Αθήνα, 8°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.2° 6.8°
5 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
4°C
5.5° 3.0°
4 BF
75%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7°C
7.1° 6.6°
6 BF
86%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7°C
6.9° 6.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
3°C
3.5° 2.9°
5 BF
75%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
3.2° 2.3°
2 BF
94%
Κοζάνη
Ασθενής ομίχλη
-1°C
0.4° -0.6°
0 BF
86%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.3°
4 BF
70%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 8.5°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.2°
5 BF
88%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.7° 5.1°
5 BF
93%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 8.7°
3 BF
58%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
3.5° 3.4°
1 BF
95%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
3.5° 2.3°
3 BF
93%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.6° 7.0°
4 BF
93%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.5° 5.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
4.7° 3.1°
2 BF
100%
Καστοριά
Χιονοπτώσεις
1°C
0.7° 0.7°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
Κακοποίηση γυναικών- trafficking
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φύγανε από τους οίκους ανοχής και άφησαν χρέη»

Κύκλωμα τράφικινγκ «Αμαρυλλίς»: Ως καλός εργοδότης και θύμα της αναδουλειάς παρουσιάστηκε στην κατάθεσή του ο βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος θεωρείται αρχηγός της πρώτης από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που στρατολογούσαν, κρατούσαν φυλακισμένες και εξέδιδαν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική

Ποια θα είναι η έκβαση της δίκης για το διεθνές κύκλωμα τράφικινγκ «Αμαρυλλίς»; Η διαδικασία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού όσοι από τους κατηγορούμενους είναι προφυλακισμένοι βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την παρέλευση του 18μήνου. Το αν και ποιοι από τους 26 που κάθονται στο σκαμνί με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που, κατά το κατηγορητήριο, στρατολογούσαν, κρατούσαν φυλακισμένες και εξέδιδαν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική σε οίκους ανοχής, κριθούν ένοχοι, μένει να φανεί. Πάντως, τουλάχιστον χθες δεν έμειναν απαρατήρητες οι επιδερμικές απαντήσεις, τα μισόλογα και οι ανακολουθίες όσων από τους κατηγορούμενους πρόλαβαν να απολογηθούν. Ούτε όμως και η έδρα φάνηκε από τις ερωτήσεις της να πείθεται από τον ισχυρισμό πως οι γυναίκες εργάζονταν με τη συναίνεσή τους στους οίκους ανοχής και πως κατήγγειλαν εκδικητικά τα 26 πρόσωπα για εμπορία ανθρώπων επειδή οι οίκοι ανοχής δεν ήταν κερδοφόροι.

Οι καταθέσεις των θυμάτων που αναγνώστηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου αποκρυστάλλωναν με λεπτομέρειες τη δράση και τους μηχανισμούς που είχαν αναπτύξει οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που με αλληλένδετη δράση και συνεργασία εκμεταλλεύονταν τις γυναίκες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μέσα από τις μαρτυρίες γινόταν σαφές το μοτίβο της δράσης τους: τα «χρέη» που τους φόρτωναν μόλις πατούσαν το πόδι τους στη χώρα μας, η κλιμακούμενη βία, η επιβολή τιμωρητικών «προστίμων», η παρακράτηση των διαβατηρίων τους.

Οργανωμένο σχέδιο

Για τον Βασίλη Κ., τον πρώτο και βασικότερο κατηγορούμενο, που θεωρείται ο αρχηγός της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ως διαχειριστής δέκα οίκων ανοχής -μαζί με τη σύντροφο και συγκατηγορούμενή του «Ειρήνη»-, όλα τα παραπάνω που κατέθεσαν οι γυναίκες είναι ψέμα. «Μια κοπέλα ήθελε να φύγει 10 μέρες νωρίτερα και επειδή της είπα να πληρώσει η ίδια τα 600 € του εισιτηρίου πήγε στο Α.Τ. Ομονοίας και κατήγγειλε. Αυτή τα ξεκίνησε όλα», είπε ο κατηγορούμενος, καταφεύγοντας στον ισχυρισμό περί οργανωμένου σχεδίου εναντίον του.

Αρνήθηκε ότι παρακρατούσε τα διαβατήρια των γυναικών, όπως και πως επέβαλλε «πρόστιμα» αν οι γυναίκες δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθούν. Μόνο ένα άτυπο «ποινολόγιο» παραδέχτηκε πως υπήρχε «αν έκαναν χρήση ουσιών ή έπιναν την ώρα της δουλειάς. Είχαμε ένα χαρτί στο μαγαζί και γράφαμε ότι χρωστάνε, για παράδειγμα, 50 ευρώ, αλλά δεν τα πήρα ποτέ αυτά τα λεφτά».

Προσπαθώντας να αποδομήσει το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως τα χρηματικά ποσά που υποχρέωνε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να του δώσουν οι γυναίκες δεν ήταν «χρέος» αλλά «τα συμφωνημένα ποσά που ήξεραν ότι πρέπει να δώσουν όταν φτάσουν στην Ελλάδα. Τους έβγαζα ασφάλεια ταξιδιού, εισιτήρια. Πήγαινε - έλα, αφού έρχονταν με τουριστική βίζα και έπρεπε να γυρίσουν πίσω. Εδινα τόσα χρήματα, έπρεπε να μου τα εξοφλήσουν. Πολλές γυναίκες έρχονταν, έβγαζαν λεφτά και αργούσαν να πληρώσουν τα χρέη. Εκεί υπήρχε συνέπεια, στέλνανε λεφτά στις μανάδες και τους πατεράδες τους». Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως οι οίκοι ανοχής δεν ήταν προσοδοφόροι και πως πλέον έχει εξαντληθεί οικονομικά αφού οι «70 γυναίκες που φύγανε, όλες μου άφησαν χρέη».

«Δεν βγάζανε τίποτα»

Εισαγγελέας: Πότε διαπιστώσατε ότι δεν έχει κερδοφορία το επάγγελμα;
Βασίλης Κ.: Τα τελευταία χρόνια, το 2020-21.
Εισαγγελέας: Αφού δεν πήγαινε καλά, γιατί φέρατε 70 γυναίκες; Πώς θα πληρώνονταν; Τι σόι επιχείρηση είναι αυτή;
Βασίλης Κ.: Τίποτα, καταστροφή. Οι περισσότερες δεν βγάζανε τίποτα.
Εισαγγελέας: Και έπρεπε να σας καταγγείλουν, να γίνουν συλλήψεις και να φυλακιστείτε; Νωρίτερα δεν καταλαβαίνατε ότι δεν υπήρχε κέρδος; Γιατί συνεχίσατε;

Ο κατηγορούμενος δεν εξήγησε ούτε πώς ακριβώς έβρισκε τόσα χρήματα για να φέρει τις γυναίκες από την Κολομβία ούτε πώς από τους 3 πρώτους οίκους ανοχής που άνοιξε κατέληξε, το 2023, να διαχειρίζεται συνολικά 10, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ούτε όμως έγινε σαφές πώς προχώρησε στη σύσταση τριών εταιρειών που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να μπορέσει να νομιμοποιήσει περισσότερα από 160.000 ευρώ κάθε μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η «Ειρήνη», που κατηγορείται επίσης ως μέλος του διευθυντηρίου της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης: «Ηταν πολλές οι γυναίκες και ξεκίνησε η γκρίνια ότι δεν βγάζανε τα λεφτά που έπρεπε», υποστήριξε. Η ίδια αρνήθηκε πως το κύκλωμα παρακρατούσε τα διαβατήρια των γυναικών για να τις εξαναγκάζει να εκδίδονται. Στην ερώτηση της εισαγγελέως για το πώς, λοιπόν, διασφάλιζαν ότι οι γυναίκες «θα δουλέψουν 3 μήνες για εσάς και ότι θα αποπληρώσουν το εισιτήριο», εκείνη απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία διασφάλιση. Οταν δίνεις τρία χιλιάρικα για τα εισιτήρια ήδη με τον λόγο μιας γυναίκας, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση».

Νωρίτερα κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κυρίως από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, αλλά και πρώην εκδιδόμενες, που αρνήθηκαν πως εργάζονταν εξαναγκαστικά. Ανάμεσά τους ήταν και η Δήμητρα Κανελλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας, που κατέθεσε ως μάρτυρας χαρακτήρα για τη διαβόητη «Μαρίνα». Για την 72χρονη -που αναμένεται να απολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση ως μέλος του διευθυντηρίου της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης- η μάρτυρας ανέφερε πως την ξέρει 40 χρόνια και πως «έχει δώσει τη ζωή της για τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών».

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Φύγανε από τους οίκους ανοχής και άφησαν χρέη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας