Στη μεγάλη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, ενώπιον 15 δικαστών, εκδικάστηκε χθες η υπόθεση οικογένειας Σύρων κατά του Frontex. Είναι η πρώτη υπόθεση κατά του Οργανισμού, που κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και pushback στα ελληνικά σύνορα. Η απόφαση αναμένεται όμως στο τέλος του χρόνου.
«Αυτή η υπόθεση είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη στην οποία το ερώτημα εάν ο Frontex μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα βρίσκεται στο επίκεντρο. Η απόφαση του δικαστηρίου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πρακτική του Frontex και στο πώς συμπεριφέρεται στα ευρωπαϊκά σύνορα», εξήγησε η υπεύθυνη Ολλανδή δικηγόρος Λίζα-Μαρί Κομπ (Prakken d’Oliveira Δικηγόροι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
Ολα ξεκίνησαν το 2016, όταν η οικογένεια έφτασε σε νησί της Ελλάδας, όπου καταγράφηκε η αίτησή της για άσυλο. Ωστόσο, μόλις έντεκα ημέρες αργότερα ο Frontex και οι ελληνικές αρχές τούς επιβίβασαν με τη βία σε πτήση προς την Τουρκία – χωρίς να επεξεργαστούν την αίτησή τους για άσυλο ή να εκδώσουν απόφαση επιστροφής.
Οπως περιγράφεται στη δικογραφία, κατά τη διάρκεια της πτήσης οι γονείς χωρίστηκαν από τα τέσσερα μικρά παιδιά τους, ενώ το προσωπικό του Frontex ήταν εκεί, στη σκηνή. Τους απαγορεύτηκε επίσης να μιλήσουν με οποιονδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Κατά την άφιξή τους στην Τουρκία, η οικογένεια τέθηκε αμέσως υπό κράτηση. Ως αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα παράνομης επαναπροώθησης, στερώντας τους το θεμελιώδες δικαίωμα να αναζητήσουν και να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Μετά την απελευθέρωσή τους, η οικογένεια, φοβούμενη περαιτέρω απομάκρυνση στη Συρία, κατέφυγε στο βόρειο Ιράκ. Η αγωγή κατά του Frontex κατατέθηκε στα τέλη του 2021.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο Frontex παραβίασε επίσης τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε χώρα όπου αντιμετωπίζει διώξεις ή κινδυνεύει με απάνθρωπη μεταχείριση. Τόσο το δικαίωμα αίτησης ασύλου όσο και η αρχή της μη επαναπροώθησης αποτελούν δεσμευτικές νομικές υποχρεώσεις βάσει του δικαίου της Ε.Ε., που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Επιπλέον, με τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Frontex φέρεται να παραβίασε επίσης τα δικαιώματα των παιδιών.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι εάν ο Frontex δεν συμμορφώνεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την παράλειψη εκπλήρωσης των καθηκόντων του. «Η υπόθεση αυτή έχει τόσο νομική όσο και κοινωνική σημασία, διότι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα κρίσιμο δεδικασμένο. Το Δικαστήριο θα καθορίσει την ευθύνη του Frontex για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις συνοριακές επιχειρήσεις», καταλήγει η δικηγόρος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας