Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
35.1° 32.6°
4 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.8° 32.6°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 31.0°
3 BF
64%
Ιωάννινα
Θύελλα
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.5° 22.5°
4 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 31.4°
3 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.3° 29.8°
4 BF
45%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.9° 31.5°
4 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
3 BF
33%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.7°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
43%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.5° 31.5°
3 BF
36%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
30.1° 28.9°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
5 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
35.8° 35.5°
2 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 29.9°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
5 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
0 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
Από την προσαγωγή για απολογία στον εισαγγελέα των 64 συλληφθέντων για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερρίδη στου Ρέντη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτογραφία αρχείου από την προσαγωγή για απολογία στον εισαγγελέα των 64 συλληφθέντων για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερρίδη στου Ρέντη | EUROKINISSI

Δολοφονία Λυγγερίδη: βαριά ποινή, χωρίς ελαφρυντικά

Σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 19 ετών (κατά συγχώνευση) καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, το οποίο όπως φαίνεται εξάντλησε την αυστηρότητά του, ο 19χρονος που κρίθηκε ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, η οποία σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια οπαδικών επεισοδίων.

Η εξαιρετικά βαριά ποινή αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ τα επιπλέον χρόνια αφορούν την καταδίκη του για αδικήματα όπως η ρίψη εκρηκτικών, η κατοχή επικίνδυνων υλών και η παραβίαση διατάξεων του αθλητικού νόμου, μεταξύ αυτών η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και οι «βιαιοπραγίες».

Το δικαστήριο απέρριψε, με ψήφους 6 προς 1, τη χορήγηση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία εισηγήθηκε την απόρριψη λέγοντας: «Προκύπτει με σαφήνεια ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν το πειθήνιο όργανο που υπάκουσε σε τρίτους. Μπορούσε να μην πάει στο “Καραϊσκάκη” να φτιάχνει μολότοφ με συνομηλίκους του. Μπορούσε να μην πάρει στα χέρια του τη ναυτική φωτοβολίδα; Μπορούσε. Μπορούσε να μην τη ρίξει; Μπορούσε. Είχε συνειδητές και συγκεκριμένες επιλογές να εγκληματήσει ή να μην εγκληματήσει. Δεν μπορώ να διαγνώσω νεανική παρορμητικότητα όταν πριν από τρεις ημέρες πήγε στον Βόλο πάλι σε επεισόδια. Ηταν αναμενόμενο: ή να σκοτωθεί ή να σκοτώσει».

Η υπεράσπιση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι ο 19χρονος δεν ενήργησε αυτόνομα, τονίζοντας πως «χωρίς την εντολή ή την έγκριση των “μεγάλων” δεν γίνεται τίποτα, όπως αναγράφεται στο βούλευμα της ΕΛ.ΑΣ. Η προσωπικότητά του κι ο χαρακτήρας του έχουν διαπλαστεί από αυτούς τους ανθρώπους».

Η επόμενη δίκη

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμά του αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη περισσοτέρων από 140 κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της δράσης κατά την οποία διαπράχθηκε και η δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη.

Η απόφαση του Συμβουλίου ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαγδαληνής Καλπακίδου, η οποία είχε ζητήσει να οδηγηθούν στο ακροατήριο πάνω από 150 πρόσωπα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, καθώς και οπαδοί του συλλόγου, σε βαθμό κακουργήματος – με έμφαση σε ηγετικά στελέχη της Θύρας 7.

Στη λίστα των παραπεμπόμενων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο δήμαρχος Πειραιά και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Μώραλης, ο αντιπρόεδρος Κώστας Καραπαπάς, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Αγραφιώτης και ο Μιχάλης Κουντούρης. Σε αυτούς αποδίδονται τα αδικήματα της υποστήριξης και χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της υποκίνησης αθλητικής βίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δολοφονία Λυγγερίδη: βαριά ποινή, χωρίς ελαφρυντικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας