• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 20.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  4 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 20.3°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%

Σύμφωνα με την προϊσταμένη στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, παρά τη μείωση του εγκλεισμού εφήβων στα σωφρονιστικά καταστήματα, δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στις μικρές ηλικίες

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ευεργετική απόδραση από φυλακές ανηλίκων

 • A-
 • A+

Και όμως μερικά πράγματα αποδίδουν: μπορεί αρκετοί να κινδυνολογούσαν όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Ν. 4322/27-4-20015 περιόρισε δραστικά τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν τον εγκλεισμό ανήλικου παραβάτη σε φυλακή ανηλίκων, ωστόσο δεν αυξήθηκαν τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ανήλικοι.

Χώρια που η κινδυνολογία είναι και αντιεπιστημονική, καθώς οι σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι συχνά οι ενήλικοι κρατούμενοι ακολουθούν προδιαγεγραμμένη πορεία, αφού προέρχονται από φυλακές ανηλίκων.

Η υποτροπή αποδεικνύει ότι οι φυλακές είναι ακατάλληλες για τα παιδιά και αποτελούν εκκολαπτήρια παραβατών, ενώ χρειάζονται άλλου είδους μέτρα μέριμνας, τα οποία και βρίσκονται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό είναι το κυριότερο συμπέρασμα από την ομιλία της προϊσταμένης στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας, νομικού Εύας Κογιαννάκη, με θέμα την παραβατικότητα των ανηλίκων, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αφού ενημέρωσε για την πρόσφατη θεσμική αναθεώρηση του Ποινικού Δικαίου Ανηλίκων, που έγινε για να εναρμονιστεί περαιτέρω με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλα διεθνή κείμενα, η κ. Κογιαννάκη έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι απλώς δεν εμφανίζεται αύξηση στα μεσαίας βαρύτητας αδικήματα που διαπράττουν οι ανήλικοι, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί και τα βαριά αδικήματα.

Ρίχνοντας το βάρος στα μέτρα αρωγής και προστασίας που απαιτούνται για τους ανήλικους παραβάτες, αναφέρθηκε στη σύσταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την επεξεργασία νομοσχεδίου για τη δημιουργία Μονάδων Μέριμνας Νέων, καθώς «ο εγκλεισμός όχι μόνο δεν βοηθά στην κοινωνική επανένταξη του ανήλικου παραβάτη, αλλά, αντίθετα, όπως τεκμηριωμένες έρευνες έχουν αποδείξει, αναπαράγει το έγκλημα, ευνοεί την υποτροπή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν εγκλείονται δεν χρειάζονται άλλης μορφής φροντίδα και πλαισίωση και αυτό ακριβώς αποτελεί αντικείμενο της παραπάνω Επιτροπής», λέει στην «Εφ.Συν.».

Διευκρίνισε ακόμη ότι σχετικά με την ποινικοποίηση του εκφοβισμού, το πνεύμα του νομοθέτη δεν είναι η ποινικοποίηση όλων των περιπτώσεων εκφοβισμού, αλλά η αντιμετώπισή του πρωτίστως με μέτρα παιδαγωγικού χαρακτήρα. Οσο για τις σημαντικές καινοτομίες της πρόσφατης νομοθεσίας;

Η κατάργηση

Η επιμελήτρια ανηλίκων μίλησε για την πρόβλεψη ότι το αναμορφωτικό μέτρο της τοποθέτησης ανηλίκου παραβάτη στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου επιβάλλεται μόνο εφόσον έχουν αποβεί αναποτελεσματικά όλα τα προηγούμενα αναμορφωτικά μέτρα, στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού της ιδρυματικής μεταχείρισης.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατάργηση της διάταξης που επέτρεπε την τοποθέτηση στο Ιδρυμα Βόλου, εκτός των παραβατών, και ανηλίκων που διαβιούσαν σε κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον, με ό,τι συνεπάγετο ο συγχρωτισμός.

Κι ακόμη επεσήμανε την κατάργηση της διάταξης που επέβαλε την αναγραφή, στο ποινικό μητρώο των ανηλίκων, των αποφάσεων που επέβαλαν αναμορφωτικά μέτρα, γεγονός που επέτεινε τον στιγματισμό τους.

Και μπορεί, όπως μας είπε, να μην έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία σε σχέση με το πώς επηρεάζει η κρίση την παραβατικότητα των ανηλίκων, ωστόσο εμπειρικά, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως η βαριά εγκληματικότητα, όπως οι ληστείες κ.λπ., διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ η μεσαία εγκληματικότητα, όπως η χρήση ήπιων ναρκωτικών, εμφανίζεται μειωμένη, κάτι που αποδίδει ίσως και στη χαλάρωση των διωκτικών μηχανισμών.

Μειωμένα εμφανίζονται και τα κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα (εξύβριση, ελαφρά σωματική βλάβη κ.ά.), κάτι που αποδίδει και στο γεγονός ότι για να υποβληθούν οι σχετικές μηνύσεις απαιτείται η έκδοση παραβόλου, οπότε κάποιος το σκέφτεται περισσότερο.

«Σε κάθε περίπτωση, παρότι μειώθηκε δραστικά η δυνατότητα εγκλεισμού ανηλίκων και σιγά σιγά οι φυλακές ανηλίκων αδειάζουν, δεν έχει αυξηθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων», μας λέει συμπερασματικά η κ. Κογιαννάκη, εξηγώντας ότι ο εγκλεισμός ανηλίκων διατηρείται για πολύ βαριά εγκλήματα, που αν τελούνταν από ενήλικο θα επέσυραν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Λακωνικός λόγω... πένθους
Επειτα από ολιγόλεπτη απολογία για ένα έγκλημα με θύμα το μόλις 6 ετών κοριτσάκι του, και την άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις της ανακρίτριας για τα κρίσιμα λεπτά της δολοφονίας, τον δρόμο για τη φυλακή...
Λακωνικός λόγω... πένθους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση των συγγενών κρατουμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράθυρο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού
Δυνατότητα αποφυλάκισης του μέλους της 17Ν, Σάββα Ξηρού, ανοίγει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έδωσε στη δημοσιότητα και θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, ο...
Παράθυρο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καρατόμησαν προϊσταμένους των Φυλακών Αυλώνα μετά τη συμπλοκή με 13 τραυματίες
Την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης και του Προϊσταμένου του Τμήματος Φύλαξης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αποφάσισε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής...
Καρατόμησαν προϊσταμένους των Φυλακών Αυλώνα μετά τη συμπλοκή με 13 τραυματίες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έλεγχος για τα «πάρτι κρατουμένων» στον Κορυδαλλό
«Για εικόνες που κάνουν κακό στους ίδιους τους κρατουμένους», μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, σχολιάζοντας το βίντεο που διέρρευσε τις...
Έλεγχος για τα «πάρτι κρατουμένων» στον Κορυδαλλό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας