Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο σκαμνί και ένας... στρατηγός

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης εισηγείται την παραπομπή σε δίκη του «στρατηγού» Θόδωρου Τσουκάτου για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία

Στο σκαμνί και ένας... στρατηγός

  • A-
  • A+

Ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου η προερχόμενη από τα μαύρα ταμεία της Siemens μίζα του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων να καταλήξει σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, φέρεται να έπαιξε -κατά τον εισαγγελέα- ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος.

Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης εισηγείται την παραπομπή σε δίκη του «στρατηγού» Θόδωρου Τσουκάτου για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, αδίκημα το οποίο επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Στους 64 κατηγορούμενους περιλαμβάνονται τα μεγάλα ονόματα της Siemens Hellas, οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, αλλά και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, στον οποίο αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος», πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ, όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης και ο Αθανάσιος Γρεβενίτης.

Το όνομα του Τσουκάτου φιγουράρει στην παραπεμπτική πρόταση των 2.368 σελίδων, στην οποία ο εισαγγελικός λειτουργός δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό του ότι το 1.000.000 γερμανικά μάρκα αφορούσε οικονομική ενίσχυση της εταιρείας Siemens προς το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Κατά τον εισαγγελέα, ο Τσουκάτος γίνεται δίαυλος προκειμένου τα χρήματα που προέρχονται από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας και να διασφαλιστεί η αμαρτωλή σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Ο εισαγγελέας αναλύει διεξοδικά τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» μέσα από δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως «όχημα» για να δωροδοκηθούν από τον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη (η δικογραφία σε ό,τι τον αφορά έχει διαχωριστεί και δικάζεται εδώ και έναν χρόνο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), μέχρι στελέχη και υπάλληλοι του ΟΤΕ. Ο κ. Μπρης επισημαίνει πως είχε διαμορφωθεί μια «υποδομή με τη χρήση διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι ετηρούντο σε διάφορες χώρες και μάλιστα εκτός Γερμανίας». Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εταιρείες από πρόσωπα φίλα προσκείμενα στον Μιχάλη Χριστοφοράκο είτε απευθείας είτε μέσω πληρωμής εικονικών τιμολογίων δήθεν παροχής υπηρεσιών συμβούλων προς τη γερμανική εταιρεία Siemens.

Τα δύο εμβάσματα

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, τα δύο εμβάσματα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ διακινήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1998 από λογαριασμό στην Αυστρία και κατέληξαν σε λογαριασμό στην Ολλανδία, με δικαιούχο τον επίσης κατηγορούμενο επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη έδωσε στον Μιχάλη Χριστοφοράκο ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος με τη σειρά του τα πήρε από τον στενό του φίλο Στέλιο Βίο, «με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές...». Το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον κατηγορούμενο Γεώργιο Γενναίο, που «απασχολείτο από το έτος 1997 ως προσωπικό γενικών καθηκόντων στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ» στη Χαρ. Τρικούπη.

Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και, σύμφωνα με την πρόταση, «παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο... και τελικά κατέληξαν... σε στελέχη–υπαλλήλους της ΟΤΕ Α.Ε.».

Κεντρικό ρόλο

Εκτός του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Χρήστου Καραβέλα, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση ο κ. Μπρης αποδίδει και στο πρώην στέλεχος της Siemens, Πρόδρομο Μαυρίδη, για τον οποίο επισημαίνει πως, λειτουργώντας με βάση το «αντισταθμιστικό μοντέλο», δηλαδή εκμεταλλευόμενος τις προθέσεις τρίτων προσώπων για την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και ιδίως στην Ελβετία, με παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος, προέβη στη συγκέντρωση σημαντικών χρηματικών ποσών. Τα χρήματα αυτά εν συνεχεία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες υπαλλήλων και στελεχών του ΟΤΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρης ζητά την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των θυγατέρων του Καραβέλα (Φοίβη Καραβέλα, Χρυσάνθη-Βαλεντίνη Καραβέλα και Αλεξία Καραβέλα), καθώς δεν προέκυψε ότι γνώριζαν πως τα χρήματα τα χρησιμοποιούσε ο πατέρας τους για να δωροδοκήσει στελέχη και υπαλλήλους του ΟΤΕ.

Για ποιους ζητά εδώλιο

ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ στο Τριμελές Εφετείο (Κακουργημάτων) Αθηνών, προκειμένου να δικαστούν για τις κατωτέρω αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις οι:

Μιχαήλ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ, Χρήστος ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ, Ηλίας ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Εμμανουήλ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ, Πρόδρομος ΜΑΥΡΙΔΗΣ, Αλέξανδρος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, JUNG VOLKER, DR. KARL FRIEDRICH EDUARD PIERER VON ESCH, HEINZ-JOACHIM NEUBURGER, ROLAND KOCH, THOMAS GANSWINDT, HANS WALTER BERNSAU, JORG MICHAEL KUTSCHENREUTER, DR. RAINER NIEDL, REINHARD HERBERT SIEKACZEK, WOLFGANG PAUL WILHELM RUDOLPH, HEINZ WOLFGANG ERNST KEIL VON JAGEMANN, FRANZ JOSEPH RICHTER, LUDWIG ANTON HEINRICH JASPER, Γεώργιος ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ, Αθανάσιος ΓΡΕΒΕΝΙΤΗΣ, Παναγιώτης ΒΕΡΓΗΣ, Δημήτριος ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Σωτήριος ΤΖΟΥΜΑΣ, Κων/νος ΓΚΟΓΚΑΣ, Νικόλαος ΝΙΝΤΟΣ, Γεώργιος ΚΑΡΑΠΛΗΣ, Νικόλαος ΜΑΝΑΣΗΣ, Γεώργιος ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτριος ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτριος ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ, Γεώργιος ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, Παναγιώτης ΝΙΚΑΚΗΣ, BRIEDE MANFRED, Γεώργιος ΓΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Γεώργιος ΝΑΟΥΜ, Ευάγγελος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Σπυρίδων ΤΑΡΑΖΗΣ, Αλέξανδρος ΚΑΛΟΥΤΑΣ, Πολυξένη ΠΑΛΑΙΟΓΕΩΡΓΟΥ, Παντελεήμων ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, Παναγιώτα ΚΟΚΚΙΝΟΥ, Θεόδωρος ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ, Ηλίας ΠΙΤΑΟΥΛΗΣ, Γεώργιος ΓΕΝΝΑΙΟΣ, Φώτιος ΓΕΝΝΑΙΟΣ, Κων/νος ΒΟΣΣΟΣ, Θεόδωρος ΒΟΣΣΟΣ, Στυλιανός ΒΙΟΣ, Σοφία ΑΡΑΒΟΣΙΤΑ, Ευδοκία ΜΙΧΑ, Παναγιώτης ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, Βενετία ΤΕΡΖΑΚΗ, Παναγιώτης ΧΑΡΑΜΗΣ, Γεώργιος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Γεώργιος ΚΑΛΔΗΣ, Αλέξανδρος ΛΕΤΣΑΣ, Σάββας ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, Αθανάσιος ΡΑΜΜΟΣ, Βασίλειος ΤΥΡΟΓΑΛΑΣ, Εμμανουήλ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Φάνης ΛΥΓΙΝΟΣ, JEAN CLAUDE OSWALD, Μάρθα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ-ΚΑΡΑΒΕΛΑ.

Κόντρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΕΧΕΙ ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που χαρακτήρισε την υπόθεση της Siemens «ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής διαφθοράς των συγκυβερνώντων σήμερα κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και της ενεργού, μέχρι και σήμερα, διαπλοκής τους με εταιρείες-διαφθορείς». Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «Κασσάνδρες» του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για «θάψιμο» της υπόθεσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «υπονομευτή του κράτους δικαίου», ο οποίος έχει επενδύσει στη δημιουργία εντυπώσεων «περιμένοντας να αρχειοθετηθεί η υπόθεση». Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Στάθης Γιώτας, ο οποίος, σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση για τη Siemens, κάνει λόγο «για συγκάλυψη σε όλο της το μεγαλείο» και υποστηρίζει ότι «παραπέμπονται μόνο οι... κλητήρες».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κανονικά στο εδώλιο οι Γερμανοί κατηγορούμενοι
Δεν συντρέχει λόγος αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος, με το οποίο οδηγούνται στο εδώλιο 64 άτομα για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, έκρινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης,...
Κανονικά στο εδώλιο οι Γερμανοί κατηγορούμενοι
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποδέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού ζητά ο Φρουζής
Αναφορά που σχετίζεται με τη δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής.
Αποδέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού ζητά ο Φρουζής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
Μετά τις ευρωεκλογές θα δώσει τελικά εξηγήσεις ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του...
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερχονται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ
Την άσκηση ποινικής δίωξης για τα «θαλασσοδάνεια» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παρήγγειλε η οικονομική εισαγγελία, καθώς μεγάλο μέρος τους έχουν καταστεί...
Ερχονται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου
Επί δώδεκα ώρες χθες, ο πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου απολογούνταν ενώπιον των ανακριτικών αρχών για το βαρύτατο κατηγορητήριο που του αποδίδει παράνομες...
Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη
Την ενοχή, όπως και πρωτοδίκως, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη εισηγήθηκε ο εισαγγελέας για την κατηγορία του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» σχετικά με τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων που...
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας