• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%

Διακοπή με το καλημέρα στη δίκη του σκανδάλου Siemens, που έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από μια δεκαετία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Χωράνε στο Εφετείο τα «μαύρα ταμεία»;

 • A-
 • A+

Η ακαταλληλότητα της δικαστικής αίθουσας, μέσα στην οποία καλείται το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας να εκδικάσει τη μεγάλη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, από τη μια, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία οι δικηγόροι που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο για να υπερασπιστούν δύο κατηγορούμενους, από την άλλη, οδήγησαν στη διακοπή της πολύκροτης δίκης για τις 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τους διερμηνείς, καθώς ο μεταφραστής της γερμανικής γλώσσας που είχε κλητευτεί στο δικαστήριο επικαλέστηκε «προσωπικό πρόβλημα» και ζήτησε τη διαγραφή του από τη λίστα των διερμηνέων, ενώ η διερμηνέας των γαλλικών που θα μεταφράζει στον εκ των κατηγορουμένων Ελβετό τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ ορίστηκε χθες από την έδρα για να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Μετ’ εμποδίων...

Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών, και με μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς, καθώς οι αποκαλύψεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, ξεμπροστιάζουν τον γερμανικό κολοσσό που φέρεται να «σπρώχνει» από τα «μαύρα ταμεία» της στη χώρα μας (για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ) προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Siemens, έφτασε με ρυθμούς χελώνας στο ακροατήριο, αλλά συνεχίζει να σκοντάφτει και σε εμπόδια επί της διαδικασίας.

Ωστόσο, τα προβλήματα απ’ ό,τι φαίνεται θα πολλαπλασιαστούν, αφού -σύμφωνα με παράγοντες της δίκης- δεν έχουν μεταφραστεί τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας στα γερμανικά, προκειμένου -όπως απαιτείται- να ενημερωθούν και οι 12 Γερμανοί κατηγορούμενοι (αρχικά ήταν 14, αλλά δύο απεβίωσαν), ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί πως η μη μετάφραση εγγράφων στη μητρική γλώσσα ενδέχεται να αποτελέσει λόγο αναίρεσης.

...και με πληρεξούσια

Από τη χθεσινή διαδικασία διαφάνηκε και η διάθεση της πλειονότητας των κατηγορουμένων (αρχικά ήταν 64 αλλά 3 έχουν αποβιώσει) για την παρουσία τους στο δικαστήριο, καθώς οι δικηγόροι τους που στέκονταν όρθιοι στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα θα τους εκπροσωπήσουν στο δικαστήριο με πληρεξούσια τα οποία υπέβαλαν στο δικαστήριο.

Τον χορό των εξουσιοδοτήσεων άνοιξε ο δικηγόρος του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου, Τάσος Τριανταφύλλου, που κατέθεσε στο δικαστήριο πληρεξούσιο που υπεγράφη από τον «φυγά» στο Μόναχο της Γερμανίας και με το οποίο τον όρισε συνήγορό του.

Ωστόσο, το «παρών» στο δικαστήριο μαζί με τον δικηγόρο του έδωσε χθες ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, γνωστός και ως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, που είναι και το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλείται να επωμιστεί όλο το βάρος για τα πεπραγμένα της εποχής και τις χορηγίες της γερμανικής εταιρείας προς τα κόμματα.

Παρών ο Τσουκάτος

Στο αφήγημα της μίζας έχουν εντοπιστεί μόνο 1.000.000 γερμανικά μάρκα μέσω δύο εμβασμάτων στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά το βούλευμα φέρεται να ήταν η «γέφυρα» στη διαδρομή της μίζας.

Αν και ο Θόδωρος Τσουκάτος έχει υποστηρίξει ότι είχε λάβει τα χρήματα για λογαριασμό του κόμματος, το «πράσινο στρατηγείο» τον είχε αδειάσει, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να στραφούν πάνω του χθες, όταν από το ακροατήριο ακούστηκε να δηλώνει παρών.

Παρ’ ότι η παρούσα δίκη αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό μέρος του τεράστιου σκανδάλου, με το υπόλογο πολιτικό σύστημα να απουσιάζει, ο Θόδωρος Τσουκάτος, που απασχολεί έλασσον τμήμα της δικογραφίας, καλείται να επωμιστεί ηθικά μεγαλύτερο μέρος από αυτό που του αναλογεί.

Απόντες, εκτός από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ήταν και οι Γερμανοί κατηγορούμενοι και ο έτερος Ελληνας «φυγάς» Χρ. Καραβέλας.

Συνολικά, μόλις τριάντα κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ανάμεσά τους η σύζυγος του τελευταίου, Μ. Καραβέλα, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής καθώς και οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Αλέξανδρος Λέτσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώωση Τσουκάτου πρότεινε η εισαγγελέας
Υπέρ της αθώωσης του πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου τάχθηκε χθες στην αγόρευσή της στη δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη...
Αθώωση Τσουκάτου πρότεινε η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πολυετείς καθείρξεις σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου, Γιοσάκη
​Σχεδόν εννιά χρόνια μετά τις σοβαρές καταγγελίες που τον οδήγησαν στο εδώλιο για την υπόθεση δωροδοκίας δικαστή, ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, μαζί με έναν επίορκο εφέτη και τον γνωστό...
Πολυετείς καθείρξεις σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου, Γιοσάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγές για αποφυλάκιση
Με την κατάθεση προσφυγών από τους κατηγορούμενους που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού, συνεχίστηκε χθες το «σίριαλ» της αποφυλάκισής τους ή μη. Οι εν λόγω...
Προσφυγές για αποφυλάκιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο 104 άτομα για νέο παραδικαστικό κύκλωμα
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην υπόθεση είναι και δικηγόροι, επιχειρηματίες, συμβολαιογράφοι, οι οποίοι κατά περίσταση αντιμετωπίζουν αδικήματα...
Στο εδώλιο 104 άτομα για νέο παραδικαστικό κύκλωμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί 110 άτομα για τα ακίνητα-φιλέτα
Να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 110 άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελική εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών γίνεται ύστερα...
Στο σκαμνί 110 άτομα για τα ακίνητα-φιλέτα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον Κορυδαλλό η δικηγόρος
Την προσωρινή κράτηση της δικηγόρου Αδαμαντίας Αγγελέτου αποφάσισαν ομόφωνα οι ανακριτές κατά της διαφθοράς και ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώπιον των οποίων απολογήθηκε χθες, καθώς φέρεται να συμμετείχε στο...
Στον Κορυδαλλό η δικηγόρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας