• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 26.9°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 27.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.2°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.8°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.1°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 24.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  46%

Στη δίκη του «πλοίου της ηρωίνης» NOOR ONE οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αιμ. Κοτσώνη βομβάρδισαν με ερωτήσεις σε εξαιρετικά επιθετικό ύφος τον επικεφαλής αξιωματικό της έρευνας Γ. Κατσούλη

EUROKINISSI

«Μαρτύρησε» ο μάρτυρας λιμενικός

 • A-
 • A+

«Βομβαρδισμός» ερωτήσεων σε εξαιρετικά επιθετικό ύφος των συνηγόρων του Αιμ. Κοτσώνη προς τον μάρτυρα αντιπλοίαρχο Γ. Κατσούλη χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης του πλοίου της ηρωίνης NOOR ONE.

Η τελευταία ημέρα της κατάθεσης του επικεφαλής της έρευνας αξιωματικού της ομάδας που εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση και κατάσχεσε το φορτίο της ηρωίνης συνοδεύτηκε από τα πολύ επικριτικά σχόλια των Τ. Μιχαλόλια και Γ. Ηρειώτη, συνηγόρων του Αιμ. Κοτσώνη, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την αθωότητα του πελάτη τους και το ότι πληροφοριοδότες από «γνωστά κέντρα» σκόπιμα τον συνέδεσαν με την υπόθεση προμήθειας και αγοράς ηρωίνης.

Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς τους, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την εταιρεία του Αιμ. Κοτσώνη «ARAB WAVES» με το πλοίο της ηρωίνης.

Η μεγάλη ένταση έφτασε στο σημείο να διακόψει η πρόεδρος τη διαδικασία όταν οι τόνοι υψώθηκαν και προς την έδρα. Λίγες ήταν οι φορές που ο μάρτυρας μπόρεσε να ολοκληρώσει τις απαντήσεις του χωρίς αλλεπάλληλες διακοπές.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ερωτήσεις στον μάρτυρα απηύθυνε ο συνήγορος της ιδιοκτήτριας του πλοίου, που κατά τον ισχυρισμό της δεν γνώριζε τίποτα για το επίμαχο φορτίο.

Ο Γ. Κατσούλης απάντησε ότι η ίδια είχε αυτοβούλως προσέλθει στην υπηρεσία για διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα φορτίου πετρελαίου, αφέθηκε ελεύθερη και συνελήφθη αργότερα, όταν κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά, συμπληρώνοντας ότι δεν φάνηκε να είναι η ίδια διαχειρίστρια του πλοίου.

Στη συνέχεια, ερωτήσεις έκανε ο συνήγορος του Γ. Μπουρδούβαλη (κάπταιν Τζωρτζ) που εργαζόταν επί χρόνια σε μεγάλη εταιρεία πετρελαίων στο Ντουμπάι και που, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε και αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο συνήγορος εξήγησε πως ο πελάτης του προσήλθε αυτοβούλως τον Αύγουστο του 2014 να καταθέσει επιστρέφοντας από την Κύπρο.

Αναφέρθηκε και σε κάποιο σημείωμα που βρέθηκε έναν μήνα μετά την κατάσχεση του φορτίου σε έναν αεραγωγό του πλοίου με αναφορά στο όνομα του κατηγορούμενου εφοπλιστή Γιαννουσάκη.

Ο ίδιος ο Μ. Γιαννουσάκης και ο συνήγορός του εξήγησαν το πώς προκύπτει, κατά τους ισχυρισμούς τους, η πλαστότητα του σημειώματος που τοποθετήθηκε εκεί εκ των υστέρων, ενώ αντέκρουσαν και τις αναφορές που υπήρχαν στο συγκεκριμένο έγγραφο. Η πρόεδρος παρατήρησε ότι «μετά από τόσο διάστημα που βρέθηκε αυτό το έγγραφο δεν ξέρω αν όντως είναι έγκυρο».

Ηθελε να... βοηθήσει

Ο συνήγορος του Γ. Μπουρδούβαλη, εμφανίζοντας τον πελάτη του ως Ελληνα της διασποράς, με τις ερωτήσεις του θέλησε να αναδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα χαρτί που να συνδέει τον πελάτη του με τη ναύλωση του πλοίου, ότι τα τηλεφωνήματα και οι υποδείξεις που έκανε ήταν για να βοηθήσει (μη γνωρίζοντας για το φορτίο), ενώ ισχυρίστηκε ότι οι κανονισμοί από το 2009 είναι πολύ αυστηροί και δεν θα μπορούσε να κινηθεί το πλοίο χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας (για ενδεχόμενα πειρατείας κ.λπ.).

Τον ισχυρισμό αντέκρουσε ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης λέγοντας ότι από το 2012 που έφερε το καράβι στον κόλπο για να μεταφέρει πετρέλαιο δεν είχε γίνει καμιά απολύτως ενημέρωση και ότι αυτές οι ενημερώσεις γίνονται μόνο σε «σοβαρές σημαίες» κι όχι στα καράβια τύπου NOOR ONE όπου «τα πιστοποιητικά ασφαλείας είναι φέιγ βολάν».

Ο Γ. Μπουρδούβαλης είπε στο δικαστήριο: «Εδώ μιλάμε για ψυχές, όχι για ναρκωτικά», με την πρόεδρο να παρατηρεί ότι: «Εκτός από τις ψυχές υπάρχει και το λαθρεμπόριο».

Ο συνήγορος παρατήρησε ότι όλη η εμπλοκή του πελάτη του αφορά μια δήθεν προφορική ναύλωση.

Ακολούθησε η υπεράσπιση Κοτσώνη με τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία με την επωνυμία «ARAB WAVES» στη FREE ZONE της Hamriyah στο εμιράτο της Σάρζα μπορεί να ανήκει στον πελάτη τους, αλλά ουδέποτε λειτούργησε, ο πελάτης τους στο Ντουμπάι ασχολήθηκε μόνο με πετρέλαια και μόνο για πετρέλαια συνομιλούσε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της υπηρεσίας του, για να ανοίξει λογαριασμό μέσω του οποίου θα διακινούνταν τα χρήματα για το φορτίο.

Ακόμα, ότι δεν λειτούργησε ποτέ διότι το φορτίο κατασχέθηκε, ότι τα στοιχεία της μετά τις συλλήψεις έπαψαν να είναι διαθέσιμα, ότι υπήρχε πληροφορία για τη σχέση του πελάτη τους με το καράβι και ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν μια από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Οι συνήγοροι αμφισβήτησαν την πηγή των πληροφοριών, που ήταν όλες προφορικές, και προσκόμισαν ονόματα εταιρειών που επίσης τα στοιχεία τους δεν είναι διαθέσιμα, χωρίς αυτό να αποτελεί ένδειξη για οτιδήποτε επιλήψιμο.

«Εχετε μια ρουφιανοπληροφορία κι όχι στοιχεία», «Ξέρετε και το ξέρουμε κι εμείς ποιοι στ’ αλήθεια αγόρασαν τα ναρκωτικά και δεν τα προσκομίζετε», «Θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις», «Πρέπει να αντιληφθείτε το μέγεθος της ευθύνης σας», «Δεν είπατε κουβέντα στην αρχή και 12 μήνες μετά μιλήσατε για τον Κοτσώνη, έχετε δώσει όρκο, έχετε οικογένεια». Ο Κατσούλης απάντησε ότι οι ανακριτές αξιολόγησαν τα στοιχεία και τον έκριναν κατηγορούμενο.

Η ανάμειξη της DEA

Ακόμη, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον (νεκρό πλέον) Τούρκο Μπασκάλ που είχε πει σε άλλο λιμενικό που πήρε μέρος στην έρευνα ότι επέλεξε να μένει στον Αστέρα Βουλιαγμένης για να είναι κοντά και να μπορεί να συναντάει τον «άνθρωπο που έχει τα αυτοκίνητα».

Στις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων του Αιμ. Κοτσώνη επιβεβαίωσε την ύπαρξη πληροφορίας για τα ναρκωτικά από την ειδική υπηρεσία των Αμερικανών, την DEA, το ελληνικό τμήμα της οποίας συνεργάστηκε στην υπόθεση. Ο Τ. Μιχαλόλιας φώναξε θυμωμένος: «Δεν υπάρχει Αμερικανός και το γνωρίζω εγώ πολύ καλά. Ποια DEA και παραμύθια της Χαλιμάς! Πόσο ψεύτης είστε».

Τέλος, ερωτήσεις έκαναν στον μάρτυρα οι συνήγοροι του κατηγορούμενου Π. Φάρου που ισχυρίζεται ότι είναι απλά ο παλιός ιδιοκτήτης του πλοίου με την εταιρεία «ΑΧΙΑ», αν και στους ειδικούς πίνακες των ναυτιλιακών εταιρειών ακόμα φέρεται ως ιδιοκτήτης.

Μάλιστα, ο συνήγορός του σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως αν γνώριζε το τι μεταφέρει το πλοίο θα είχε σπεύσει να δηλώσει τη μεταβίβαση.

Ερωτήσεις υπέβαλαν, τέλος, και οι συνήγοροι του φερόμενου ως ενοικιαστή της νταλίκας που θα μετέφερε την ηρωίνη στο Βέλγιο και του Τούρκου οδηγού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από την ηρωίνη... στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Απορριπτική ήταν η εισήγηση της εισαγγελέως στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αιμίλιου Κοτσώνη στη δίκη τού «Noor One» να συσχετιστεί η συγκεκριμένη δικογραφία με την παράλληλη ανάκριση...
Από την ηρωίνη... στο λαθρεμπόριο καυσίμων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Να πω ονόματα για να κινδυνεύω περισσότερο;»
Με την έδρα του δικαστηρίου καλά διαβασμένη, συνεχίστηκε η δίκη του «Noor One» με την απολογία του Μάκη Γιαννουσάκη, του μοναδικού μέχρι στιγμής κατηγορούμενου που έχει δηλώσει ότι γνώριζε για τα...
«Να πω ονόματα για να κινδυνεύω περισσότερο;»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φόβος πάνω από το πλοίο
Επιβαρυντικές για τον Γιώργο Μπουρδούβαλη ήταν οι απολογίες δύο εκ των Ινδών κατηγορούμενων στη χθεσινή, προτελευταία για τη φετινή χρονιά εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του...
Φόβος πάνω από το πλοίο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παίζουν τις... κουμπάρες
Για νόμιμη μεταφορά πετρελαίου μιλούν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του «Noor One». Κανείς δεν κάνει λόγο για ναρκωτικά, ενώ συμφωνούν στις καταθέσεις τους ότι συνδετικός κρίκος όλων ήταν...
Παίζουν τις... κουμπάρες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στην Ελλάδα η μοιρασιά
Τρίτη μέρα κατάθεσης του λιμενικού Γ. Κατσούλη ως μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του «Noor One» και στις αποκαλύψεις του προστίθεται το στοιχείο ότι η χώρα μας ήταν απλώς ο σταθμός για την ηρωίνη που προορίζονταν...
Στην Ελλάδα η μοιρασιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας