Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.1°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.4° 26.4°
3 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.7°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 26.5°
0 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
3 BF
40%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 28.2°
0 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 27.8°
5 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 25.4°
4 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
3 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
61%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
39%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.4° 25.7°
2 BF
51%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 29.4°
2 BF
34%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.3° 25.5°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
46%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
kakopoiisi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Το βίντεο που... καίει το «αμαρτωλό» τμήμα της Ομόνοιας

Ξεκινά η δίκη για τον βιασμό της 19χρονης

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία του βιασμού από κοινού, ενώ ο τρίτος κατηγορείται για συνέργεια.

Ξεκινάει σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη των τριών ειδικών φρουρών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό μιας 19χρονης μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» («Στο εδώλιο τρεις αστυνομικοί για τον βιασμό της 19χρονης», «Εφ.Συν.» 4.9.2024), δύο από τους κατηγορούμενους οδήγησαν τη νεαρή γυναίκα σε ημιυπόγειο χώρο του Τμήματος και εκεί την κακοποίησαν σεξουαλικά. Ο τρίτος αστυνομικός, που αποχώρησε από τον χώρο λέγοντας «σας αφήνω μόνους», κατηγορείται για συνέργεια, καθώς θεωρείται ότι γνώριζε και αποδέχτηκε πλήρως την πράξη, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό της.

Οτι οι αστυνομικοί οδήγησαν τη 19χρονη εντός του Α.Τ. Ομόνοιας επιβεβαιώνεται από βιντεοληπτικό υλικό το οποίο συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από παρακείμενο ξενοδοχείο, αφού οι κάμερες του τμήματος δεν λειτουργούν. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων επιβαρύνεται επιπλέον, αφού, όπως φαίνεται, μαγνητοσκόπησε την πράξη και αποθήκευσε το υλικό μετέπειτα, μεταφέροντάς το στο κινητό του τηλέφωνο. Παρά το γεγονός ότι το διέγραψε, το υλικό ανακτήθηκε από τις Αρχές και περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η πράξη ήταν συναινετική, επιχείρημα που αξιοποιήθηκε κατά την απολογία του τόσο για να αποποιηθεί τις κατηγορίες όσο και για να συμβάλει έτσι στη διαμόρφωση της αφήγησης της αστυνομίας που επιχειρεί να ορίσει μονομερώς την «αλήθεια».

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία του βιασμού από κοινού, ενώ ο τρίτος κατηγορείται για συνέργεια σε βιασμό. Ενας τέταρτος ειδικός φρουρός, ο οποίος αρχικά εμπλεκόταν στην υπόθεση, απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Και οι τρεις θα κληθούν να αντικρούσουν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως την ιατροδικαστική έκθεση η οποία γνωμοδοτεί κατηγορηματικά πως η 19χρονη βιάσθηκε. Το ίδιο αναφέρει στην κατάθεσή του και ιδιώτης γυναικολόγος τον οποίο επισκέφθηκε την επόμενη μέρα η κοπέλα λόγω αιμορραγίας. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η έκθεση διενέργειας ψυχολογικής πραγματογνωμοσύνης και η κατάθεση ψυχολόγου που την προέτρεψε να καταγγείλει την κακοποίησή της. Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως δίπλα ακριβώς από το επίμαχο δωμάτιο βρίσκονταν άλλοι αστυνομικοί του τμήματος οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους, δεν άκουσαν και δεν αντιλήφθηκαν τίποτα.

Το «αμαρτωλό» Τμήμα της Ομόνοιας, το οποίο μετρά ακόμα έναν νεκρό κρατούμενο τις τελευταίες ημέρες και αναρίθμητες καταγγελίες ανά τα χρόνια, δεν αποτελεί μια μεμονωμένη παραφωνία, αλλά δομικό σύμπτωμα ενός συστήματος που συνεχώς αποτυγχάνει να ελέγξει τους μηχανισμούς του. Η υπόθεση εγγράφεται σε μια μακρά σειρά καταγγελιών που εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία όχι μόνο για πράξεις βίας, αλλά και για την επαναλαμβανόμενη λειτουργία της σε καθεστώς ατιμωρησίας και θεσμικής ανοχής.

Φεμινιστικές και αριστερές συλλογικότητες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεκινά η δίκη για τον βιασμό της 19χρονης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας