• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.2°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%

Online δίκες, αντί για μεταγωγές

 • A-
 • A+

Συχνά οι Αρχές τρέμουν κατά τις μεταγωγές κρατουμένων αναλογιζόμενες τους πιθανούς κινδύνους και τις τυχόν... παρενέργειες της μετακίνησης από τη φυλακή όπου κρατούνται προς άλλα σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά στις έδρες των δικαστηρίων όπου δικάζονται.

Συνήθως, οι ανησυχίες αυτές αφορούν κρατούμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για απόδραση, καθώς φιλοξενούνται σε φυλακές που τις χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τα δικαστήρια που καλούνται να τους δικάσουν, ενώ το «σενάριο» μεταφοράς τους συνοδεύεται και από επιπλέον δαπανηρές ενέργειες, μια και λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Για να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου ο κρατούμενος, για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα βρίσκεται στον δρόμο, ώστε να μεταφέρεται από τη φυλακή που κρατείται σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα και τούμπαλιν.

Παράλληλα, στη δύσκολη εποχή της λιτότητας, δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ για την αναγκαστική μετακίνηση των κρατουμένων χρησιμοποιούνται -εκτός των άλλων- παλαιά και μη ασφαλή λεωφορεία, που τους μεταφέρουν από τις φυλακές στα κτίρια των υπηρεσιών μεταγωγών, όπου σε άθλιες συνθήκες αναμένουν την ημέρα της δίκης.

«Ολική ανατροπή»

Ετσι, πρόταση-λύση για online σύνδεση του κρατούμενου μέσω οθόνης από ειδικό χώρο της φυλακής όπου κρατείται με την αίθουσα του ακροατηρίου όπου διεξάγεται η δίκη του κατέθεσε χθες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου η δικηγόρος Αθηνών, Ιωάννα Λαχανά, προκειμένου, όπως λέει, «να μπει φραγμός στις μεταγωγές και κατά συνέπεια να σταματήσει μια τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού (των αστυνομικών των υπηρεσιών μεταγωγών), οχημάτων, αλλά και χρημάτων, και με κίνδυνο αποδράσεων, συμπλοκών, ατυχημάτων κ.λπ...».

«Η πρότασή μου αφορά ολική ανατροπή της αναποτελεσματικής, απαρχαιωμένης, και με μεγάλο οικονομικό και, όχι μόνο, κόστος μεθόδου. Συγκεκριμένα, προτείνεται η διεξαγωγή της δίκης για κατηγορούμενους-κρατούμενους μέσω βίντεο. Η αίθουσα δηλαδή του δικαστηρίου στην οποία θα διεξάγεται η δίκη θα συνδέεται online με ειδική αίθουσα των φυλακών απ’ όπου ο κρατούμενος-κατηγορούμενος θα παρακολουθεί online τη διεξαγωγή της δίκης, θα δέχεται και θα υποβάλλει ερωτήσεις. Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον χωρίς προβλήματα την υλοποίηση της πρότασης αυτής», σημειώνει η ποινικολόγος και προσθέτει:

«Πρόκειται για μέθοδο η οποία προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, διασφαλίζει την ομαλή και διεξοδική διεξαγωγή της δίκης και επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες αυτής την πλήρη και ανεμπόδιστη εκτέλεση των δικαιωμάτων και καθηκόντων τους. Παράλληλα, το Δημόσιο εξοικονομεί μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και δημόσια δύναμη. Είναι πλέον από βέβαιο ότι η πρακτική αυτή αργά ή γρήγορα θα τύχει εφαρμογής, όσο πιο γρήγορα όμως τόσο το καλύτερο για όλους και βέβαια για το δημόσιο συμφέρον».

Τα «κακώς κείμενα»

Η ίδια θεωρεί ότι «καθήκον του δικηγόρου δεν είναι να “τρέχει ασθμαίνων” από αίθουσα σε αίθουσα δικαστηρίου για να προλάβει τις υποθέσεις που χειρίζεται. Εχει ευρύτερο ρόλο και πρέπει να συνδράμει στην απόδοση του Δικαίου και κυρίως στο να διορθωθούν τα “κακώς κείμενα” που φαίνεται να είναι ατελείωτα στον τόπο μας», σημειώνει και προσθέτει:

«Ως δικηγόρος έχω γίνει μάρτυρας τόσο των συνθηκών μεταφοράς όσο και κράτησης των κρατουμένων στους χώρους των υπηρεσιών μεταγωγών. Εχω πραγματικά αγανακτήσει. Αποτελούν στίγμα για τον νομικό μας πολιτισμό όλα αυτά όταν η τεχνολογία καλπάζει. Τι πιο απλό από τη σύνδεση online μιας αίθουσας των φυλακών με την αίθουσα όπου εκδικάζεται η υπόθεση του κρατουμένου;

»Με τον τρόπο αυτό και ο κρατούμενος θα έχει άμεση επαφή με τη δίκη και οι παράγοντες της δίκης θα μπορούν να του απευθύνουν ερωτήσεις και το αντίστροφο. Ούτε ταλαιπωρία, ούτε σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού, ούτε έξοδα, ούτε κίνδυνος για κανέναν. Θα αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών, ενώ και τα κονδύλια που διατίθενται για τις μεταγωγές θα μπορούν να καλύψουν άλλες πιο ουσιώδεις ανάγκες της Αστυνομίας, με άμεση ωφέλεια και των πολιτών. Είναι απλό, απλούστατο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα
Ξεκίνησε σήμερα και διεκόπη για τις 28 Ιανουαρίου, η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική.
Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Κουμανταρέα
Πρωτόδικα, για τη δολοφονία του συγγραφέα είχαν καταδικασθεί σε ισόβια δυο Ρουμάνοι, ηλικίας 30 και 33 ετών σήμερα, στους οποίους δεν είχε αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Κουμανταρέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με κλάματα ο οδηγός ταξί κατηγόρησε τον ηθοποιό για βιασμό
«Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου είναι πως ο κατηγορούμενος ήταν πάνω στο στήθος μου, μου τα είχε ξεκούμπωτα όλα, και το παντελόνι, και μου τσιμπούσε τη ρώγα αισθησιακά» περιέγραψε στην κατάθεσή του ο...
Με κλάματα ο οδηγός ταξί κατηγόρησε τον ηθοποιό για βιασμό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ακροατήριο η υπόθεση «perouka gate» για πλαστογραφία
Τον δρόμο για το ακροατήριο πήρε η υπόθεση με πρωταγωνιστές δυο δημοσιογράφους μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού
Στο ακροατήριο η υπόθεση «perouka gate» για πλαστογραφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας