• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.3°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε το γεγονός ότι ελάχιστες ερωτήσεις έγιναν σε ό,τι αφορούσε την ουσία του νομοσχεδίου, μια και όλοι αδημονούσαν να ρωτήσουν για το επίμαχο θέμα Πανούση

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώτα συμβίωση και βλέπουμε για γάμο και υιοθεσία

 • A-
 • A+

Το «σύμφωνο συμβίωσης και άλλες ρυθμίσεις», τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 20 μέρες. Στο τέλος της συνέντευξης κυριάρχησε το «θέμα Πανούση», με ερωτήματα που υποβλήθηκαν στον υπουργό, στα οποία και απάντησε.

Μάλιστα ο ίδιος χαριτολογώντας σχολίασε το γεγονός ότι ελάχιστες ερωτήσεις έγιναν σε ό,τι αφορούσε την ουσία του νομοσχεδίου, μια και όλοι αδημονούσαν να ρωτήσουν για το επίμαχο θέμα Πανούση: «Φαίνεται ότι σας βρήκαν σύμφωνους λοιπόν οι διατάξεις και αυτό με ευχαριστεί». Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός «στην κριτική προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις και αλλαγές».

Επί της ουσίας:

1. Επεκτείνεται το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ η Ελλάδα θα εφαρμόσει επιτέλους την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της.

Προβλέπει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, αλλά αποκλεισμό από τον γάμο ή την κοινή υιοθεσία.

Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου, ενώ απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.

Παρ' όλα αυτά -απαντώντας σε ερώτηση- ανέφερε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας, ενώ μελλοντικά θα εξεταστεί και το θέμα του γάμου.

«Τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων, δηλαδή ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δικαίωμα διατροφής κ.λπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2. Συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο κατά του ρατσισμού με πρόεδρο τον γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με τη συμμετοχή φορέων, με στόχο την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσεων που θα προστατεύει κάθε άτομο ή ομάδα που στοχοποιείται με βάση τα χαρακτηριστικά.

3. Με τροποποιήσεις στον Π.Κ., και μέχρις ότου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκληρώσει τη σύνταξή του, θεσπίζεται με άρθρο η σαφέστερη περιγραφή από τον γενικό όρο «έγκλημα μίσους», του ρατσιστικού εγκλήματος και των χαρακτηριστικών που οδηγούν στην επιλογή του θύματος. Αυστηροποιείται η μετατροπή της ποινής.

Προβλέπεται η θέσπιση ιδιώνυμου πλημμελήματος για όσους διοργανώνουν συσσίτια ή αιμοδοσία αποκλείοντας συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Ο αποκλεισμός ομάδων ή ατόμων λόγω π.χ. φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού από κοινωνικές παροχές, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου και θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

«Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η ανθρώπινη ιδιότητα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που πεινάει ή έχει ανάγκη από αίμα. Είναι σοβαρή προσβολή της τιμής του, που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

4. Σε ό,τι αφορά αναγκαίες τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, δήλωσε ότι θα επεκταθεί ο θεσμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το γνωστό «βραχιολάκι», και σε άλλες περιπτώσεις που προβλέφθηκαν με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως φοίτηση κρατουμένων, απόλυση ανάπηρων εγκλείστων.

«Ετσι, θα ενισχυθεί η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση. Ενισχύονται οι δυνατότητες συμμετοχής κρατουμένων και ειδικότερα υποδίκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ειδικότερα η φοίτηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκτός φυλακής των κρατουμένων φοιτητών χωρίς να είναι αναγκαία η γνώμη του ανακριτή, αλλά μόνο του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των φυλακών», συμπλήρωσε.

Προβλέπει ακόμα την περίπτωση πρόσκαιρης αναπηρίας που θα επανεξετάζεται. Σημαντική η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών με απλοποίηση των προϋποθέσεων. Για άλλη μία φορά προβλέπεται με διάταξη η πλήρης ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων των φυλακών στο ΕΣΥ.

5. Τροποποιείται, με επιεικέστερη διάταξη, το άρθρο για την ποινική τιμωρία όσων παρακωλύουν τις συγκοινωνίες για την προάσπιση κοινωνικού συμφέροντος (διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες κ.λπ.), αρκεί να μην ενέχουν κινδύνους ανθρώπινης ζωής.

6. Ρυθμίζονται, τέλος, οι περιπτώσεις γάμου ή συμφώνου συμβίωσης με μέλη διπλωματικών αποστολών, μέλη έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και υπαλλήλους διεθνών οργανισμών που έχουν την έδρα τους ή γραφείο στην Ελλάδα.

Ενα πρώτο βήμα κατάργησης του «τυποκτόνου» νόμου

7. Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης λόγω του «τυποκτόνου» νόμου που επιτρέπει τη βιομηχανία των αγωγών.

Τον προηγούμενο Μάιο, με αφορμή την πολύχρονη δικαστική περιπέτεια του συναδέλφου Νίκου Βαφειάδη με μηνύσεις και αγωγές από τον Αντώνη Αραβαντινό για ένα δημοσίευμα του πρώτου, φιλοξενήσαμε την άποψη εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, αλλά και την απάντηση του υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου.

«Οι οικονομικά εξουθενωτικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων, που συχνά "διορθώνει" η ίδια η Δικαιοσύνη, αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν για μια προοδευτική κυβέρνηση. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επανειλημμένα έχει ζητήσει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις την κατάργησή του. Επικοινωνήσαμε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και του θέσαμε το ερώτημα, αν υπάρχει πρόθεση μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που να καταργεί -ή έστω να τροποποιεί- διατάξεις αυτού του νόμου. Μας απάντησε ότι ήδη μελετάται κάτι τέτοιο με την προοπτική νομοθετικής παρέμβασης» («Εφ.Συν.» 22/5/2015).

Χθες ο υπουργός παρουσίασε διάταξη που καταργεί την υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και παρέχει κριτήρια, ώστε να γίνεται η επιμέτρηση ελεύθερα από τον δικαστή.

Ακόμα προβλέπεται ένα «φίλτρο» και συγκεκριμένα η εξωδικαστική ικανοποίηση του θιγόμενου με επανορθωτική δημοσίευση, ώστε να προλαμβάνεται εκτός των άλλων και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με αγωγές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρωτοβουλία Παρασκευόπουλου για τις σπουδές Ρωμανού στο ΤΕΙ
Ετοιμος να αναλάβει νέα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που απαγορεύουν στον κρατούμενο των Φυλακών Κορυδαλλού Νίκο Ρωμανό να μεταβεί φορώντας το ειδικό βραχιολάκι στο ΤΕΙ Αθήνας,...
Πρωτοβουλία Παρασκευόπουλου για τις σπουδές Ρωμανού στο ΤΕΙ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της φοιτήτριας και του συγκατηγορουμένου της. Ούτε τα ατράνταχτα...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο
Τη βούληση της κυβέρνησης για αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο και ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής στα καταστήματα κράτησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,...
Αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιτέλους κι ένα καλό «μνημόνιο»!
«Ο κρατούμενος είναι κάρβουνο που ή σε λερώνει ή σε καίει». Αυτό ήταν μέχρι χθες το επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την περιγραφή των πολιτών που κρατούνται στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα στην ημερίδα με θέμα:...
Επιτέλους κι ένα καλό «μνημόνιο»!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κρατούμενοι με μπάρμπα στην... οθόνη
Σε ηλεκτρονική φάση μπαίνουν πλέον οι φυλακές της χώρας, καθώς με το σχετικό έργο που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο υλοποιείται η ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με το υπουργείο...
Κρατούμενοι με μπάρμπα στην... οθόνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έλεγχος για τα «πάρτι κρατουμένων» στον Κορυδαλλό
«Για εικόνες που κάνουν κακό στους ίδιους τους κρατουμένους», μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, σχολιάζοντας το βίντεο που διέρρευσε τις...
Έλεγχος για τα «πάρτι κρατουμένων» στον Κορυδαλλό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας