• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.4°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.7°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%

Ασκήθηκαν νέες διώξεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ξηλώνεται το πουλόβερ από τις δουλειές του Λιακουνάκου

 • A-
 • A+

Αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη φέρνει και πάλι τον ήδη προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο ακόμα μία εισαγγελική διερεύνηση σύμβασης εξοπλιστικών προγραμμάτων, την οποία η έρευνα κατέδειξε ως επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που ερεύνησαν τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρεία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι 594 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετούν στο επίκεντρο κακουργηματικής δίωξης τον επιχειρηματία, ενώ η δικογραφία πήρε τον δρόμο για τη Βουλή προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών του τότε υπουργού Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Δίωξη για απιστία

Πιο συγκεκριμένα, για τη συγκεκριμένη σύμβαση, από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ολοι διώκονται για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορία για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην απιστία. Οι ποινές για τα αδικήματα αυτά φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ τις διώξεις άσκησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίοι χειρίστηκαν και την έρευνα κατόπιν παραγγελίας της πρώτης.

Ευρήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ζημία σε βάρος του Δημοσίου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα κατά την ανάλυση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς προέκυψε ότι:

■ Στη σύμβαση 22/2003 που φέρεται να υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατ. δολ. σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των αντισταθμιστικών ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατ. δολ. σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε, εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

■ Παράλληλα, τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» εκτελέστηκαν κατά τρόπο, ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατ. δολ., αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρείας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνά τους για τη σύμβαση κύριας προμήθειας των 12 ελικοπτέρων AH-64D Apache.

■ Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ήδη προφυλακισμένος και αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρεις ακόμα υποθέσεις αγοράς οπλικών συστημάτων (την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Ελληνικό Στρατό, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου ERIEYE).

Ενα sms και μια κατάθεση που «καίνε» τον επιχειρηματία

Την περασμένη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας («Πρώτο Θέμα») ένα sms που έστειλε στις 10 Ιουνίου 2014 ο προφυλακισμένος σήμερα Θωμάς Λιακουνάκος στον πρώην συνεργάτη και συγκατηγορούμενό του σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Βρετανό δικηγόρο, Πίτερ Κόλεριτζ, μόνιμο κάτοικο Μονακό.

Στο sms, που κατέθεσε ο ίδιος ο Κόλεριτζ στον εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του (η οποία περιλαμβάνει πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων εις βάρος του κ. Λιακουνάκου), ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας προσπαθεί να πείσει τον πρώην συνεργάτη του και διαχειριστή των επίμαχων εξωχώριων εταιρειών, μέσω των οποίων διακινήθηκαν μαύρο χρήμα και μίζες, να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, είτε αυτοβούλως είτε έπειτα από πρόσκληση του εισαγγελέα, και να κάνει χρήση των ευεργετημάτων που δίνει ο νόμος.

Στο sms o κ. Λιακουνάκος φέρεται να δίνει στον Κόλεριτζ τα στοιχεία του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού.

Αυτό που βεβαίως δεν υπάρχει στο γραπτό μήνυμα, αλλά το κατέθεσε ο Κόλεριτζ, είναι πως ο Λιακουνάκος τού είχε ζητήσει να καταθέσει πως δεν λειτουργούσε εξ ονόματος του κατηγορουμένου και προφυλακισμένου σήμερα επιχειρηματία, αλλά για λογαριασμό άλλου, τρίτου προσώπου, του εφοπλιστή Ιωάννη Τοπούζη.

Ομως ο Τοπούζης έχει εξαιρετικά βεβαρημένη υγεία, έχει υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κακοποιούς κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας στο σπίτι του και είναι κλινικά νεκρός.

Ο Τοπούζης δεν θα μπορούσε φυσικά να καταθέσει και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς όσων τον εμπλέκουν. Αυτό ήταν το πλαίσιο της «διευθέτησης» που ζητούσε ο Λιακουνάκος από τον Κόλεριτζ, ώστε να απεμπλακεί ο ίδιος από τις κατηγορίες και να μεταθέσει τις ευθύνες του σε έναν ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι ο κατηγορούμενος Λιακουνάκος προσπαθεί να εμφανιστεί πως έχει υπόγειες διασυνδέσεις με τον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση («θα κλείσει τους φακέλους») και μ’ αυτόν τον τρόπο να τον απαξιώσει και να τον κάνει αναξιόπιστο.

Τελικά, ο Κόλεριτζ κατέθεσε εις βάρος του Λιακουνάκου και ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις και δεν «έθαψε» την υπόθεση. Η δημοσιοποίηση του επίμαχου sms προκάλεσε την ταχύτατη, αν όχι ακαριαία, αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και δήλωσε πως «η ενδελεχής έρευνα που θα ακολουθήσει θα αποκαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το θέμα».

Πράγματι, πρέπει να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει συγκάλυψη. Να στηριχτούν οι έντιμοι εισαγγελείς που έστειλαν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη και όχι να τους ρίχνουν λάσπη οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να αποσείσουν οι ευθύνες τους. Να αποκαλυφθούν όσοι αποδομούν το κύρος της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αδιάφθορους. Και αυτή η έρευνα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
Την τακτική της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης εφάρμοζαν οι Ελληνες γιατροί προς όφελος της εταιρείας Novartis, αλλά και προς ίδιον όφελος, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα της εισαγγελίας κατά της...
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis
Νέα στοιχεία που συνηγορούν ότι υπήρχε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, όχι μόνο από τη Novartis αλλά και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες, αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Novartis: περιμένοντας στοιχεία από το εξωτερικό
Εν αναμονή των απαντήσεων επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει στο εξωτερικό βρίσκεται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενώ περιμένει και πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Υπόθεση Novartis: περιμένοντας στοιχεία από το εξωτερικό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας με την κατηγορία της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
Κατέθεσε χθες επί μακρόν και εφ’ όλης της ύλης, κατά τον δικηγόρο του, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση...
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σήμερα η κατάθεση της Ελ. Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis
Καταθέτει σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην έρευνα που διενεργείται με αφορμή τις δικές της καταγγελίες κατά του πρώην επόπτη της...
Σήμερα η κατάθεση της Ελ. Τουλουπάκη για το σκάνδαλο Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας