Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στοχευμένη αποχή των δικηγόρων
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στοχευμένη αποχή των δικηγόρων

  • A-
  • A+

Με νέες αποφάσεις οι δικηγορικοί σύλλογοι εξειδικεύουν τις κινητοποιήσεις τους, με άμεσο στόχο αυτή τη φορά το δημόσιο συμφέρον.

Προσπαθώντας να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ανατρέψει τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε, θα μπλοκάρουν διά της αποχής κάθε νομική διαδικασία που θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο αλλά και μεγάλες ποινικές υποθέσεις που αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, οφειλόμενα ποσά σε ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Η νέα παράταση της ιδιότυπης αποχής έχει καταληκτική ημερομηνία τις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Σημειωτέον ότι το καλοκαίρι, δηλαδή τον Ιούνιο και Ιούλιο, έχουμε μόνο θερινά τμήματα, γιατί τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά, πλην των αυτοφώρων και των ανακριτικών, που λειτουργούν με βάρδιες.

Συγκεκριμένα το νέο πλαίσιο που καθόρισαν τα Δ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων προβλέπει αποχή:

Από διοικητικές δίκες και συγκεκριμένα όπου έχουν εγείρει δικαίωμα το Δημόσιο, οι δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ., για παράδειγμα, φορολογικές (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας), τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, ομοίως αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο.

Από την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία, καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων ή έχει ασκήσει ένδικο μέσο.

Ποινικές δίκες: αποχή μόνο από φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών). Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα!

Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στον πρώτο βαθμό στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έχει ασκήσει ένδικο μέσο.

Δίκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του ΕΟΠΥΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ είναι ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων.

Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.

Με δυο λόγια:

◈ Θα απέχουν οι δικηγόροι από τις κατά τεκμήριο μεγάλες δικαστικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια από τις οποίες το κράτος αναμένει πολύτιμα έσοδα.

◈ Θα απέχουν από ποινικές υποθέσεις με φορολογικό, τελωνειακό κ.λπ. αντικείμενο, με συνέπεια να «ευνοούνται» μεγάλοι φοροφυγάδες, καταχραστές, δανειολήπτες μεγάλων ποσών κ.λπ. Ακόμα, επιχειρηματίες που πήραν «θαλασσοδάνεια» και τα χρησιμοποίησαν για ιδιωτικό όφελος και λοιποί υπόδικοι θα παραμένουν στο απυρόβλητο για όσο διάστημα απέχουν οι δικηγόροι από παρόμοιες υποθέσεις.

◈ Θα απέχουν από υποθέσεις που επισύρουν διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις με πάγωμα της αντίστοιχης διοικητικής πράξης.

◈ Δεν θα συμμετέχουν σε υποθέσεις που αφορούν εισπράξεις του Δημοσίου μέσω ΚΕΔΕ και θα μπλοκάρουν πλειστηριασμούς. Για παράδειγμα, δεν θα δικάζονται εργοδότες που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Το ίδιο θα γίνεται με ιδιοκτήτες κτιρίων που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, ακόμα κι αν σε αυτά έχουν δικαιώματα και απολυμένοι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

◈ Θα μπλοκάρουν ακόμα δίκες που ξεκινούν με αγωγές τους οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει εδώ είναι ποιος στ’ αλήθεια τιμωρείται και ποιος απαλλάσσεται με μια τέτοια στοχευμένη αποχή;

«Καταστροφική για τον κλάδο η πολύμηνη απεργία»

Λάβαμε από την «Ομάδα δικηγόρων του Πειραιά» ένα κείμενο που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση του συγκεκριμένου Συλλόγου και το οποίο μας ζήτησαν να δημοσιευτεί.

Σημειώνουμε ότι οι δικηγόροι της ομάδας αυτής, όπως και μεγάλος αριθμός δικηγόρων, επιμένουν ότι η πολύμηνη αποχή είναι καταστροφική για την πλειονότητα των δικηγόρων, ενώ η εφαρμογή της απόφασης που περιέχεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και προβλέπει απόδοση ΦΠΑ από έσοδα 25.000 ευρώ και πάνω θα συντελούσε σε μια καλύτερη ισοκατανομή των υποθέσεων, θα έδινε ένα κίνητρο για να μην προσφεύγουν οι πολίτες μόνο στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Οι διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων δεν μοιάζει ωστόσο να το συμμερίζονται αυτό.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:

◼ Εγινε πια φανερό ότι η αποχή δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων.

◼ Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ν. 4387/2016, για εισοδήματα μέχρι και 15.000 ευρώ ετησίως όχι μόνο δεν προκύπτει επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων, σε σχέση με εκείνες που ισχύουν σήμερα, αλλά αντιθέτως εισάγεται μείωση, ύψους 490 ευρώ.

◼ Ως προς τον φόρο εισοδήματος, με τη μείωση του συντελεστή από το 26% στο 22% μέχρι τις 20.000 ευρώ, για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ ετησίως (προ φόρων) εισάγεται μείωση ύψους 574 ευρώ.

◼ Οπως είναι γνωστό, τα ετήσια εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του 85% των δικηγόρων είναι κάτω των 15.000 ευρώ, άρα η συνέχιση της αποχής σκοπό έχει αφενός την προάσπιση των συμφερόντων εκείνων που έχουν μεγάλα εισοδήματα και πλήττονται (εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ) και αφετέρου τον κοινωνικό δαρβινισμό, τον εξαναγκασμό δηλαδή σε έξοδο από το επάγγελμα των δικηγόρων εκείνων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά επί μήνες χωρίς να εργάζονται. Στη δικηγορία θα παραμείνουν τελικά ο δικηγόρος-εργοδότης και ο δικηγόρος-υπάλληλος.

◼ Σημειώνουμε ότι α) ο πρόεδρος του ΔΣΑ κάνει λόγο μόνο για ανταποδοτικότητα, ενώ αρνείται ευθέως την αρχή της αναλογικότητας, τη σύνδεση δηλαδή των εισφορών με το εισόδημα.

Ετσι όμως παραμένει άθικτο το απαράδεκτο προνόμιο που έχει σήμερα ο δικηγόρος των 500.000 ευρώ ετησίως να πληρώνει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει και ο δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ.

Kαι β) ενώ ο ΔΣΑ διαθέτει από μήνες τώρα δική του αναλογιστική μελέτη, δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με ποια κριτήρια χορηγούνται άδειες στους δικηγόρους;
Μια σοβαρή καταγγελία έκανε χθες στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Β.Φ. Η καταγγελία της αφορά τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους στη διάρκεια της πολύμηνης αποχής. Η...
Με ποια κριτήρια χορηγούνται άδειες στους δικηγόρους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 €
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα πως είναι αντίθετες με το Σύνταγμα διατάξεις του νόμου Στουρνάρα (4092/2012) που καθόριζαν σε χαμηλά επίπεδα τις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη σε συγγενείς θυμάτων...
Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 €
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Θέμις... στον πάγο λόγω απεργίας
Με την ευκαιρία της αρχής του τέλους για την απεργία των δικηγόρων, σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις για άλλες μορφές κινητοποιήσεων, έχει σημασία να δούμε τη σιωπηλή αυτή πολύμηνη αποχή που ξεκίνησε...
Η Θέμις... στον πάγο λόγω απεργίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχή μέχρι το... Eurogroup
Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας έως και τις 24 Μαΐου, «ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σήμερα». Στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται -μεταξύ...
Αποχή μέχρι το... Eurogroup
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μη νόμιμη η αποχή των δικηγόρων»
«Η αποχή από τα καθήκοντά μας μου δημιουργεί οικονομική βλάβη και προβλήματα, καθώς δεν μπορώ να εργαστώ για να έχω πόρους, δεν έχω εισοδήματα από άλλες πηγές, ενώ έχω δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά». Αυτό...
«Μη νόμιμη η αποχή των δικηγόρων»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχή διαρκείας... από τα πάνω
Ηχηρές παρεμβάσεις από κορυφαίους παράγοντες της Δικαιοσύνης ήρθαν να προστεθούν σε πολλές «απορίες» που έχει δημιουργήσει η μεγάλη απεργία των δικηγόρων. Μετά την επικείμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά, ο υπουργός...
Αποχή διαρκείας... από τα πάνω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας