Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετρεξε γοργά η δίκη για το «σχέδιο Γοργοπόταμος»

Η δίκη για την παραβίαση της άδειας από τον Χρ. Ξηρό και τη μετέπειτα αποθήκευση εκρηκτικών και όπλων στην Ανάβυσσο και την Κερατέα φτάνει στο τέλος της

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ετρεξε γοργά η δίκη για το «σχέδιο Γοργοπόταμος»

  • A-
  • A+

Η μοναδική δίκη που «έτρεξε» γοργά παρά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων και η οποία φτάνει στο τέλος της είναι αυτή που διεξάγεται όλο το τελευταίο διάστημα στον Κορυδαλλό, γνωστή με τον τίτλο «σχέδιο απόδρασης Γοργοπόταμος».

Εν προκειμένω το σχέδιο απόδρασης δεν υπάρχει ως κατηγορία και στο δικαστήριο συνεκδικάζονται 5 διαφορετικές υποθέσεις (βουλεύματα) με 28 κατηγορούμενους:

1. Η παραβίαση της άδειας από τον Χρ. Ξηρό και η μετέπειτα αποθήκευση εκρηκτικών και όπλων στην Ανάβυσσο και στην Κερατέα.

2. Η απόπειρα έκρηξης στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας την ώρα που μέσα βρίσκονταν 4 αστυνομικοί.

3. Η απόπειρα έκρηξης στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

4. Η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη δέματος στον εκλιπόντα δικαστικό Δ. Μόκκα.

5. Η ανεύρεση εκρηκτικών και όπλων σε περιοχή της Πελοποννήσου (Περαχώρα).

Παράξενη είναι σε αυτή τη δίκη και η σύνθεση των κατηγορουμένων στην υπόθεση: πλην εκείνων που είναι ήδη φυλακισμένοι με βαριές καθείρξεις για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς και άλλες πράξεις, είναι ακόμα κατηγορούμενοι 4 Αλβανοί προφυλακισμένοι, ένας πρώην αστυνομικός που είχε καταδικαστεί για πλαστογραφία, ο αδελφός ενός από τους καταδικασμένους για την οργάνωση ΣΠΦ, η μητέρα δύο άλλων και η σύντροφος ενός από αυτούς.

Ακόμα δικάζεται η Αγγελική Σπυροπούλου που κατηγορείται ότι υπέθαλψε τον Ξηρό, η οποία σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση εντάχθηκε στην οργάνωση και ήταν επικεφαλής του σχεδίου απόδρασης και τέλος ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Περίεργη σύνθεση

Η περίεργη αυτή σύνθεση επιβεβαίωσε... συμπτωματικά τους κατά καιρούς διατυπωμένους ισχυρισμούς περί «διασυνδέσεων μεταξύ τρομοκρατών και κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου».

Κατά το κατηγορητήριο, η όλη ομάδα αγόρασε εκρηκτικά και όπλα, προμηθεύτηκε αυτοκίνητα, νοίκιασε χώρους αποθήκευσης, πάντα με εντολές μέσα από τις φυλακές, και προχώρησε στις απόπειρες εκρήξεων στο πλαίσιο λειτουργίας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας κ. Κούτρας, στην πολύωρη αγόρευσή του, αναγνώρισε αρχικά τον υπερβολικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε από τα ΜΜΕ σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Τον απέδωσε στο γεγονός της παραβίασης της άδειας από τον Ξηρό που «άδικα εντελώς συμπαρέσυρε ακόμα συναδέλφους δικαστές που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν τον νόμο για τις άδειες».

Χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα της υπερβολής στην οποία συχνά η δημοσιότητα αποφέρει «κέρδη» όταν μεγαλοποιούνται οι πραγματικές διαστάσεις κάποιων συμβάντων.

Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν εξατομικευμένη για όλους τους κατηγορούμενους εκτός των ήδη καταδικασμένων, είτε αποδέχονται ότι είναι μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ είτε επέλεξαν να μη μιλήσουν καθόλου.

Γι’ αυτούς ναι μεν έκανε δεκτή την εκκρεμοδικία ως προς τη συγκρότησή της, αλλά δεν δέχτηκε ανάλογα την επίσης δεδομένη εκκρεμοδικία περί διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση του εκλιπόντος εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και την απόφαση του δικαστηρίου με πρόεδρο τον κ. Τζανακάκη που είχαν δεχτεί την εκκρεμοδικία σε κάθε περίπτωση.

Μάλιστα τότε ο Σ. Μπάγιας είχε αποφανθεί πως αυτές οι οργανώσεις δεν έχουν διευθυντή.

Για τους παραπάνω κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η κατηγορία της διεύθυνσης, αλλά όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες να θεωρηθούν ως μία πράξη, ένα δηλαδή έγκλημα βάσει φυσικά του 187Α περί τρομοκρατίας και την ανάλογη επιβάρυνση στις ποινές.

Για την Αγγελική Σπυροπούλου πρότεινε επιπλέον των άλλων κατηγοριών και αυτή της ένταξης στους Πυρήνες.

Για τους 4 Αλβανούς πλην ενός, του Χ. Κόκα τον οποίον έκρινε ως πλήρως ενταγμένο στην οργάνωση, ζήτησε να καταδικαστούν όχι με τον αντιτρομοκρατικό νόμο αλλά με τον... κανονικό για τα όπλα και τα εκρηκτικά νόμο.

Για έναν κατηγορούμενο που απλά είχε, κατά την κρίση του, μια εμπλοκή ως οδηγός ζήτησε απλή συνέργεια.

Για τον πρώην αστυνομικό πρότεινε μόνο την καταδίκη του για ηθική αυτουργία στην ένταξη του Χ. Κόκα στους Πυρήνες!

Για τον Ξηρό, που βγαίνοντας συνεργάστηκε με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, πρότεινε να γίνει δεκτή η κατηγορία της ένταξης.

«Ηταν πλήρης γνώστης του σχεδίου απόδρασης ως εφαλτηρίου της έναρξης μιας νέας ένοπλης πάλης», είπε ο εισαγγελέας, που απέδωσε τη διένεξη μεταξύ μελών της ΣΠΦ και τουΞηρού στις αβλεψίες του δεύτερου.

Τέλος ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του αδελφού (ενός από τους καταδικασμένους) για απλή συνέργεια στην ένταξη της Σπυροπούλου στην οργάνωση, ενώ για την Αθηνά Τσάκαλου και την Εύη Στατήρη που τόσο διασύρθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν λόγω συγγένειας και μόνο πρότεινε την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες.

Η δίκη αυτή όπως αναφέραμε είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αλλά οι ποινές θα βαρύνουν όπως φαίνεται τους ίδιους πάντα βαριά καταδικασμένους.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
Με χαρακτήρα καρτέλ δρούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών που συνελήφθησαν στο Μενίδι. Τώρα τα μέλη της συμμορίας αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Δικαιοσύνης. Αν κρίνει δε κανείς από...
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος πλήρωσε για τη διώρυγα;
Αυτο που μένει απο την τελευταία μέρα στο δικαστήριο, εκτός από διαδρομή του πλοίου, είναι το αίτημα των κατηγορουμένων Γιαννουσάκη και Καλαφάτη να ζητηθούν από την υπηρεσία που διαχειρίζεται τη διώρυγα του...
Ποιος πλήρωσε για τη διώρυγα;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δικάζετε την ένοπλη κοινωνική αντεπίθεση»
Ξεκίνησε χθες το πρωί, για να αναβληθεί τελικά, το Εφετείο για τον «Επαναστατικό Αγώνα». Η δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού έχει γίνει εξαιρετικά «περιζήτητη», δεδομένου ότι εκεί πλέον εκδικάζονται 4 υποθέσεις...
«Δικάζετε την ένοπλη κοινωνική αντεπίθεση»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή
Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη χωρίς μάλιστα να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα: το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Erol Gultekin.
Ιστορική η μη έκδοση Τούρκου αγωνιστή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κρατάει... 17 χρόνια αυτή η κολόνια
Από τον Ιούνιο του 1998 και μέχρι σήμερα, ο... διαχρονικός αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού διώκει δικαστικά για δυσφήμηση τον συντάκτη ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο περιοδικό «Μετρό»,...
Κρατάει... 17 χρόνια αυτή η κολόνια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τώρα δικαιώθηκαν τα αδέλφια Αγγελλόπουλοι
Απόφαση υπέρ των αδερφών Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου εξέδωσε αυτή τη φορά το Πρωτοδικείο της Αθήνας, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του 73χρονου πατέρα τους Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για ανάκληση...
Τώρα δικαιώθηκαν τα αδέλφια Αγγελλόπουλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας