• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  5 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 4.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -1.0°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.7°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / 3.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.7°C / 4.4°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -1.0°C
  2 BF
  64%

Από παλαιότερη διμαρτυρία εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Ζάχαρη-«δηλητήριο» για δέκα στελέχη της ΕΒΖ

 • A-
 • A+

Πικρό ποτήρι από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης για πέντε πρώην προέδρους, δύο εμπορικούς διευθυντές και τρεις προέδρους συνεργαζόμενων εταιρειών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων που αφορούν την περίοδο 2007-2015 παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Εφετών-αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, καθώς διαπιστώθηκαν ευθύνες για οικονομική βλάβη της εταιρείας που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη αφορά πέντε πρώην προέδρους της ΕΒΖ, που κατηγορούνται για απιστία υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, δύο πρώην εμπορικούς διευθυντές, που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην απιστία, και τρεις προέδρους συνεργαζόμενων εταιρειών που βαρύνονται πλέον με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική απιστία.

Μετά τη δίωξη η υπόθεση αναπέμπεται σε ειδικό ανακριτή οικονομικών εγκλημάτων.

Είχε προηγηθεί έρευνα έξι μηνών από την οικονομική αστυνομία της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία αναζητήθηκαν οι δρόμοι του χρήματος από το «μεγάλο φαγοπότι» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατά το χρονικό διάστημα 2007 ώς τον Απρίλιο του 2015.

Το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας «καίει» τους δέκα προαναφερόμενους, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες και άλλων προσώπων στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης.

Επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την αμέσως προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, που διαπίστωσε κακοδιαχείριση.

Ετσι ξεκίνησε σε βάθος έρευνα στην οποία κατέθεσαν ως ύποπτοι πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι που είχαν διοριστεί από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό (Σερβία), όπου επίσης υπήρχαν συναλλαγές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οικονομική ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ από διορισμένες κομματικές διοικήσεις που φέρονται ότι οδήγησαν βήμα βήμα στην οικονομική καταστροφή την επιχείρηση.

Διαπιστώθηκαν μάλιστα μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες. Γι’ αυτό διενεργήθηκε έλεγχος μεταξύ άλλων για τις συναλλαγές της ΕΒΖ με τις εταιρείες ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, ΒΕΛΠΑΖ Α.Ε. και Σουγκαρίλος Ο.Ε.

Τα πορίσματα των ελεγκτών καθώς και άλλα έγγραφα στα αρχεία της εταιρείας (προηγούμενες εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις-τιμολόγια πώλησης κ.λπ.) έδειξαν ότι πρόκειται για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο.

Διάτρητες συμβάσεις

◼ Η ΕΒΖ εμφανίζεται να συνάπτει στις 4/6/2008 σύμβαση με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ που προβλέπει πιστωτικό όριο 2.500.000 ευρώ για την προμήθεια 20.000 τόνων ζάχαρης με συγκεκριμένες εγγυήσεις (π.χ. εγγυητικές επιστολές τράπεζας, επιταγές τρίτων κ.λπ.) και τη δυνατότητα αύξησης του πιστωτικού ορίου εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες καλύψεις (δηλαδή επιπλέον εγγυήσεις).

Ωστόσο μέσα σε 16 μήνες, με συνεχείς αποφάσεις του Δ.Σ., το όριο αυτό αυξάνεται στα 16.000.000 ευρώ, ενώ από τις εκθέσεις ελέγχου προκύπτει πως δεν τηρήθηκαν σε καμιά περίπτωση οι εγγυήσεις που υπήρχαν στη σύμβαση.

Αντιθέτως, οι καλύψεις (σ.σ. εγγυήσεις) προέρχονταν κατά βάση από επιταγές της ίδιας της εταιρείας, χωρίς να τηρούνται οι όροι που προβλέπονταν στη σύμβαση για εγγυητικές επιστολές τράπεζας και επιταγές τρίτων.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, στις οποίες το σύνολο της απαίτησης της ΕΒΖ από τη ΓΑΙΑ ξεπερνά το πιστωτικό όριο που είχε οριστεί.

◼ Σε άλλη σκανδαλώδη απόφαση το Δ.Σ. της ΕΒΖ παραιτείται από το δικαίωμα να πουλά απευθείας σε νέους πελάτες, αλλά τους παραπέμπει στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ.

◼ Κι ενώ η... πρωτοφανής αυτή συνεργασία συνεχίζεται, το 2013 διαπιστώνεται η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΓΑΙΑ.

Παρ’ όλα αυτά εγκρίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ μνημόνιο συνεργασίας με τη ΓΑΙΑ. Υπό τέτοιες συνθήκες σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, οι απαιτήσεις της ΕΒΖ από τη ΓΑΙΑ φτάνουν τα 38.025.808,98 ευρώ και οι εγγυήσεις που έχει στα χέρια της η εταιρεία τα 3.290.000 ευρώ. Η ζημία της ΕΒΖ από τη συνεργασία με τη ΓΑΙΑ φτάνει τουλάχιστον τα 34.735.808,98 ευρώ.

◼ Στο μεταξύ στις 15/11/2008 συνάπτεται σύμβαση με τη ΒΕΛΠΑΖ. Σύμφωνα με αυτήν, το πιστωτικό όριο ορίζεται στα 6.000.000 ευρώ για 40.000 τόνους ζάχαρης τον χρόνο.

Η έκθεση ελέγχου δείχνει πως η απαίτηση από τη ΒΕΛΠΑΖ ανέρχεται σε 1.192.674,58 ευρώ με καλύψεις και την προσημείωση υποθήκης που δεν αναφέρονται στη σύμβαση.

Το ανοιχτό υπόλοιπο ξεπερνά τις 830.000 ευρώ, που υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν δύο μήνες. Παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. της ΕΒΖ αποφασίζει και εγκρίνει τα πιστωτικά υπόλοιπα της εταιρείας, αναφέροντας πως τηρούνται οι καλύψεις!

Παραβάσεις ορίων

◼ Στις 31/3/2009 αποφασίζεται, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η ΕΒΖ να μην πουλά απευθείας σε νέους πελάτες αλλά να τους παραπέμπει στη ΒΕΛΠΑΖ. Τη μέρα εκείνη το ανοιχτό υπόλοιπο της εταιρείας προς την ΕΒΖ ανέρχεται σε 2.467.735,93 ευρώ.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Δ.Σ. της ΕΒΖ δεν λαμβάνει καμία απόφαση σχετικά με τη σύμβαση με τη ΒΕΛΠΑΖ, ενώ η συνεργασία συνεχίζεται και το υπόλοιπο φτάνει στις 31/3/2013 τα 13.534.824,34 ευρώ, με καλύψεις κυρίως από επιταγές της εταιρείας.

Αν και το θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση στο διάστημα αυτό, υπάρχει πόρισμα αλλά και εμπιστευτικό σημείωμα της επιτροπής ελέγχου της ΕΒΖ προς τα μέλη του Δ.Σ. όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις των ορίων και η μη επαρκής κάλυψη της εταιρείας όπως όριζε η σύμβαση.

Σήμερα οι απαιτήσεις της ΕΒΖ από τη ΒΕΛΠΑΖ είναι 15.852.669,85 ευρώ, με τις εγγυήσεις να φτάνουν σε 593.470 ευρώ.

Στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξήχθη για την ύπαρξη μεγάλων ανείσπρακτων υπολοίπων της ΕΒΖ από συγκεκριμένους πελάτες, ελέγχθηκε και η εταιρεία SUGARILLOS Ο.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση συνολικά για την εταιρεία υπολογίζεται πως ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους
Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που κόστισε στην εταιρεία 52 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-2015 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημερινή κατάσταση της.
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα εισαγγελική παραγγελία για το «No Border Camp»
Επικαλούμενη τον νόμο 4099/11, που αναφέρεται στην κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καλεί την αστυνομία να ασκήσει τα καθήκοντά της, ουσιαστικά δηλαδή να...
Νέα εισαγγελική παραγγελία για το «No Border Camp»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μηνύσεις Σαλαγκούδη για τη βιομάζα
Εταιρεία συμφερόντων πρώην υπουργού της Ν.Δ. μηνύει τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, γιατί δεν απεφάνθη για τα εργοστάσια βιομάζας που θέλει να κατασκευάσει στα Βασιλικά ενώ προκαταρκτική εξέταση...
Μηνύσεις Σαλαγκούδη για τη βιομάζα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο αρχείο οι προπηλακισμοί δικηγόρων από αστυνομικούς
Κάθε όριο φαίνεται πως έχει ξεπεράσει η αστυνομική βία και αυθαιρεσία στη χώρα μας, αφού την υφίστανται, όπως καταγγέλλεται, ακόμη και δικηγόροι μέσα στο ίδιο το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης!
Στο αρχείο οι προπηλακισμοί δικηγόρων από αστυνομικούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέο σκάνδαλο 9,5 εκατ. ευρώ στην Εγνατία
Σε... λεωφόρο της αμαρτίας εξελίσσεται η Εγνατία οδός, αφού εκτός από συχνά-πυκνά διόδια αποκτά και συχνά-πυκνά σκάνδαλα με εργολαβίες και οικονομικές ατασθαλίες.
Νέο σκάνδαλο 9,5 εκατ. ευρώ στην Εγνατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας