Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, πλην δύο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και οπλοκατοχή, εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αλεξάνδρα Κοσμά, στην υπόθεση εμπορίας ανθρώπων των 50 Κολομβιανών γυναικών. Απορρίπτοντας όσα είπαν στις καταθέσεις τους οι καταγγέλλουσες που είχαν εντοπιστεί στους οίκους ανοχής κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης «Αμαρυλλίς», η εισαγγελική λειτουργός αποφάνθηκε πως από την αποδεικτική διαδικασία «προέκυψε με βεβαιότητα πως οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν καλές».
Η εισαγγελέας δεν είδε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο ούτε για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, ούτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ούτε για τα αδικήματα για σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζουν οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης τράφικινγκ, μεταξύ των οποίων και η 72χρονη Μαρίνα.
«Το ενδεχόμενο να είναι ψευδείς οι καταθέσεις των γυναικών είναι εξαιρετικά πιθανό», σχολίασε η κ. Κοσμά. Μάλιστα, όσον αφορά τα «πρόστιμα» που τα θύματα ανέφεραν ότι τους επιβάλλονταν ως μέτρο εξαναγκασμού, η εισαγγελέας έκρινε πως «δεν ήταν υπαρκτά». «Οι γυναίκες αυτές ήταν έτοιμες από καιρό να έρθουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν ως εκδιδόμενες. Ολες γνώριζαν τι δουλειά θα έκαναν» επανέλαβε.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις τους, ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες κατήγγειλαν στις αστυνομικές αρχές δεν ήταν γιατί εξαπατήθηκαν ως προς τη «δουλειά» που θα έκαναν εδώ, αλλά ως προς τις συνθήκες υποδούλωσης που θα βίωναν. Με διάφορες μεθόδους εξαπάτησης, με υφαρπαγή διαβατηρίων, επιβολή χρέους, απειλές, ιλιγγιώδη ρυθμό εργασίας, έπεφταν επί μήνες θύματα οικονομικής και γενετήσιας εκμετάλλευσης. Η εισαγγελέας ωστόσο έκρινε αφενός πως οι καταγγέλλουσες ήρθαν με τη συναίνεσή τους στην Ελλάδα για να εργαστούν σε οίκους ανοχής, αφετέρου πως «δέχτηκαν να παρακρατηθούν τα διαβατήριά τους». «Δεν υπάρχει συναίνεση στην εκμετάλλευση» ήταν το σχόλιο του συνηγόρου των καταγγελλουσών, κ. Παναγιωτόπουλου.
Ποιον θα δικαιώσει τελικά το δικαστήριο; Τις γυναίκες που, στη συντριπτική πλειονότητα, κατήγγειλαν το ίδιο ακριβώς μοτίβο βίας και εξαναγκασμού ή τους κατηγορούμενους που στην καλύτερη δήλωσαν παντελή άγνοια για την υπόθεση, στη χειρότερη έκαναν λόγο για εκδικητικά κίνητρα των γυναικών πίσω από τις καταγγελίες, επειδή οι οίκοι ανοχής δεν ήταν κερδοφόροι; Η εισαγγελική λειτουργός, πάντως, απέφυγε να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις στους περισσότερους από τους κατηγορούμενους κατά τη διάρκεια των απολογιών τους.
«Μαρίνα» και «Πάπι»
Είχαν προηγηθεί οι απολογίες δύο κατηγορουμένων ως μελών του διευθυντηρίου της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που εξέδιδε τις γυναίκες στους οίκους ανοχής, της «Μαρίνας» και του συντρόφου της, Μ.Δ., τον οποίο όλες οι γυναίκες ανέφεραν ως «Πάπι». Η 72χρονη, κλαίγοντας, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που κατηγορείται: «Κάνω αυτό το επάγγελμα πάνω από 50 χρόνια. Δούλευα πολύ, έκανα συντηρητική ζωή και ό,τι άκουγα ότι πωλείται το αγόραζα» είπε η ίδια για να δικαιολογήσει τα περίπου 25-30 ακίνητα που έχει στην κατοχή της - ανάμεσά τους και οίκους ανοχής. «Ποιος τις πήγε αυτές (σ.σ. τις Κολομβιανές γυναίκες) εκεί δεν ξέρω». Στο ερώτημα της προέδρου «γιατί είχατε πολλά κινητά;» η 72χρονη απάντησε ότι μιλάει «με πελάτες, μοναχικούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη να μιλάνε, να πάμε για κανέναν καφέ».
Για τον σύντροφο και συγκατηγορούμενό της, είπε ότι εκείνος απλά πήγαινε στους οίκους για να επιδιορθώσει ζημιές που γίνονταν σε βρύσες, κλιματιστικά κ.ά. και για να πάρει χρήματα από ενοίκια ή χρωστούμενα από «φώτα και νερό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος: «Εξυπηρετούσα τα κορίτσια να στείλουν τα λεφτά στην Κολομβία», είπε. Οσον αφορά τα διαβατήρια, που σύμφωνα με τις καταθέσεις των καταγγελλουσών έδωσαν καταναγκαστικά στον «Πάπι», ο ίδιος απλά παραδέχθηκε πως πήρε το διαβατήριο μόνο μίας γυναίκας: «Μου το έδωσε για να πάω σε έναν δικηγόρο και να προσπαθήσω μήπως γίνει κάτι και κάτσει παραπάνω». Η απόφαση θα εκδοθεί στις 19 Δεκεμβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας