• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  77%

«Θέλω όλοι μας να πούμε ό,τι κάναμε» είπε ο Μ. Γιαννουσάκης, ο μοναδικός έως σήμερα κατηγορούμενος που δήλωσε ότι γνώριζε για τα ναρκωτικά

«Να πω ονόματα για να κινδυνεύω περισσότερο;»

 • A-
 • A+

Σημαντικά κομμάτια του παζλ της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» φάνηκε να μπαίνουν χθες στη θέση τους κατά τη δεύτερη μέρα της απολογίας του κατηγορούμενου Μάκη Γιαννουσάκη.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική στάση της έδρας και από τις έντονες αντιδράσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ειδικά απέναντι στην εισαγγελέα Μ. Τρούπη.

Η τελευταία, δείχνοντας πλήρη γνώση του συνόλου των δικογραφιών, μπήκε στην ουσία και με διεξοδικές ερωτήσεις συνδυασμένες με το υλικό της προανάκρισης αναζήτησε στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην υπόθεση και κυρίως την αθέατη πλευρά αυτής της δίκης, τις πηγές χρηματοδότησης του φορτίου.

«Θέλω όλοι μας να πούμε ό,τι κάναμε» ξεκίνησε λέγοντας ο Μ. Γιαννουσάκης, ο μοναδικός έως σήμερα κατηγορούμενος που δήλωσε ότι γνώριζε για τα ναρκωτικά αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επιχείρηση.

«Υπάρχουν χρηματοδότες για αυτή τη δουλειά και δεν είναι κανένας από όσους είναι κατηγορούμενοι. Εγώ έκανα τα ελάχιστα. Είχαν τον τρόπο να επιβάλουν τη συμμετοχή μου σε όλο αυτό. Σας λέω ότι λεφτά δεν πήρα, όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Τα βάζω με όλους και με όλα. Ηδη κινδυνεύω, θέλετε να πω και ονόματα για να κινδυνεύω περισσότερο;» είπε ο M. Γιαννουσάκης, χωρίς να ερωτηθεί αρχικά από την πρόεδρο Ι. Δούκα σε ποιους αναφέρεται.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας επισήμανε αντιφάσεις του κατηγορούμενου σε σχέση με την προανάκριση, όπου είχε δηλώσει άγνοια για την ηρωίνη, και τον ρώτησε συγκεκριμένα με ποιους «όλους» τα βάζει.

«Με τον Γ. Μπουρδούβαλη, την εταιρεία του και τους χρηματοδότες. Δεν μπορώ να πω ονόματα εδώ, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Επρεπε για να πιστέψουν οι άνθρωποι που ήταν από πίσω ότι δεν θα μιλήσω» απάντησε ο Γιαννουσάκης.

Στην επισήμανση της εισαγγελέως ότι δεν θέλει να κατονομάσει πρόσωπα, άναψαν τα αίματα, καθώς επενέβη ο συνήγορος του Α. Κοτσώνη, Γ. Ηρειώτης, φωνάζοντας «μα καλά, δεν ξέρετε ότι ο Γιαννουσάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, τα έχει πει».

Τις εκρήξεις Τ. Μιχαλόλια - Γ. Ηρειώτη ακολούθησε σχόλιο της Μ. Τρούπη ότι «πρώτη φορά στα 25 χρόνια στο δικαστικό σώμα κάποιοι δικηγόροι διακόπτουν τον εισαγγελέα υποδεικνύοντας τη δουλειά του».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο κατηγορούμενος για την εταιρεία Arab Waves που ίδρυσε ο Α. Κοτσώνης στα Εμιράτα.

Του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί η φωτοτυπία του διαβατηρίου Κοτσώνη έφτασε στο δικό του γραφείο στο Ντουμπάι στις 11/6, λίγες μόλις μέρες αφότου το «Noor One» φτάνει στην Ελευσίνα.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αυτό έγινε για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του λογαριασμού της εταιρείας Arab Waves προκειμένου να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

«Αν είχε σχέση με τη μεταφορά ναρκωτικών η συγκεκριμένη εταιρεία, η διαδικασία θα έπρεπε να είχε γίνει 15 μέρες πριν ώστε να ήταν ήδη έτοιμη η εταιρεία». Επιβεβαίωσε πως η Arab Waves είχε συσταθεί για να μεταφέρονται μεγάλα ποσά χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα χωρίς πρόβλημα.

Σε παρέμβασή του ο Α. Κοτσώνης υπογράμμισε: «Ηταν μια εταιρεία για να κόβω τιμολόγια, όπως έχουν όλες οι εταιρείες. Εγώ για να πάρω βίζα πρέπει να περάσω γιατρούς, ούτε αυτό δεν είχε γίνει. Χρειάζονταν δύο μήνες, όχι 15 μέρες».

Στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως για το ποιος πλήρωνε τις διαμονές τού έχοντος σοβαρά οικονομικά προβλήματα Α. Κοτσώνη σε ακριβά ξενοδοχεία στο Ντουμπάι (κόστους 500-2.000 ευρώ τη βραδιά), ο Μ. Γιαννουσάκης απάντησε: «Πλήρωναν αυτοί με τους οποίους συνεργαζόταν. Με καράβια, εφοπλιστές. Κάποιος κάλυπτε τα έξοδά του. Να ρωτήσετε τον ίδιο». Στο σημείο αυτό και πάλι αντέδρασαν έντονα οι συνήγοροι του Κοτσώνη.

Οι πλαστικές σακούλες

Για την ηρωίνη που βρέθηκε στη βίλα του στη Φιλοθέη, όπου διέμενε η πρώην σύζυγός του, ο Μ. Γιαννουσάκης δήλωσε άγνοια για την αποθήκευση των ναρκωτικών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κλειδιά ούτε τον κωδικό για να μπαίνει μέσα.

Αντίθετα, όπως είπε, εκεί είχε πρόσβαση ο κατηγορούμενος και έμπιστός του Σ. Λάγιος. Αναφερόμενη σε κατάθεση του πληρώματος, η εισαγγελέας ρώτησε αν ο Μ. Γιαννουσάκης μετέφερε στο πλοίο στην Ελευσίνα μαύρες πλαστικές σακούλες που περιείχαν τα σακ βουαγιάζ όπου τοποθετήθηκαν τα ναρκωτικά για να «εκφορτωθούν».

Γιανν.: «Πήρα τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ για να βγάλουμε τα σκουπίδια από το πλοίο, καθώς είχε υψηλό κόστος η αντιρρυπαντική εταιρεία».

Εισ.: «Και γιατί δεν περιμένατε το πλήρωμα αφού πάρει άδεια εξόδου να κατεβάσει και τα σκουπίδια; Στην ανακρίτρια είπατε ότι ο Λάγιος επέμενε να βγάλετε έξω τα σκουπίδια».

Γιανν.: «Με τα σκουπίδια ασχολήθηκα, όχι με τα ναρκωτικά».

Εισ.: «Καλά, εσείς, ένας εφοπλιστής, ασχολείστε με τέτοιες ενέργειες;»

Γιανν.: «Υπάρχουν και τέτοιοι εφοπλιστές, που τρώνε με το πλήρωμα και βγάζουν έξω τα σκουπίδια».

Οπως έγινε γνωστό από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου, λόγω των πολλών αναγκαίων επισκευών του πλοίου αλλά και της μικρής χωρητικότητάς του, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 5 ταξίδια στη Λιβύη για να μεταφερθούν 2.500 τόνοι πετρελαίου.

«Αυτό θα έκανε την ενδεχομένη ναύλωση ασύμφορη» παρατήρησε η εισαγγελέας. Με τις ερωτήσεις της η ίδια θέλησε να διερευνήσει τη βασιμότητα των ισχυρισμών κάποιων κατηγορούμενων για τη δουλειά στη Λιβύη. Από τις απαντήσεις Γιαννουσάκη προέκυψε ότι, πέρα από το ασύμφορο του σχεδίου, δεν είχαν γίνει και οι απαραίτητες προεργασίες για την υλοποίησή του.

«Τελικά ο Κοτσώνης ή η εταιρεία του έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη χρηματοδότηση των ναρκωτικών;» ρώτησε ο συνήγορος του Κοτσώνη στο τέλος της διαδικασίας (η οποία χαρακτηρίστηκε από τις ασυνήθιστες διακοπές των δικηγόρων που έκαναν απευθείας ερωτήσεις), με τον Γιαννουσάκη να απαντάει αρνητικά.

«Ναι, αλλά εσείς έχετε πει πως σας είπε ο Μπουρδούβαλης ότι συστήθηκε η εταιρεία για τα ναρκωτικά», σχολίασε η πρόεδρος. «Δεν μου είπε όμως ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης» απάντησε ο κατηγορούμενος. Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»
Αρχίζουν και «κελαηδάνε» οι κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το καράβι «Noor One». Ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκαν 557 κιλά ηρωίνης, «έδωσε»...
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια
Ισόβια κάθειρξη σε πέντε από τους συνολικά 33 κατηγορούμενους και φυλάκιση από 8 έως 18 χρόνια σε άλλους οκτώ (οι τέσσερις έμειναν ελεύθεροι με αναστολή) για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One» επέβαλε χθες...
Δικαιοσύνη ώς τα μπούνια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φόβος πάνω από το πλοίο
Επιβαρυντικές για τον Γιώργο Μπουρδούβαλη ήταν οι απολογίες δύο εκ των Ινδών κατηγορούμενων στη χθεσινή, προτελευταία για τη φετινή χρονιά εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του...
Φόβος πάνω από το πλοίο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από την ηρωίνη... στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Απορριπτική ήταν η εισήγηση της εισαγγελέως στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αιμίλιου Κοτσώνη στη δίκη τού «Noor One» να συσχετιστεί η συγκεκριμένη δικογραφία με την παράλληλη ανάκριση...
Από την ηρωίνη... στο λαθρεμπόριο καυσίμων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παίζουν τις... κουμπάρες
Για νόμιμη μεταφορά πετρελαίου μιλούν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του «Noor One». Κανείς δεν κάνει λόγο για ναρκωτικά, ενώ συμφωνούν στις καταθέσεις τους ότι συνδετικός κρίκος όλων ήταν...
Παίζουν τις... κουμπάρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας