• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.9°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  77%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Εξέγερση στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

 • A-
 • A+

Ένταση μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων επικράτησε νωρίτερα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς αλλοδαποί κρατούμενοι έσπασαν την πόρτα του αρχιφυλακείου, μετά την εύρεση ναρκωτικών ουσιών σε αντικείμενα συγγενή κρατουμένου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλείστηκαν στον ειδικό χώρο των φυλακών (safety room), προκειμένου να προστατευθούν, ενώ οι κρατούμενοι εγκλωβίστηκαν στο χώρο του θυρωρείου του νοσοκομείου των φυλακών. 

Έπειτα από λίγη ώρα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά την επέμβαση του εισαγγελέα, ενώ εκτός και εκτός του νοσοκομείου των φυλακών βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Την ίδια ώρα, η «Έκθεση για την ανθρωπιστική κρίση στις ελληνικές φυλακές» που συντάχθηκε από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, καταγγέλλει τον υπερπληθυσμό και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. 

Αναλυτικά η έκθεση: 

Σήμερα στις φυλακές της χώρας κρατούνται 12.018 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 9.286 κρατούμενους (υπερκάλυψη κατά 29,42%). Τα δύο αυτά νούμερα είναι πλασματικά, καθώς δεν προστίθενται στον αριθμό των κρατουμένων όσοι βρίσκονται στα κρατητήρια μέχρι να μεταχθούν σε κάποια φυλακή, ενώ στη χωρητικότητα υπολογίζονται στις θέσεις και πτέρυγες φυλακών που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν (π.χ. πτέρυγες στη Νιγρίτα Σερρών ή τον Κορυδαλλό). Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 70% των κρατουμένων είναι άποροι και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες (είδη ατομικής υγιεινής, σίτιση). Ο προϋπολογισμός των φυλακών είναι 108 εκατ. ευρώ (από 136 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ, π.χ., στην Ολλανδία για τον ίδιο αριθμό κρατουμένων είναι 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το κόστος ανά κρατούμενο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ ετησίως. Όμως, στο ποσό αυτό υπολογίζονται και το κόστος συντήρησης της φυλακής, τα λειτουργικά της έξοδα, η μισθοδοσία του προσωπικού και οτιδήποτε άλλο υπολογίζεται στα έξοδα του κάθε καταστήματος κράτησης. Για τη σίτιση των κρατουμένων έχει εγκριθεί κονδύλι 5,85 ευρώ κατά κεφαλή, ήτοι μόλις 2.135 ευρώ το χρόνο. 

Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε νομοσχέδιο για τη δυνατότητα έκτισης ποινής αλλοδαπών κρατουμένων στη χώρα καταγωγής τους. Στόχος του νόμου αυτού είναι, με την αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων, να μειωθεί και άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με δική του πρωτοβουλία, κάνει έκκληση σε μεγάλες εταιρείες για συγκέντρωση τροφίμων (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμόνι, είδη ξηρής τροφής) προκειμένου να διατεθούν στις φυλακές. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από ΜΚΟ, την Εκκλησία ή συλλογικότητες που συλλέγουν τρόφιμα, ρούχα ή φάρμακα για να δοθούν στους κρατούμενους. Η ανθρωπιστική κρίση στις φυλακές είναι γεγονός: οι κρατούμενοι υποσιτίζονται, στερούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, ρούχα κλπ) καθώς και είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμα), ενώ υποχρεώνονται να ζήσουν σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης (έλλειψη θέρμανσης/κλιματισμού, συνωστισμός, υγρασία, έλλειψη συνθηκών υγιεινής κ.λπ.). Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των φυλακών, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, έχουν επωμιστεί το δύσκολο  και επίπονο έργο της συλλογής προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη για να τα παράσχουν στους άπορους κρατούμενους, αναζητώντας δωρεές από όπου μπορούν.

Έτσι, χάνεται ο σκοπός της Υπηρεσίας αυτής που είναι η στήριξη των κρατουμένων για όσο διαρκεί η κράτησή τους και η προετοιμασία τους για την επανένταξή τους. Ακόμα χειρότερα, σε ορισμένες φυλακές δεν υπάρχει καν Κοινωνική Υπηρεσία και είτε οι διευθυντές είτε οι αρχιφύλακες των φυλακών έχουν κι αυτή την αρμοδιότητα.  Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε στοιχεία από φυλακές, στις οποίες καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά υπερπληθυσμού, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ανακύψει σε όλες τις φυλακές της χώρας. 

Ενδεικτικά:

Κως: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχουν 45 θέσεις και κρατούνται 174 άνθρωποι. Τα κρεβάτια έχουν μετατραπεί σε κουκέτες, διπλασιάζοντας τις θέσεις και οι υπόλοιποι κοιμούνται σε ράντζα ή στρώματα. Το 80% των κρατουμένων είναι άποροι. Η φυλακή δεν έχει Κοινωνική Υπηρεσία. Υπάρχει ζεστό νερό, καθώς στη φυλακή εδώ και χρόνια έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η φυλακή έχει πάψει να δέχεται καινούριους κρατούμενους, λόγω του υπερπληθυσμού. Καταγράφονται ελλείψεις σε όλα τα είδη (ρούχα, παπούτσια, σαμπουάν, καφές, τηλεκάρτες, τσιγάρα). Η διεύθυνση αναζητά δωρεές από τα ξενοδοχεία της περιοχής για να καλύψει τις ελλείψεις.  

Θήβα: Υπάρχουν 300 θέσεις για 352 κρατούμενες, εκ των οποίων οι 280 άπορες. Οι ελλείψεις είναι συνολικές (ρούχα σε όλα μεγέθη  για όλες τις ηλικίες, παπούτσια, σαμπουάν, σκόνη για πλύσιμο στο χέρι, τηλεκάρτες). Το συσσίτιο είναι μειωμένο κατά πολύ. Σπάνια περιλαμβάνει κρέας και σχεδόν ποτέ γλυκό ή φρούτο. Έχει σταματήσει η οικονομική ενίσχυση από το φιλόπτωχο ταμείο (10 ευρώ ανά 15 μέρες σε κάθε άπορο κρατούμενο) εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, ιδίως για τα παιδιά. 

Αλικαρνασσός: Υπάρχουν 105 θέσεις και κρατούνται 312 άνθρωποι. Και εδώ τα κρεβάτια έχουν μετατραπεί σε κουκέτες. Το 1/3 των κρατουμένων είναι άποροι. Συνολικές ελλείψεις σε είδη (ρούχα, τηλεκάρτες, παπούτσια). Το ζεστό νερό κρατά ελάχιστη ώρα. Στη φυλακή λειτουργεί εργαστήρι σαπουνοποιίας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλων των κρατουμένων. Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα. 

Νεάπολη: Κρατούνται 118 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα είναι για 45. Οι θέσεις έχουν μετατραπεί αυξάνοντας τον αριθμό στις 65. Δεν υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία και οι ανάγκες καλύπτονται από τη διεύθυνση και τους αρχιφύλακες. Το 50% των κρατουμένων είναι άποροι. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης και σε φάρμακα. 

Ναύπλιο: Οι θέσεις είναι 314 και κρατούνται 605 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 150 είναι άποροι. Υπάρχουν ελλείψεις σε είδη υγιεινής, τηλεκάρτες, καφέ, ζάχαρη, ρούχα και παπούτσια. 

Τρίπολη: Κρατούνται 199 άνθρωποι για 69 θέσεις. Στη φυλακή υπάρχουν  θάλαμοι των 30-45 ατόμων, δηλαδή στην παρούσα κατάσταση αντιστοιχεί 1 τ.μ. ανά κρατούμενο. Οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν μετατραπεί επίσης σε θαλάμους. Άποροι είναι το 60% περίπου των κρατουμένων. Δεν υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία, παρά μόνο μία ψυχολόγος που προσπαθεί να καλύψει και αυτό το κομμάτι. 

Άμφισσα: Οι θέσεις είναι 100 και κρατούνται 210 άνθρωποι. Δεν έχει γίνει καμία μετατροπή στα κρεβάτια, οπότε οι μισοί και πλέον κοιμούνται στο πάτωμα. 

Μαλανδρίνο: Κρατούνται 536 άνθρωποι για 440 θέσεις. Το 80% των κρατουμένων είναι άποροι. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ρούχα και είδη υγιεινής. Η παροχή ζεστού νερού διαρκεί για λίγη ώρα. Οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν μετατραπεί σε θαλάμους. Η Κοινωνική Υπηρεσία παρέχει πακέτο με είδη πρώτης ανάγκης (σαπούνι, παντόφλες, ρούχα) σε 100 άτομα ανά μήνα. Λόγω του ότι η φυλακή είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, οι δωρεές σπανίζουν. 

Λάρισα: Κρατούνται 825 άτομα για 500 θέσεις. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση. Δεν δίνεται ψάρι, ούτε καν σε αυτούς που έχει δοθεί εντολή γιατρού, ούτε φρούτα, ούτε γλυκό. Ζεστό νερό υπάρχει για ελάχιστα λεπτά κάθε μέρα. Τα καλοριφέρ ανάβουν μία ώρα την ημέρα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας).  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έβρεξε... ισόβια
Σε ισόβια καταδικάστηκε απ' το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκη 43χρονος αγγειοχειρουργό του Ιπποκρατείου νοσοκομείου για τη γυναικοκτονία 36χρονης ασθενούς, καθώς και 21χρονος Αλγερινός για τη δολοφονία...
Έβρεξε... ισόβια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης. Δηλαδή, οι γιατροί του ΕΣΥ...
Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική δίωξη σε φίλο του 18χρονου θύματος για το τροχαίο στο Χαλάνδρι
Ο 19χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα για εμπλοκή στο σοκαριστικό τροχαίο, παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί.
Ποινική δίωξη σε φίλο του 18χρονου θύματος για το τροχαίο στο Χαλάνδρι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οργισμένη αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου
Σκληρή ανακοίνωση για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, για την αποφυλάκιση του δολοφόνου Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Οργισμένη αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έμειναν τα ισόβια για τον ειδικευόμενο αγγειοχειρουργό για τη δολοφονία της 36χρονης ασθενούς του
Το Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση, τον έκρινε ένοχο για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα διά παραλείψεως», χωρίς να τού αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Έμειναν τα ισόβια για τον ειδικευόμενο αγγειοχειρουργό για τη δολοφονία της 36χρονης ασθενούς του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Όχι» του Αρείου Πάγου σε πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ.
«Όχι» του Αρείου Πάγου σε πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας