• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα (τελευταίος στη σειρά, με γένια και καπέλο)

Πρόταση για ισόβια σε μια δίκη-παρωδία

 • A-
 • A+

Η εισαγγελική πρόταση των «ισοβίων» ήταν η επόμενη πράξη του δράματος που εξελίσσεται στο δικαστήριο του Μπουρούντι σε βάρος του Ελληνα υπηκόου Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, μετά την άρνησή του να αιματοκυλήσει, ως αξιωματικός της αστυνομίας, τις διαδηλώσεις στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής.

Η πρώτη πράξη ξεκίνησε με τη σύλληψη του Σπύρου στις 27 Ιουνίου με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος και συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό του από τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του.

Με λίγα λόγια δεν του επετράπη να γνωρίζει τα στοιχεία με βάση τα οποία κατηγορείται, με αποτέλεσμα να μην του δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Γεγονός που ενισχύθηκε από τις συνθήκες της κράτησής του σε φυλακές-γκέτο και την ελλιπή επικοινωνία με τον δικηγόρο του.

Κι έπειτα ήρθε η απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος αναβολής που υπέβαλαν οι συνήγοροι των πάνω από 25 κατηγορουμένων που βαρύνονται αυτή τη στιγμή με την ίδια κατηγορία.

Οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για την απόρριψη του αιτήματός τους, καθώς η αναβολή θα τους έδινε παραπάνω χρόνο για να προετοιμάσουν τη υπεράσπιση των εντολέων τους, και τότε το δικαστήριο προχώρησε στην επόμενη πράξη.

Απέβαλε τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφαιρώντας πλέον από τους κατηγορουμένους ακόμα και το δικαίωμα της επιλογής συνηγόρου!

Μάλιστα ένας δικηγόρος που επέμεινε στη διαμαρτυρία βρέθηκε τελικά και ο ίδιος κατηγορούμενος πλάι στον εντολέα του, με την ίδια κατηγορία, αυτήν της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος!

Πρόκειται βέβαια για μια δίκη «λαιμητόμο» όπου έχει καταστρατηγηθεί κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα των κατηγορουμένων.

Σ’ αυτή τη δίκη λοιπόν το δικαστήριο όρισε νέους δικηγόρους της δικής του επιλογής για τους κατηγορουμένους και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον Σπύρο δόθηκαν μόλις 30 λεπτά προκειμένου να επικοινωνήσει με τον καινούργιο του συνήγορο και να προετοιμαστούν για τη διαδικασία.

Κατά την απολογία του ο Σπύρος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ως αβάσιμες και εκδικητικές, τονίζοντας ότι η κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος αφορά ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τη σύλληψή του (13/5/2015), ενώ ο ίδιος δεν βρισκόταν καν στη χώρα εκείνη την ημέρα, αλλά σε επίσημη αποστολή της αστυνομίας του Μπουρούντι στο εξωτερικό.

Επισήμανε ακόμη ότι ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του ήταν η άρνησή του στις εντολές των ανωτέρων του να ανοίξει πυρ κατά των άοπλων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και κατήγγειλε εκ νέου ότι ο ίδιος ως κρατούμενος υπέστη βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογίας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Αλέξη Αναγνωστάκη, δικηγόρο του Σπ. Χαγκαμπιμάνα στην Ευρώπη, ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να διατάξει έρευνα για την καταγγελία των βασανιστηρίων είναι ο ίδιος που τώρα πρότεινε για τον Σπύρο την ποινή των ισοβίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα έφτασε με υποτροφία στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια, όπου και τελείωσε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη συνέχεια μπήκε στη Νομική Αθηνών.

Παράλληλα εργαζόταν ως υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ, ενώ από τη χώρα μας έφυγε το 2005 και αφού συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου μπήκε στο σώμα της αστυνομίας.

Η παρέμβαση του ΟΗΕ

Τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση είναι η παρέμβαση της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις (UN Working Group on Arbitrary Detention), που εδρεύει στη Γενεύη.

Επειτα από προσφυγή των διεθνών δικηγόρων του Σπ. Χαγκαμπιμάνα, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, ζήτησε πριν από λίγες μέρες από τις αρχές του Μπουρούντι να απαντήσουν εντός 60 ημερών στις αιτιάσεις για την παράνομη κράτηση και τα βασανιστήρια σε βάρος του Σπύρου.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει βέβαια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα, καλώντας την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε στη Φ. Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ποια θα είναι άραγε η τελευταία πράξη του δράματος;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ψήφισμα για την τύχη του Σπύρου
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί απ’ την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Σπύρου-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Ελληνα υπήκοου και αξιωματικού της αστυνομίας του Μπουρούντι, που...
Ψήφισμα για την τύχη του Σπύρου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και δαρμένοι και καταδικασμένοι
Αθωώθηκαν οι τέσσερις από τους επτά διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 15 Ιουλίου στο Σύνταγμα. Το δικαστήριο απάλλαξε μεν την πλειονότητα των κατηγορουμένων από...
Και δαρμένοι και καταδικασμένοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οκτώ μήνες φυλακή εξαιτίας του «μαλόξ»
Η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού νομιμοποιήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής καθώς το δικαστήριο καταδίκασε κάτοικο της περιοχής που συνελήφθη επειδή είχε ρίξει στο...
Οκτώ μήνες φυλακή εξαιτίας του «μαλόξ»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο οι δύο γυναίκες για φθορές σε εκθέματα μουσείων
Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι γυναίκες που έριξαν υγρό σε εκθέματα δύο μουσείων. Η έδρα ανέβαλε τη δίκη, προκειμένου να προσκομιστεί η έκθεση από το Γενικό Χημείο του κράτους. Ποινική δίωξη για...
Στο εδώλιο οι δύο γυναίκες για φθορές σε εκθέματα μουσείων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα βασανιστήρια δεν κάνουν διακρίσεις...
Συγκλονίζει η καταγγελία αλλά κυρίως τα πειστήρια για τα βασανιστήρια που υπέστη στο Τμήμα Ασφαλείας της Πάτρας πολίτης που δεν ανήκει σε ευάλωτες κατηγορίες αλλά σε οικογένεια της οποίας δύο μέλη υπηρετούν...
Στα βασανιστήρια δεν κάνουν διακρίσεις...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αυθαιρεσία (της εξουσίας) στο εδώλιο
«Είμαι 28 ετών. Πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκα σε τρία χρόνια χωρίς αναστολή με μόνα στοιχεία τις αντικρουόμενες μαρτυρίες των Δελτάδων». Ο Γιώργος Μ. είναι ένας από τους διαδηλωτές που συνέλαβε η...
Η αυθαιρεσία (της εξουσίας) στο εδώλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας