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Στον Αιμίλιο Κοτσώνη επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ και στέρηση εξόδου από τη χώρα, όπως και στον Στ. Λάγιο, αλλά και σε δύο ακόμα Τούρκους, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με οκτώ χρόνια έκαστος (ο ένας πάντως είναι φυγόδικος).

Αγκαλιές και φιλιά

Την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών που τους καθιστά ελεύθερους υποδέχθηκαν με ανακούφιση και οι τέσσερις προαναφερόμενοι, οι οποίοι έσπευσαν στις αγκαλιές συγγενών και δικηγόρων. 

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως Μ. Τρουπή, η οποία ζήτησε κατηγορηματικά «να μη χορηγηθεί σε κανέναν από τους καταδικασθέντες το ανασταλτικό αποτέλεσμα, καθώς οι πράξεις συνδέονται με διακίνηση πρωτοφανούς για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα ποσότητας ηρωίνης».

Η ίδια υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι η διακινούμενη ποσότητα τόσο υψηλής καθαρότητας ύστερα από τις προσμείξεις θα πολλαπλασιαζόταν και θα έφτανε τουλάχιστον τους οκτώ τόνους και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους».

Οι συνήγοροι όλων των κατηγορουμένων, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, επιχειρηματολόγησαν για το «δράμα που βιώνουν άδικα οι κατηγορούμενοι και οι οικογένειές τους», κάνοντας λόγο για διαπόμπευση από τα μέσα ενημέρωσης.

Σοβαρούς λόγους υγείας επικαλέστηκαν οι συνήγοροι του Α. Κοτσώνη (Τ. Μιχαλόλιας, Γ. Ηρειώτης), ο πρώτος εκ των οποίων υποστήριξε πως «οι ποινές στην Ελλάδα είναι οικογενειακές και όχι ατομικές».

«Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για διακίνηση εξαιρετικά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Δεν έχω πεισθεί ότι η μη αναστολή των ποινών θα επιφέρει βλάβη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους» υπογράμμισε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση δεν έχει κλείσει, καθώς εντείνονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών πέντε χωρών για να ξετυλιχτεί το νήμα και να αποκαλυφθούν όλες οι άγνωστες πτυχές.

Συμπεράσματα-απορίες

■ Ηταν η μοναδική υπόθεση που, παρότι κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, εκδικάστηκε με γρήγορους –αναλογικά– ρυθμούς αν ληφθεί υπόψιν η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

■ Η (πρώτη) πρόεδρος της έδρας τελευταία στιγμή δήλωσε κώλυμα λόγω... μυϊκών πόνων.

■ Τελικά, η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών αντιμετωπίστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια, την ίδια ώρα που σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές βαριά εξαρτημένους χρήστες, επιβάλλονται ποινές δεκάδων ετών χωρίς αναστολή για μικροποσότητες, όχι για τόνους.

Είναι αυτοί που δεν έχουν ακριβούς δικηγόρους ούτε δραστηριοποιούνται σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά για χρόνια σαπίζουν στις φυλακές επειδή προσπαθούν να εξασφαλίζουν τη δόση τους. Αραγε η δικαστική επιείκεια εφαρμόζεται α λα καρτ;

■ Η μεγαλύτερη επιτυχία των αρχών του Λιμενικού τις τελευταίες δεκαετίες δεν βρήκε την αρμόζουσα υποστήριξη. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα παραλίγο να πάρουν και... δυσμενή μετάθεση λίγο πριν από τη δίκη.

■ «Για διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση σε βάθος χρόνου με ιεραρχική δομή και κατανομή ρόλων» έκανε ρόλο η εισαγγελέας της έδρας, συμφωνώντας με το βούλευμα της ανακρίτριας Πειραιά. Εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς;

■ Η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ασχολήθηκε (ή δεν ασχολήθηκε) με την υπόθεση αναλόγως με τη μεγάλη επιχειρηματική ή οπαδική αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό, λες και το ζήτημα των ναρκωτικών αφορούσε την ομάδα ή τον κάθε παράγοντα.

*Οκτώ άνθρωποι σχετιζόμενοι με το «Noor One» πέθαναν (κάποιοι δολοφονήθηκαν) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δίκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας