• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.3°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 16.0°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 18.4°C
  6 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 17.6°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.5°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.4°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.1°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  91%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το «δημόσιο συμφέρον» έδεσε και στις μαρίνες

 • A-
 • A+

Συνταγματική και νόμιμη είναι τελικά η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και η μεταβίβαση σε τρίτους των μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής της χώρας, καθώς εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό αποφάσισε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με 28 αποφάσεις της (υπ' αριθμ. 1129 έως 1156/2016), κρίνοντας ότι σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, οι επίμαχες παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».

Επιτρεπτή η μεταβίβαση

Η απόφαση αφορά τα 46 από τα 900 μικρά τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα οποία δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς και δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένους τουριστικούς λιμένες που μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports).

Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που πρόβαλαν στις προσφυγές τους δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τους δικαστές της Ολομέλειας, η εν λόγω απόφαση της διυπουργικής επιτροπής του 2012 είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία».

Ποιοι προσέφυγαν

Τις προσφυγές κατέθεσαν στο ΣτΕ:

► οι ΔήμοιΓλυφάδας, Σκύρου, Σκιάθου, Πόρου, Μυκόνου, Επιδαύρου, Ζακύνθου και Ρεθύμνου

► τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία: Πύργου για τον λιμένα Κατακόλου, Νότιας Δωδεκανήσου για τον λιμένα Μανδρακίου, Ρόδου και Νότιας Δωδεκανήσου για τους λιμένες Ρόδου και Υδρας, αλλά και

► κάτοικοι: Αλίμου, Γλυφάδας, Μυκόνου, Υδρας, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Σούδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιτέας και Κατακόλου.

Επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης και η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω, η οποία έχει μισθώσει από τον Δήμο Κω από το 1999 και για 40 χρόνια τον λιμένα της Κω (ο Δήμος Κω συμμετέχει κατά 90% στο κεφάλαιο της εταιρείας).

Τα... απόνερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, έχει στην αρμοδιότητά του δέκα λιμάνια σημαντικών πόλεων (Πάτρα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.), για τα οποία δεν έχει εκπονήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης.

Διαχειρίζεται επίσης τρεις μαρίνες (Αλίμου, Πύλου και Χίου) και προωθεί κατά προτεραιότητα τις διαγωνιστικές διαδικασίες, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τουρισμό κρουαζιέρας.

Ειδικά τα λιμάνια Πύργου και Κατακόλου θεωρούνται μεγάλης σημασίας στον περίπλου της Αδριατικής και το υπουργείο Υποδομών κατά προτεραιότητα προωθεί να εντάξει στο πακέτο Γιούνκερ τη σιδηροδρομική σύνδεσή τους με την Αρχαία Ολυμπία και την ενδοχώρα της δυτικής Πελοποννήσου.

Η απόφαση του ΣτΕ όμως έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα ενταχθεί και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά ο καινούργιος ρόλος του και κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία που θα παραμείνουν στη διαχείρισή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν φορείς και επιβάτες που ζητούν την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες. Ανάμεσα στους...
Προσφυγή στο ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάχη αύριο στο ΣτΕ για την επέκταση του ΟΛΠ
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συζήτηση στο ΣτΕ για το ζήτημα της σύμβασης της επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά, απερρίφθη αίτηση του ΟΛΠ για αναστολή απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών...
Μάχη αύριο στο ΣτΕ για την επέκταση του ΟΛΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τυπικούς λόγους
Ως εκπρόθεσμες απέρριψε το ΣτΕ τις προσφυγές των φορέων του Πειραιά και Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ΟΛΘ. Οι δικαστές ανέφεραν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ...
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τυπικούς λόγους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντισυνταγματική η πώληση του 50% ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ).
Αντισυνταγματική η πώληση του 50% ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το λιμάνι μεγαλώνει προς την Πειραϊκή ακτή
Χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας ανέτρεψε πρότερη της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και έκρινε ότι ο ΟΛΠ δεν δεσμεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες στον τομέα των διαγωνισμών-προμηθειών.
Το λιμάνι μεγαλώνει προς την Πειραϊκή ακτή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πράσινο φως για απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία ανάβει το ΣτΕ
Το πράσινο φως ανάβει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα και την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και...
Πράσινο φως για απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία ανάβει το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας